Köszönetkoncert a zene világnapján


2017-10-02 13:04:55  | cikk: Babos Petra  | 


Köszönetkoncert a zene világnapján főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ évek óta csatlakozik a zene világnapjának megünnepléséhez zenei program megszervezésével. Idén egy nagyon kedves pápai zenész család kezdeményezésére jött létre a koncert. A városból indult és nemzetközi karriert befutott gyermekük köszönetkoncertje, aki hivatásos zenészként mutatkozott be szülővárosában. Kuti László és felesége, Lilla a város fúvószenekarának tagjai voltak évtizedeken keresztül. Így nem is csoda, hogy fiúk, ifjabb Kuti László is már gyermekként bekerült a város zenei vérkeringésébe, s együtt zenélt szüleivel az együttesben. Tanárai a zeneiskolában Ónody Gyuri bácsi, majd Bödey Tamás tanár voltak. A különböző zenei versenyekre való felkészítésében aktívan részt vett Horváthné Eisenbeck Ágota, mint zongorakísérő, és szolfézs tanára Édes Lászlóné. Pápai tanulmányai után a Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, ahol tanára Szabó András volt. László a grazi Zeneművészeti egyetemen folytatta tanulmányait, majd Japánban szóló klarinétosként zenélt három évig. Ezt követően a Berlini Filharmonikusok Zenekar akadémiáján ösztöndíjasként építette tovább karrierjét. 2009 óta a Müncheni Filharmonikusok szóló klarinétosa. Rendszeres vendégfellépője különböző zenekaroknak, úgy, mint a Berlini Filharmonikusoknak, a Deutsche Symphonie-Orchester Berlinnek, a Staatskapelle Dresdennek, vagy Camerata Salzburgnak. A müncheni zenekari akadémián végzett munkája mellett klarinét oktatóként tevékenykedett a bécsi filharmonikusok zenekari akadémiáján, mesterkurzusokat tartott Koreában, Japánban és Ausztriában, köztük a sapporói zenei fesztiválon is. Aktív kamara- és szóló előadóművészként számos neves fesztiválra hívják, mint például a bonni Beethoven fesztiválra, de állandó visszatérő vendég Izlandra, Japánba, Kínába és Brazíliába is.
Pápára Bogányi Bence fagott művésszel és Fejes Krisztina zongoraművésszel érkezett, a Classic Trió tagjaként.
Kuti László kérdésünkre elmondta, fantasztikus érzés volt itthon játszania, úgy érezte a színházterem sokkal kisebb, mint gyermekként gondolta, amikor 10 évesen már játszott itt.
-Jó érzés volt a kollégáimat is elhozni, s megmutatni a szülővárosom. Örülök, hogy éppen a zene világnapján, Pápán koncertezhettem. A hangversenysorozat holnap Dunakeszin folytatódik – mesélte Kuti László, majd hozzáfűzte, a Classic Triónak ez volt a debütáló fellépése, ami szerintük jól is sikerült.
Bogányi Bence magyar zenészcsaládból származik. Az első fagott óráit 9 évesen vette. Első állása szóló-fagottosként Helsinkiben volt. Szólistaként beutazta Európát, és rangos zenekarokkal játszott együtt, többek között a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarral, a Müncheni Filharmonikusokkal, a Müncheni Kamarazenekarral és a Helsinki Filharmonikusokkal. Kamarazenészként is számos meghívásnak tett eleget. Bogányi Bence 2009 óta a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagott professzora, 2013 szeptemberében felkérték a Hannoveri Zenei Színházművészeti és Média Főiskola professzorának is. Ezeken kívül egész Európában és Ázsiában tart mesterkurzusokat.
Fejes Krisztina ceglédi születésű. Tanulmányait 5 évesen kezdte, tehetségére már gyermekkorában felfigyeltek. Nem csupán szólistaként képvisel magas előadóművészi színvonalat, hanem kamarazenészként is elismert. Számos nemzetközi fesztivál meghívottja, hazánkban és külföldön egyaránt.
2001-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat, 2012-ben előadóművészi tevékenységéért ARTISJUS díjjal jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.
Az est során felcsendül többek között Weiner Leó: Peregi Verbunk, Mihail Ivanovics Glinka: Trio Pathetique, Vittorio Monti: Csárdás, W.A. Mozart: Kagelstatt című műve.
A közel másfél órás zenei élményt a közönség vastapssal díjazta.


Képek:


Címkék: hangverseny
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!