Ógyallán is aláírták a testvérvárosi szerződést


2017-10-01 22:32:34  | cikk: HuHa  | 


Ógyallán is aláírták a testvérvárosi szerződést főképe
Kétnapos látogatásra várták az ógyallaiak Pápa város küldöttségét, hogy ott is megerősítsék a Pápán augusztus 20-án már aláírt testvérvárosi szerződést. Az ünnepi programot vasárnap délelőtt tartották a Steiner-kastélyban. A küldöttséget a város vezetője, főjegyzője, képviselői, valamint a polgármesteri hivatal munkatársai és a kapcsolatépítésben résztvevő intézmények, szervezetek vezetői alkották, hozzájuk vasárnap délelőtt több képviselő és intézményvezető is csatlakozott a szerződés aláírási ceremóniára és jelen voltak Ógyalla képviselő-testületének tagjai is.
A két város képviselői, hivatali munkatársai, intézményvezetői vettek részt az ünnepi programon

Az ünnepség a városról szóló film vetítésével és a település ismertetőjével kezdődött, majd Basternák Ildikó, Ógyalla polgármestere üdvözölte a testvérvárosi kapcsolat létrejöttét. Beszédében úgy fogalmazott, Európát építeni, közös európai megoldásokat találni az egész Európát érintő problémákra csak úgy lehet, ha az emberek, tagállamok szervezetei, intézményei együttműködnek egymással, tanulnak egymástól, új gyakorlatot teremtenek. A nemzetközi kapcsolatok építésének egyik legelterjedtebb formája napjainkban a testvérvárosi kapcsolat, mely megnyitja az utat a települések számára a nemzetközi programokban történő részvételre, új lehetőségeket teremt a fiatalok számára. A testvértelepülési kapcsolatok a polgárok kezdeményezésére épülnek és bár a hivatalos együttműködés kereteit az önkormányzatok képviselő-testületei alakítják ki, csak azok a kapcsolatok bizonyulnak életképesnek és hoznak eredményt, amelyben a lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások aktívan részt vesznek, és amelyet magukénak éreznek.
Kiemelte, a testvértelepülési kapcsolatok nem pusztán cserekapcsolatok, segítik az emberek egymás mellett élését, a szolidaritást, közelebb hozzák és egyben egymás iránt megértőbbé teszik a különböző kultúrákban élő embereket. A testvérvárosi együttműködés legfőbb célja, hogy az európai népek között egyre erősödő integrációs folyamatba illeszkedve előmozdítsa a két város polgárai közötti baráti kapcsolatok erősítését, egymás kulturális és egyéb értékeinek, társadalmi és akár gazdasági viszonyainak megismerését, valamint az életképes gazdasági kapcsolatok létesítését.
-Az én igyekezetem az volt, hogy Ógyalla városa beilleszkedjen ebbe a folyamatba és szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezt segíti és hozzájárult ahhoz, hogy Pápa városával ezt a partnervárosi szerződést alá tudjuk írni – tette hozzá a polgármester asszony.
Basternák Ildikó, Ógyalla polgármestere a kapcsolatok erősödésében bízik

Áldozó Tamás köszöntőjében megemlítette, hogy egy héttel ezelőtt Ógyalláról közel százan látogattak Pápára, hogy megismerjék városunkat és a többi ógyallait is szeretettel várják.
-Ez az együttműködés évekkel ezelőtt elkezdődött, és a sok-sok szereplőnek köszönhetően érett meg arra, hogy augusztus 20-án előbb Pápán, ma pedig itt Ógyallán megerősítsük, és hivatalos formába öntsük. Minden magyarországi magyar közösségnek megvan a felelőssége abban, hogy a határon túli magyar közösségeket segítse és megvan a felelőssége abban, hogy a történelmi traumákat túllépve kapcsolatot építsen más ajkú, más kultúrához tartozó közösségekkel is – fogalmazta meg a városvezető. Hangsúlyozta, reméli, hogy a pápaiak nemcsak az ógyallai magyarokkal, hanem az ógyallai szlovák barátaikkal is meg fogják találni a közös hangot.
-Azt remélem, meg fogunk tudni mutatni egymásnak sok mindent, ami közelebb hoz minket egymáshoz. A mi felelősségünk a 21. század elején, hogy a történelmi traumákon túllépjünk, hogy egymáshoz közelebb kerüljünk, hogy egymást őszintén megismerjük, és őszintén együtt tudjunk dolgozni, s ennek a felelősségünknek ebben a kapcsolatban mi biztosan eleget fogunk tenni. Várunk mindenkit Pápára Ógyalláról és azt reméljük, hogy sok szépet és értékeset tudunk mutatni, és bízunk abban, hogy a megkezdett kapcsolatok ki fognak teljesedni.
Áldozó Tamás kifejezte abbéli reményét, ahogy az eddig már együtt dolgozó szociális intézmények, tűzoltók, képviselők, kulturális intézmények, sportolók kapcsolata a jövőben is folytatódni fog és egyre gazdagabb lesz. A testvérvárosi szerződés aláírását követően a delegációk közös ebéden folytatták az ismerkedést.
Az ógyallai szlovákokkal való jó kapcsolat kialakítása is fontos - mondta Áldozó Tamás polgármester

Basternák Ildikó polgármester érdeklődésünkre elmondta, két év ismerkedés, kapcsolatépítés után nagy örömmel kötötte meg Pápa városával a testvérvárosi szerződést. Megemlítette, a képviselő-testületek és a Pápai Platán Nonprofit Kft. közreműködésével sikerült sok találkozót tartani mindkét településen, melynek részeként kulturális rendezvényeken vehettek részt. Fontosnak ítélte az időseket összefogó szervezetek egymással való megismerkedését, a folklórcsoportok találkozásait, a tűzoltóságok közötti kapcsolatépítést és az iskolák között kialakuló együttműködést.
-Mivel a távolság nem jelent problémát, bízom abban, hogy még nagyon sok látogatás és együttműködés létre fog jönni. Nagyon fontos, hogy a két város polgárai között is alakuljanak ki barátságok és azt hiszem ez nagyon jó úton halad.
Pápán magyar nyelvű, Ógyallán szlovák nyelvű szerződést írt alá a két városvezető

Áldozó Tamás az idei augusztus 20-i nemzeti ünnepre emlékeztetett, amikor Pápán aláírták a testvérvárosi szerződést, melyet szintén ünnepnek nevezett, hiszen hivatalosan akkor nyújtott kezet egymásnak a két város, s ennek nagyon szép megjelenési formája volt, hogy az aznapi városi műsorban az ógyallai és a pápai fiatalok együtt léptek fel. A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, semminek nem kell megváltoznia, minden úgy folytatódhat, ahogy eddig történt.
-Ennek a kapcsolatnak a hivatalossá tételét megelőzte már nagyon sok közös munka, nagyon sok ógyallai és pápai fordult meg a másik városában és nekünk ezt kell folytatni.
Hozzátette, a felvidéki magyarság hagyományainak, kultúrájának, nyelvének megtartásában segíteni tudó szervezetek nem feltétlenül a város fenntartásában működnek, de úgy tapasztalja, hogy érzik a feladatukat és felelősségüket.
-Fontos felelősség az, hogy a magyarság megmaradásában vállaljuk a mi részünket, de ugyanilyen felelősség az is, hogy az itt élő szlovákoknak be tudjuk mutatni, hogy honnan jöttünk, kik vagyunk, milyen értékeink vannak. Ha mindezt meg tudjuk mutatni, akkor biztosan hamar rá fogunk ismerni arra, hogy mindez közös, hiszen az elmúlt 1000 évben együtt építettük, még ha más-más nyelven is.
A Fő térről készült fotót adott ajándékba Pápa városa Ógyallának

A polgármester kiemelte, azt reméli, hogy a 20. században megélt történelmi traumákat a 21. században közösen tudják feldolgozni és ennek most a világpolitikai keretei is adottak, hiszen a visegrádi négyek együttműködése egyre erősebb, és ha a két ország megtalálja egymással a közös hangot, akkor ez a két település között sokkal könnyebben menni fog.

Képek:


Címkék: testvérváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!