Pápai delegáció látogatott az új felvidéki testvérvárosba


2017-10-01 22:15:28  | cikk: HuHa  | 


Pápai delegáció látogatott az új felvidéki testvérvárosba főképe
A hétvégén városi delegáció utazott a szlovákiai Ógyalla városába, hogy ott is aláírják az augusztus 20-án Pápán már megkötött testvérvárosi szerződést. A házigazdák ez alkalommal is újabb látnivalókat, értékeket mutattak meg a felvidéki kisvárosról a pápai vendégeknek.
A Szent László templomban indult a városnézés

A program az ógyallai Szent László római katolikus templom megtekintésével kezdődött, az épület a magyar szecessziós építészet egyik jellegzetes munkája, melyet az erdélyi gótikus építészet ihletett. A templom az 1910-es évek elején épült, a 18. század elején épített barokk templom helyén, melyet a század közepén restauráltak és mely az 1911-es tűzvészben elpusztult. A nyolcszögletű alaprajzú, négy oldalsó szár kitüremkedésével keresztet formázó épületet Medgyaszay István tervezte, aki a vasbeton hangsúlyos alkalmazásával vált ismertté hazánkban. Ennél az épületnél azonban nem erőteljes ez a stílus, inkább a népi motívumokkal díszített fa szerkezetek dominálnak – derült ki az ismertetőből.
Népi motívumok díszítik a templombelő faszerkezeteit

A pápai vendégek útja a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda épületébe vezetett tovább, ahol a 2015-ben alakult Aranyszarvas Íjászegyesület fogadta a delegációt látványos bemutatóval. Csontos Zoltán alapító elnök a hagyományőrző csoportról elmondta, kezdetben csupán az ősi hagyományok őrzése volt a céljuk, azonban a sport egyre nagyobb szerepet kap egyesületük tevékenységében. A húsztagú csoportban felnőttek és gyermekek egyaránt vannak, részt vesznek versenyeken és hagyományőrző rendezvényeken, sőt maguk is szerveztek már ilyet a helyi kézművesek bevonásával. A bemutatót követően a delegáció tagjai is kipróbálhatták az íjászatot az avar stílusú íjakkal.
Íjászok hagyományőrző viseletben (jobbra Csontos Zoltán)

A magyar tanítási nyelvű iskolában tett látogatás során Deme László igazgató köszöntötte a küldöttséget és az őket kísérő ógyallai képviselőket. Az intézmény 1950-ben nyitotta meg kapuit, 1969-ben épült fel a mostani épületegyüttes, melyben nemcsak az iskola, hanem a magyar óvoda is helyet kapott. Jelenleg 257 tanulójuk van, az óvoda pedig két csoporttal, közel negyven kisgyermek nevelésével működik.
-Az iskola 2006-ban vette fel Feszty Árpád nevét, szerettünk volna olyan névadót választani, aki kötődik Ógyallához és akire nemcsak Ógyalla, hanem az egész egyetemes magyarság felnézhet. Feszty Árpád Ógyalla szülötte, mi pedig igyekszünk méltó módon megőrizni emlékét – mondta el az igazgató. Hozzátette, minden évben egy hetes programmal emlékeznek meg a festőről, ebben szerepet kap a sport, van műveltségi vetélkedő és egy kulturális gála is, ahol az arra érdemes diákok és pedagógusok vehetik át a Feszty-díjat. A festő emlékét egy tárlat is őrzi az iskolában, a Feszty-szobában eredeti alkotások, reprodukciók, tárgyak, korabeli dokumentumok és levelek állítanak emléket Feszty Árpádnak. A kiállításról Vrábel Sándor nyugalmazott pedagógus, a tárlat gondozója mesélt. Mint mondta, a több mint kétszáz emléket őrző szoba anyagának összegyűjtésében sok segítséget kaptak, az eredeti Feszty alkotásokat a Feszty család adta letétbe, Görbe Márk művészettörténész pedig szintén sok tárgyi emléket szerzett meg a kiállítás számára.
Több mint kétszáz darabos gyűjteményt őriz az iskola Feszty Árpád életéből

Az iskolaigazgató szólt fejlesztési terveikről is, eszerint tetőtér beépítéssel tervezik bővíteni az intézmény területét, számítva arra, hogy a következő években növekszik a tanulólétszámuk. Emellett egy európai uniós projekt keretében új pedagógiai módszert is bevezetnek, a Komplex Instrukciós Programot, mely a magas szintű csoportmunka szervezését teszi lehetővé a különböző tudásbéli és kifejezőkészségű gyermekek között. A program nagy kihívást jelent az iskola pedagógusai számára, de eredményessége hozzájárulhat az intézmény tanulói létszámának növekedéséhez – fogalmazta meg az igazgató.
Deme László, a magyar tanítási nyelvű iskola igazgatója

Az intézmény tanulói és pedagógusai egyébként már jártak Pápán, a Tarczy Lajos Általános Iskolával építenek kapcsolatot, a kölcsönös látogatáson túl az iskola néptáncos diákjai idén augusztus 20-án, a testvérvárosi szerződés pápai aláírásának napján, a városi ünnepségen adtak műsort. A két intézmény vezetője az iskolák programjairól is egyeztetett már, keresve azokat a lehetőségeket, melyeket együtt élhetnek át.
-Diákjaink mindig nagyon örülnek a magyarországi utazásoknak, Pápa városában nagyon sokat tanulhatnak a történelemről, kultúráról és nagyon sok érdekességet láthatnak. A legutóbbi utunkon ellátogathattunk a repülőtérre, és ez is óriási élmény volt számukra, hiszen ők még nem jártak reptéren – mesélte Deme László.
Az iskola diákjai kedves műsorral lepték meg a küldöttséget és az őket kísérő ógyallai képviselőket. Előadásukban magyar katonadalok, énekek és versek csendültek fel, majd Feszty Árpád életéről és munkásságáról, valamint Jókai Rózáról tartottak érdekes prezentációt.
Az iskola diákjai adtak műsort a pápai vendégeknek

A pápai delegáció szombati programja a közeli Búcs településen működő Vintop Karkó pincészetben folytatódott, ahol a 18 hektáros szőlőbirtokon gazdálkodó borászat tevékenységébe tekinthettek be a vendégek. Az 1992-ben alapított vállalkozás a történelmi felvidék területén, a szőlőtermesztéshez rendkívül kedvező területen fekszik, az itt érlelt szőlőből évente százezer palack bort készítenek, többségében a termőhelyre jellemző fajtákat, de különlegességeket is. A birtokhoz egy ódon hangulatú, 120 méter hosszú pincerendszer is tartozik, a borkóstoló program részeként a vendégek ezt is végigjárhatták.
A közeli Búcson egy borászatot látogatott meg a delegáció

A testvérvárosi látogatás ünnepi ceremóniáját, a szerződés aláírását vasárnap délelőtt tartották Ógyallán, az 1900-as évek legelején, szecessziós stílusban épült Steiner-kastélyban, mely ma étteremként üzemel a város szívében.

Képek:


Címkék: testvérváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!