Múzeumi családi nap


2017-09-30 22:58:37  | cikk: ha  | 


Múzeumi családi nap főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos programsorozathoz. Az intézmény tavaly szervezett először családi napot a Fő téren - hatalmas sikerrel. Idén, ha lehet, még többen látogattak ki a szombat délutáni rendezvényre, közel 300 család vett részt a különféle játékokban, kézműves tevékenységekben. Dr. Nagy-L. István igazgató elmondta, hogy számos új elemmel készültek az idei alkalomra, több mint 10 önkéntes is segíti a múzeum dolgozóit abban, hogy értékes időtöltést és jó élményeket tudjanak nyújtani a látogatóknak. - Azért fontos számunkra ez a rendezvény, mert így megmutathatjuk, hogy a múzeum nem egy zárt, szigorú intézmény, hanem egy mának szóló, élő, interaktív tér, mely szórakoztatva tanít - hangsúlyozta az igazgató.


Különféle kézműves játszóházak várták a családokat, készíthettek az arra járók kardot, szütyőt, álomfogót is, valamint természetesen a kékfestős nyomdázás sem maradhatott ki a kínálatból. A gyerekek miután elkészítették a kardot, azonnal ki is próbálhatták, hisz lovagi próbák is várták a bátor bajvívókat. M. Varga Veronika, a program koordinátora elmondta, hogy a családi napra több korból is válogattak, hisz megjelenik a barokk és a reneszánsz is - viseletben és játékban egyaránt. Volt puzzle, rejtvény, de barokk és reneszánsz ruhákban is fotózkodhattak a gyerekek. A résztvevők fabatkákat kaptak minden egyes jól megoldott feladatért, mely azonban ezúttal értékes volt, hűtőmágnes járt érte.
A történelem is megelevenedett ezen a délutánon, hisz az Esterházy család hat tagja "keretbe foglalva" várta az érdeklődőket, szívesen válaszoltak az érdeklődő kérdésekre, anekdotákat meséltek, érdekességeket árultak el a családi krónikából. Többek között Esterházy Miklós nádor és Esterházy Ferenc tárnokmester is jelen volt a rendezvényen.


S ha már múzeum, természetesen a kiállítás sem hiányozhat, egy minitárlatot nézhettek meg az érdeklődők. Az anyag az eltelt egy év során került a Gróf Esterházy Károly Múzeumba, terepbejárások és bejelentett fémkeresős vizsgálatok eredményeként. Elsősorban fémtárgyak, de edény- és üvegtöredékek is helyet kaptak a tárlókban, s egy római kori kincslelet is ott volt az anyagban. A szervezők kincskereső játékot is összeállítottak a családi délutánra, melynek állomásai többek közt a Kékfestő Múzeum és a Ferences templom voltak. A Kékfestő Múzeumot ezen a napon ingyenesen járhatták be a látogatók a pincétől a padlásig, s a lójárgányos mángorlót is megtekinthették, mely restaurálás alatt áll.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!