"Bort iszik az úton járó, akár szegény, akár báró" - Szüreti mulatság Tapolcafőn


2017-09-30 21:08:44  | cikk: ha  | 


"Bort iszik az úton járó, akár szegény, akár báró" - Szüreti mulatság Tapolcafőn főképe

Tapolcafőn a Kertbarát Kör aktívan tölti az őszi időszakot is. Szeptemberi programtervükben egyik esztendőben a Forrás napja, másik évben pedig a szüreti felvonulás szerepel. Idén a felvonulás volt soron, melyre már jó ideje készült a tagság. A rendezvényt a település részönkormányzata támogatta, mondta Zsegraics Gyula, a Tapolcafői Városrész Önkormányzata képviselőtestületének elnöke. Az összefogásnak köszönhetően ismét népes csoport indult a Döbrés-dűlőből gyalogosan, lóháton, hintón, traktorokon, kerékpáron és teherautón. Ezúttal a Pápai Huszár Egyesület tagjai is is csatlakoztak a menethez. Somogyi Zoltán, a Tapolcafő Kertbarát Kör elnöke hangsúlyozta, hogy immár hagyomány ez a rendezvény, s a csoport mindent meg is tesz azért, hogy ezekkel a programokkal gazdagítsa a falut.


A menet idén Takácsi Kálmán birtokától indult. A gazda elmondta, hogy a területet még szüleitől örökölte, de azóta sokat alakított rajta. Közel 3000 m2-en gazdálkodik, gyümölcsös és szőlő is van a területen. 20 éve telepítette a szőlőt, melynek nagy részén kék fürtök teremnek. Viszonylag jó volt a termés, mondta, kellemes cukorfokkal szüreteltek, most már a pincében van a nedű. Nagy örömmel fogadta a kertbarátok felkérését, miszerint az ő pincéjétől induljon a menet, jó házigazda módjára finom pogácsával, borral és gyümölccsel kínálta az érkezőket. Horváth Endre, a kertbarátok örökös és tiszteletbeli elnöke is ott volt a menetben traktorával és büszkén mutatta a hordót, melyre egy régi mondást faragtak: Bort iszik az úton járó, akár szegény, akár báró - a jó bor mindenkinek egyformán felüdülést jelent, mondta.


A menet aztán végighaladt a településen, de több helyütt megállt a sor, hisz a házaknál jóféle borokkal, finomságokkal kínálták a résztvevőket. Tapolcafő egyébként is díszbe öltözött, sok helyen tettek ki a kapuk elé ötletes dekorációkat az itt élők. A legjobban sikerült díszítéseket jutalmazták is. A szüreti mulatság a játszótéren folytatódott, ahol a finom ételek és italok mellé műsor is járt. Meghívták az alkalomra a Tapocafői Forrás Népdalkört, a Bakonyjákói Ifjúsági Táncegyüttest, a tapolcafői ovisokat és szépkorúakat is, de szerepelt a programban a Homokbödögei Néptáncegyüttes, a Gráciák, a Nagydémi Nagyik Klubja műsora, valamint fellépett Kossuth Gergő és Horváthné Szabó Andrea.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!