A Petőfi gimnázium csapata nyerte meg a városi honvédelmi vetélkedőt


2017-09-29 22:29:30  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A Petőfi gimnázium csapata nyerte meg a városi honvédelmi vetélkedőt főképe
Céllövészet, súlyhúzás, kúszófolyosón való áthaladás, sebesültszállítás, katonai totó – többek között ilyen próbatételek várták a pápai középiskolások számára első alkalommal megtartott, Hazámat szolgálom elnevezésű honvédelmi csapatverseny résztvevőit az MH Pápa Bázisrepülőtéren.
A szellemi és fizikai feladatokat egyaránt felvonultató megmérettetést a Pápai Honvéd Bajtársi Klub hívta életre azzal a céllal, hogy elősegítse a fiatalok hazafiasságra, valamint egészséges, sportos életmódra való nevelését, nem utolsó sorban pedig népszerűsítse köreikben a honvédséget, a katonai pályát. A város hat középiskolájának hirdették meg a versenyt, amire valamennyi oktatási intézmény delegált egy-egy csapatot – tudtuk meg Farkasdi Lajostól, a Honvéd Bajtársi Klub elnökétől. Mint mondta, a repülőtér Csapatművelődési Otthonában kezdődő vetélkedő honvédelmi totóval indult, melynek során elsősorban Pápához, a helyi repülőtér múltjához és jelenéhez, a Magyar Honvédséghez, a NATO-hoz, továbbá a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezredhez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolni.
Ezután a versenyzők az egészségügyi ismereteikről adtak számot elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül, majd pedig következett a hat elemből álló, mintegy 500 méter hosszú akadálypálya. Ezen a diákok gyakorló gépkarabélyt és egy lőszeres ládát cipelve haladtak végig, miközben többféle akadály – például függőleges hálón való átjutás, súlyhúzás, kúszófolyosó, gépjárműtolás, vagy éppen sebesültszállítás – nehezítette a dolgukat. Zárásként lövészet volt terítéken: személyenként öt lövést kellett leadni légfegyverrel egy körülbelül tíz méter távolságra lévő célra.
A Hazát szolgálom elnevezésű honvédelmi csapatversenyen a Petőfi Sándor Gimnázium végzett az élen, a második a Türr István Gimnázium lett, a harmadik helyre pedig a református gimnázium ért oda. Ugyanakkor jól teljesítettek a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, az Acsády Ignác Szakképző Iskola, valamint a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium diákjai is. Az eredményhirdetésen Áldozó Tamás polgármester gratulált a vetélkedő valamennyi résztvevőjének, illetve a szervezőknek. Mint mondta, a magyar honvédség a mostani időszakban nagyon sok jó példával szolgált, különösen sokat tett az országért és a lakosságért, amiért rendkívül büszkék lehetünk a katonáinkra. A városvezető hozzátette, Pápán is egyre jobb katonának lenni, egyre jobb körülmények között lehet szolgálni a hazát.
Farkasdi Lajos kiemelte, a szervezés során fontos szempont volt, hogy egyik versenyző se távozzon üres kézzel a reptérről, és minél pozitívabb élményekkel gazdagodjanak a fiatalok. Ennek mentén a vetélkedő összes résztvevője kapott egy-egy honvédelmi ajándékcsomagot, illetve az önkormányzat jóvoltából uszodabérletet. Az ajándéközönben a győztes csapatnak egy emlékszobor is járt, továbbá Áldozó Tamás felajánlása nyomán egy impozáns könyv, ami a Magyar Királyi Légierő történetét mutatja be. A szervezők sem maradtak jutalom nélkül, az ő munkájukat a polgármester Kositzky Attila korábbi pápai repülőtér-parancsnok könyvével díjazta.
Farkasdi Lajos úgy fogalmazott, a honvédelmi vetélkedő egyértelműen sikeres volt, minden bizonnyal folytatása is lesz, és amennyiben lehet, szeretnék még jobban kibővíteni a versenyt. A megmérettetést a Pápai Honvéd Bajtársi Klub, az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Honvéd Ezüst Nyíl Sportegyesület, valamint az „Eskün innen, Obsiton túl” Honvédelmi Alapítvány szervezte, rajtuk kívül a pápai önkormányzat és a Nehéz Légiszállító Ezred ajánlotta fel a versenyzőknek átadott jutalmakat. Kísérőprogramként a fiataloknak bemutatták az MH Pápa Bázisrepülőteret, az itt folyó munkát, míg a toborzóiroda munkatársai a katonává válás lehetőségeiről, a honvédelmi hivatásról tájékoztatták a jelenlévőket.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!