Előadás a gyermekek egészségéért


2017-09-27 21:18:28  | cikk: pi-pa  | 


Előadás a gyermekek egészségéért főképe
Az évkezdési betegséghalmozódásokról és a pszichés érintettségek tüneteiről tartott előadást dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja „Segítünk, hogy segíthess!” című előadássorozata harmadik évadának első előadásán, ma délután a Napsugár Bölcsődében.
Az előadáson elhangzott, a szülőknek nem kell aggódniuk, ha közösségbe járó gyermekük egy évben 8-10 alkalommal esik át légúti betegségen, illetve 2-3 alkalommal hányással, hasmenéssel járó betegségen, ugyanis ez a szám általánosnak mondható.
A szülők azonban sokat tehetnek annak érdekében, hogy a betegségek ne terjedjenek tovább és a gyermekek ritkábban legyenek betegek. Az első és talán legfontosabb, hogy köhögő, tüsszögő, náthás, gyermeket ne vigyenek közösségbe. Ez egyrészt a többi gyermek érdekét szolgálja, de azért is lényeges, mert az a gyermek, akinek a szervezete éppen egy betegséggel küzd, könnyen felülfertőződhet más kórokozókkal. Emellett nagyon fontos a változatos, vitamindús táplálkozás, az immunerősítés és a megfelelő higiénés szokások kialakítása.
A pszichés problémák tüneteivel kapcsolatban dr. Lőrincz Matild elmondta, már egészen kicsi gyermekeknél is jelentkezhetnek a lelki megterhelés okozta testi tünetek. Ha egy egyébként szobatiszta gyermek ismét rendszeresen bepisil, rémálmai vannak, vagy gyakran fáj a hasa, vagy a feje, akkor orvoshoz kell fordulni. Soha nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket, és először azt kell tisztázni, hogy a probléma mögött áll-e valamilyen betegség. Ha bebizonyosodik, hogy a problémát nem betegség okozza, akkor meg kell keresni, hogy mi bántja a gyermeket. Ha a szülők nem tudják ezt a problémát maguk megoldani, akkor a nevelési tanácsadóhoz fordulhatnak.
Az előadássorozat hagyományaihoz hűen az előzetesen meghirdetett témák kifejtését követően a gyermekorvos a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Az érdeklődő szülők ezalkalommal többek közt a védőoltásokkal, a gyermekek egymás közti internetes zaklatásával, az immunerősítéssel és a hidegpárásítással kapcsolatban tettek fel kérdéseket.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!