Csak tiszta forrásból - Országos Könyvtári Napok Pápán is


2017-09-27 21:14:08  | cikk: ha  | 


Csak tiszta forrásból - Országos Könyvtári Napok Pápán is főképe

Az Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb programsorozata, melyhez a pápai bibliotéka is rendszeresen csatlakozik. Az eseménysorozat idén a Csak tiszta forrásból összefoglaló címet kapta. - A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére és megbecsülésére is utal, ugyanakkor az irodalmi, néprajzi, történelmi, múzeumi, könyvtári dokumentumokra, tárgyakra is, hisz ezek forrásként mutatják be történelmünket. Ez esetünkben is így van, hisz Pápán jelentheti a forrás a Tapolcát, de jelentheti azt a lehetőséget is, amivel a könyvtárba betérő olvasók találkozhatnak, foglalkozhatnak, s aminek segítségével ismereteket szerezhetnek - mondta dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója a programsorozat sajtótájékoztatóján.

A részletes programot Polovitzerné Antal Mónika ismertette. Október 2-8. közt gazdag kínálat várja az érdeklődőket a városi könyvtárban. Az első napon Pápáról készült légifotókból nyílik tárlat, s ugyanezen a napon, október 2-án, Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező lesz a vendég. Október 3-án, kedden Horváth Iván műfordítóval Mátyus Aliz beszélget, október 4-én szerdán pedig dr. Varga Tibor vallás- és jogtörténész tart előadást Szent László királyról. Október 5-én csütörtökön a Jókai Kör szervez kulturális programot "Városunk vizei az irodalomban" címmel. Ezek a rendezvények 17 órakor kezdődnek, de délelőttönként és kora délután az ovisokat, kisiskolásokat és a középiskolásokat is várják egy-egy életkorra szabott programmal. A Tapolcafői Forrás Tanösvényhez is szervez kirándulást a könyvtár, péntek délután 14 órakor van a találkozó a tapolcafői vízbázisnál, ahol Szili Ágnes kalauzolja majd az érdeklődőket. Erre a programra előzetes regisztráció szükséges.

A Jókai Mór Városi Könyvtár szombaton és vasárnap délelőtt is várja a látogatókat kézműves foglalkozással, sőt, színpad is kerül a könyvtárba: szombaton délelőtt gyerekelőadást, este pedig az SK Társulat Jövőre veled ugyanitt című darabját láthatja a közönség. Az Országos Könyvtári Napok minden programja ingyenes, ráadásul ajándékot is kap az olvasó, hisz ezen a héten térítésmentes lesz a beiratkozás. Akinél olyan könyv van, melynek már lejárt a kölcsönzési határideje, október 2-8. között visszaviheti és nem kell késedelmi díjat fizetnie. Akinek pedig 1000 Ft-nál kevesebb a díjtartozása, szintén érdemes lesz ellátogatnia ezekben a napokon a könyvtárba, hisz elengedik a tartozását. A hét programjairól a könyvtár honlapján, plakátokon, szórólapokon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is, aki a rendezvénysorozat gazdag programkínálata kapcsán elmondta, hogy a Fapiac téren is van egy forrás, a Jókai Mór Város Könyvtár, mely hiteles információforrás, mindenki számára lehetőséget ad a tájékozódásra, a tények megismerésére. Pápa polgármestere hozzátette, hogy a könyvtár jó ízléssel válogatott marketingmódszerekkel, színvonalas programokkal kutatja fel az újabb és újabb potenciális olvasókat. Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata is bizonyára sok érdeklődőt és beiratkozót vonz majd a jövő héten, ebben bízik dr. Hermann István is. A városi könyvtár igazgatója hozzátette, hogy folyamatosan nő az olvasói létszám, napi 200-220 közötti látogatót regisztrálnak. A város lakosságának közel negyede könyvtári tag, ez meghaladja az oszágos 20%-os átlagot.

A népes olvasótábornak is jó hír, melyet dr. Áldozó Tamás polgármester osztott meg a sajtó képviselőivel, miszerint a város közel 300 millió forintot nyert el önkormányzati fenntartású intézmények épületeinek energetikai felújítására, s ebben az intézményi körben a városi könyvtár is szerepel.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!