Sétáljunk együtt! – Belvárosi séta a pápai iparos családok nyomában


2017-09-27 09:13:55  | cikk: Babos Petra  | 


Sétáljunk együtt! – Belvárosi séta a pápai iparos családok nyomában főképe
Múltidéző sétára hívták az érdeklődőket a belvárosba, az egyes épületek zsidósághoz kapcsolódó történetének megismertetésével a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A programot eredetileg a múlt kedden tartották volna, de az esős időjárás miatt egy héttel elhalasztották.
Schmidt Orsolya elnök elmondta, a program ötletét a nyári, zsidó temetős séta adta.
-A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesületnek fontos, hogy mindenki, aki érdeklődik a zsidóság iránt, az bepillantást nyerhessen a zsidóság mindennapjaiba. Ezért gondoltuk úgy, hogy sétára invitáljuk a lakosságot. Nyáron a zsidó temetőben jártunk, most pedig a belvárosban sétáltunk. Az érdeklődők januárban már részt vehettek egy hasonló sétán – tudtuk meg Schmidt Orsolyától, aki hozzáfűzte, a múlt keddi alkalomnak lett volna egy aktualitása is, hiszen ez egybeesett a zsidó újév kezdetével.
-A zsidó hagyományban a ros hásánái időszak a megtérés, bűnbánat és a megbocsátás jegyében telik. Ez az időszak a ros hásánát megelőző hónap, elul hó elsejével kezdődik és hagyományosan jom kipurig tart. Ros hásáná előestéjén családi vacsorát szokás tartani, melyen hagyományosan mézet és egyéb édes ételeket, kalácsot mézzel esznek, hogy édes évük legyen – tette hozzá.
A sétát ezúttal Simon Zsolt vezette. Mint mondta, a XVIII. századi okiratok és összeírási feljegyzések azt mutatják, hogy Pápán és környékén jelentős számban telepedtek meg zsidó családok. A dualizmus végére kialakult teljes beilleszkedésüknek a város gazdasági és közéletében ma is jól látható jelei vannak. A belváros régi, emeletes, polgári házai úgy épültek meg, hogy ne csak a funkciójuknak feleljenek meg, hanem szemnek tetszőek is legyenek. A Fő tér és a Kossuth utca épületeinek nagy része egykori pápai iparosok emlékét őrzi.
A séta során a résztvevők a Fő téren megismerkedtek az 1915-ben épült Koréin-házzal, az 1887-ben alapított, Fő tér 12. szám alatti Eisler Mór edény-, lámpa és üvegkereskedéssel, Kardos Henrik festék gyáros házával. A mai húsbolt helyén állt a katolikus Hanauer Béla vaskereskedése, ahol a századfordulón a Bécsből hozott első kerékpárokat árusították. A Kossuth utca elején volt az 1842-ben alapított Kohn Miksa-féle fűszerkereskedés, és az 1848-tól létező, 1909-től Krausz és Koréin nevet viselő kétszintes divatáru áruház. A Rákóczi utca és a Kossuth utca sarkán épült fel Nobel Ármin nyomdája, vele szemben Kohn/Kende Ignác péksége. Mellette volt a Dringler kocsma, amit a helyiek csak Kossuth sörözőként ismertek. A zsidó iparosok, kereskedők sok esetben bérelték üzlethelyiségeiket. Iglauer János egykori esztergályosnak a Kossuth utca és a Deák Ferenc utca sarkán álló palotájában bérleményként működött Steiner Jenő Párizsi Nagyáruháza és Neumann Benő Cipő Nagyáruháza. Az utca túlsó felén volt Gaál család magánbérháza, ahol Altmann Bernát kezdte működtetni divatáru kereskedését. A két épülettel szemben áll az 1908-ban készült új postapalota, ami a mai formáját 1925 óra őrzi. A séta zárásaként a Március 15. téren lakó dr. Lőwy László vármegyei főorvosra emlékeztek, akit szülővárosa iránti nagyfokú lokálpatriotizmus és szívós munka jellemezett. Dr. Lőwy László 50 évig volt városi képviselő, a városi szépészeti-és építészeti bizottság alapítója, annak 30 évig első elnöke. Városrendezési és közegészségügyi fejlesztési programjának eredményeként neki köszönhetően készült el a tapolcafői vízmű, a sertésvágóhíd, a jéggyár. Kidolgozott utcarendezési szabályzatával létesült az első aszfalt járda és az erzsébetvárosi liget. Felesége, Wittmann Katalin, a pápai izraelita nőegylet elnöke, a Pápa városi jótékony nőegylet választmányi tagja volt. Rendezvényei egyfajta lehetőséget biztosítottak a helyi zsidóság és a városban lakó más felekezetek társadalmi kapcsolattartására.
Schmidt Orsolyától megtudtuk, a Sétáljunk együtt! program sorozat hamarosan folytatódik, valamint szeretnék megszervezni a hanukát és a purimot is. Terveik között szerepel, hogy segítőik közreműködésével bevezetik az érdeklődőket a szombat-fogadásának ünnepébe is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!