Történelmi pillanat: megkezdődött a Huszár orvosi rendelő felújítása


2017-09-19 18:50:21  | cikk: HuHa  | 


Történelmi pillanat: megkezdődött a Huszár orvosi rendelő felújítása főképe
A ma reggeli munkaterület átadást követően megkezdődött a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítása, melyre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program sikeres pályázatán 60 millió forint forrást nyert el az önkormányzat. Ez a legkisebb projektje a városnak, és ez volt a legjobban előkészített beruházás.
-Történelmi a pillanat, ez az első olyan TOP projekt, ahol elkezdődnek a kivitelezési munkák, hiszen a többi projektünk a tervezők kiválasztásánál, a tervezési program pontosításánál tart – mondta a ma délelőtti sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester a felújítandó épületben.
Városvezetők, a városrész képviselője, a projektmenedzsmentet ellátó és a kivitelező cég vezetője a helyszínen

Mint megtudtuk, a kivitelezői munkára kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban öt vállalkozás nyújtotta be árajánlatát, ebből a legkedvezőbb ajánlat a Bótakő Kft-é volt 48 millió forintos kivitelezési költséggel. A második legalacsonyabb összegű ajánlat 57 millió forintot meghaladó összegről szólt. A projekt meghatározott méretéből következően a második helyezett pályázóval már nem is köthettek volna szerződést, hiszen az túllépte a kivitelezésre fordítható összeget. Az ajánlattevők között két pápai cég szerepelt, de várpalotai és veszprémi cégek is indultak a munka elnyeréséért.
Az épület felújításának részleteit szeptember 28-án lakossági fórumon ismertetik a városrészben élőkkel

A városvezető felidézte, az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan újultak meg a város háziorvosi rendelői, volt, melyet saját forrásból újítottak meg, volt, amihez hitelt vettek fel. Az önkormányzat tisztában van azzal, hogy a mostani beruházással még nem értek a feladat végére, felújításra vár a kéttornyúlaki rendelő, saját épületbe szeretnék telepíteni a tapolcafőit, a Béke téri rendelő új helyre költöztetéséhez, korszerűbb környezetbe helyezéséhez pedig a TOP második körében nyújtottak be pályázatot.
-Úgy éreztük, hogy a sorban most a Huszár orvosi rendelőnek kell következnie, hiszen itt hat praxis működik: felnőtt és gyermek háziorvosi körzetek és védőnői szolgálat is.
Áldozó Tamás arról is szólt, a jogszabályoknak megfelelő szolgáltatási hely és a komfortosabb körülmények biztosítása mellett, minden TOP beruházás esetében elvárás, hogy az üzemeltetés gazdaságosabb és környezetkímélőbb legyen a felújítás előtti állapotnál, ez a projekt ezt a célt is szolgálja.
Az új térkialakítás a jobb kihasználhatóságot és komfortérzet javulást eredményez

A városrész önkormányzati képviselője, Bocskay László arról szólt a sajtótájékoztatón, nagyon örül annak, hogy megoldódik a Huszár orvosi rendelő felújításának ügye. Emlékeztetett, ez az épület a 60-as években épült, és üzletek számára emelték. Amikor egészségügyi szolgáltató hellyé alakították, az nagy előrelépés volt a városrész orvosi ellátásában, ám az épület régóta nem felel meg a kor követelményeinek. Az önkormányzat tervezte, hogy másik épületbe telepíti a rendelőt, azt azonban nem sikerült állami vagyonból megszerezni, közben pedig adódott a TOP pályázati lehetőség, amit sikerrel tudott kihasználni a város.
-Nem csak a jogszabályi előírásoknak nem felel meg már ez az épület, az itt élők és itt dolgozók részéről is felmerült a korszerűsítés igénye. A felújítás hatalmas mérföldkő a városrész háziorvosi ellátásában – fogalmazott a képviselő.
Új nyílászárókat építenek be

A beruházás részleteit Rádi Róbert, a projektmenedzsmenti feladatokat ellátó Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője ismertette a sajtó képviselőivel, hangsúlyozva, a pályázatban meghatározott összegig terjedhet a felújítás, tehát nem teljes körű korszerűsítés lesz. A beruházás során szigetelik az épületet és födémét, új, hőszigetelt nyílászárókat építenek be és teljesen megújítják a fűtési rendszert, a jelenlegi hőtermelőt korszerű kondenzációs gázkazánra cserélve.
-A projekt keretében 20 négyzetméterrel bővül is az épület, a bejáratok előtti nyitott fedett közlekedőt építjük be. A bővítést az indokolja, hogy jelenleg egy mozgáskorlátozott WC található az épületben, ez pedig nem felel meg az előírásoknak, hiszen mindhárom egységben külön kell biztosítani az akadálymentes WC-t. Ezen kívül hiányzott a babakocsitároló is, a bővítményben ez kap még helyet.
A kivitelezés során a belső tereket is átalakítják, mások lesznek a várótermek, a dolgozók számára pedig szociális helyiségeket alakítanak ki. A munkavégzéssel érintett terek új burkolatot kapnak, és az épület teljes festését is tartalmazza a projekt. Mindezek mellett az épület egészében megújítják az elektromos hálózatot és a jogszabályi előírásoknak megfelelő villámvédelmi rendszert építenek ki. A projekt részeként az épület körül járda épül és két mozgássérült parkolót is kialakítanak.
-A munkálatok első lépéseként a kibontandó belső válaszfalakat távolítják el, és a nyílászáró áthelyezéseket végzik el, majd a belső burkolatok bontásával folytatják a felújítást. A projektben vállalt munkák év végére elkészülnek – tudtuk meg az ügyvezetőtől.
Korszerű fűtési rendszert alakítanak ki

A polgármester a sajtótájékoztatón megemlítette, a város saját forrásból tervezi a terület további rendezését is olyan elemekkel, melyet a pályázat nem támogatott, így például parkolóhelyek kialakításával. A területrendezéssel kapcsolatos észrevételeket is várják majd azon a lakossági fórumon, melyet jövő csütörtökön (szeptember 28-án) 18 órakor tartanak a Huszár Közösségi Házban. Ezen a rendezvényen részletesen ismertetik a felújítás elemeit, menetét és várják a városrész lakóinak véleményét.
Áldozó Tamás a Huszár orvosi rendelő felújításának megkezdése kapcsán elmondta, a véradó épülete lehet a következő, ahol megkezdődhet a felújítás a TOP keretében és tervezik azt is, hogy a közlekedésfejlesztési projektben is elindul a munka még az idén a gyalogos-átkelőhelyek kialakításával.

Képek:


Címkék: felújítás | TOP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!