Az egyik elkészült, a másik megkezdődött


2017-09-14 19:10:53  | cikk: huha  | fotó: HuHa, Babos Petra  | 


Az egyik elkészült, a másik megkezdődött főképe
Az idei esztendő járdafelújítási munkái a Kilencedik utcában kezdődtek meg, ennek elkészültét követően a kivitelező Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. augusztus elején a Széchenyi utca-Gyurátz Ferenc utca páratlan oldalán újította meg a gyalogosfelületet. A munkálatok befejeződtek és szeptember első napjai óta már a megújult járdán közlekedhetnek a gyalogosok. Az építő cég ügyvezetője, Rádi Róbert elmondta, az érintett szakaszra nagyon ráfért a felújítás, a kivitelezés azonban sok műszaki nehézséget okozott. A beruházás során felbontották a régi aszfaltos felületet, új alapot készítettek, kicserélték a magasított szegélyt és a már ismert térkő burkoló kövekkel új járófelületet alakítottak ki. Az utcaképben annyi változás történt, hogy a keskeny, gondozhatatlan zöldfelületet eltüntették, így megfelelő szélességben alakíthatták ki a gyalogos felületet, vagyis az új járda az úttestig tart.
-Az érintett utcaszakasz 167 méter hosszú, 370 méter négyzetméter felületű. A járdaépítésen kívül 70 négyzetméter zöldfelületet is kialakítottunk az evangélikus templom előtt és 145 négyzetméteren kijavítottuk a járda melletti útburkolatot – ismertette Rádi Róbert. Az útburkolat felújítására azért volt szükség, mert a régi szegélykő megbontásakor az amúgy rossz állapotú aszfalt feltöredezett, így indokolttá vált az úttest kijavítása is.
Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert ügyvezető a Széchenyi utcában egyeztetett a munkálatokról

A munkavégzést nehezítette a járda alatt futó sok közmű, valamint a nagy gépjárműforgalom, ezért is dolgoztak félpályás útlezárás mellett. A gépjárműforgalom szeptember elsejére már megindulhatott, a következő napokban pedig a gyalogosok is birtokba vehették az új járdát. Mint megtudtuk, az utcakép tovább szépül késő ősszel, hiszen az evangélikus gyülekezettel közösen fákat fognak ültetni a füvesített területre.

-Ebben az utcában rendkívül nagy a gyalogosforgalom, hiszen a Március 15. teret köti össze több intézménnyel, így a felújítása mindenképpen indokolt volt – mondta el a beruházás kapcsán Áldozó Tamás polgármester. Ugyanakkor azt is elismerte, a belvárosban legalább öt utca közül választhattak volna, ahol ugyancsak szükséges a járdafelújítás.
-Ebből az következik, hogy itt is folytatni kell a munkákat és erre meg is vannak az elképzeléseink. Így például szükség lenne a Széchenyi utca másik oldalának a felújítására, sőt az egész tömb körül futó gyalogosfelületre ráférne a megújítás, ami a Zimmermann utcát is jelenti. Itt azonban tervezésre is szükség lesz, mert szeretnénk a légkábeleket kiváltani – magyarázta a városvezető. Hozzátette, a tervek várhatóan elkészülnek a következő járdaépítési szezonra és a források függvényében jövőre szeretnék el is végezni a munkát.
Megkezdődött a munka a Kolozsvári utcában

A jövő évi tervek megvalósítását megelőzően azonban még az idén megújulhat két újabb járdaszakasz, ebből az egyikben már meg is kezdte a munkákat a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft., hiszen az volt a cél, hogy amíg az időjárás lehetővé teszi a kültéri munkákat, addig ilyen beruházásokat végezzenek. Így most a Kolozsvári utca egy rövid, de nagyon rossz állapotú szakaszán dolgoznak.
-Itt a Kisliget és a Harmadik utca között rendkívül rossz állapotú volt a járda, ugyanakkor ezen az utcaszakaszon közelítik meg nagyon sokan a Munkácsy-iskolát, emiatt mindenképpen indokolt volt, hogy mielőbb újjáépítsük ezt a gyalogos felületet. Az utca többi részén sokkal jobb körülmények között közlekedhetnek a gyalogosok, így ott most nem történnek munkálatok – közölte az újabb tókerti beruházásról a városrész önkormányzati képviselője. Császár Endre figyelmeztetett, mivel az utca másik oldalán egyáltalán nincs járda, a gyalogosok a következő hetekben az úttesten tudnak csak haladni, ezért minden közlekedőnek fokozott óvatosságra lesz szüksége.
-Kérjük a gyalogosokat, hogy nagyon körültekintően közlekedjenek, de még inkább a gépkocsivezetőket, hogy ezen az utcaszakaszon a lehető legnagyobb óvatossággal haladjanak a balesetek elkerülése érdekében. Különösen legyenek figyelmesek a reggeli iskolakezdés és a délutáni nagy forgalom idején.
A régi járdát már felbontották

A felújítandó járda egyébként mindössze 75 méter hosszú és 90 négyzetméter felületű, a technológia és az alkalmazott burkolókövek megegyeznek a többi járdánál használttal – tudtuk meg Rádi Róberttől, aki azt is elmondta, ezen a helyszínen a felbontott murvát frissel keverve vissza tudják építeni az új alapba.
-Ősszel már számolnunk kell azzal, hogy az időjárás megakadályozhatja a munkavégzést, ezért befejezési határidőnek október 15-ét határoztuk meg, de bízunk abban, hogy három héten belül elkészülünk a munkákkal – tette hozzá az ügyvezető.

Fokozott óvatossággal kell közlekedni ezen a szakaszon

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnak ezen túl még egy munkája lesz az idén, ha az időjárás engedi, ez pedig a Weöres-iskolához vezető utca. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a cél az, hogy a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. kivitelezői csoportjának az egész szezon idejére legyen munkája, a járdaépítésekhez a pénzügyi forrásokat folyamatosan teremtik elő a költségvetésben, aszerint, hogy mekkora többletbevételt vagy megtakarítást tud elérni az önkormányzat. Jelenleg annyi fedezet van ezekre a munkákra, hogy a cég a szezont végig tudja dolgozni, de külső vállalkozást nem tudnak bevonni a járdaépítésekbe. Azonban járdaépítések a Jókai utca rekonstrukciója keretében is zajlanak majd az idei évben, így nagyságrendjét tekintve az ilyen típusú munkák megközelítik az előző éviekét.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!