Évadnyitó a Pegazus Színházban


2017-09-12 23:37:09  | cikk: Babos Petra  | 


Évadnyitó a Pegazus Színházban főképe
Évadnyitó társulati ülést tartott a Pegazus Színház kedd este a Szent István úti színházépületében. A belső stáb, a külsősök és a segítők részvételével zajló ülésen elsőként Fribék László szervező-ügyintéző klarinét játéka hangzott el, majd Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt igazgatók értékelték az elmúlt időszakot. Sarkadi Nagy László évértékelőjében a bérletes bábelőadások kapcsán elmondta, négy megyében, 2 helyszínen, 6673 bérletes és 900 kísérő látta az előadásaikat. Az évadban három bábelőadást mutattak be összesen 22.719 nézőnek.
A 12. évad az előző évekhez hasonló szervezeti rendben, működési feltételekkel, anyagi lehetőségekkel zajlott. Feszített tempójú munkarend, az előadások színvonala, azok forgalmazásának pontossága, dolgozóik változatlan száma, külső segítőik programjaikon való részvétele biztosította mért adataik előző évekhez hasonló eredményét.
-Programjaink bővítési lehetősége erősen korlátozott. Természetesen folyamatosan kerestük, s használtuk az időközben felmerült pályázati együttműködések lehetőségét, s fokoztuk meglévő adottságaink hatékonyabb kihasználtságát. Mindez azonban nem volt elégséges a növekvő felkérések, a jelentkező igények maradéktalan teljesítésére. Szükségesnek látszik a létszámbővítés, a pályázatoknak munkába való beépítése, a meglévő szakmai, anyagi értékeink intenzívebb forgalmazása, meglévő rendszereink működési átalakítása. Jelen kondícióinkkal, szervezeti formánkkal a változtatási lehetőségeink korlátozottak, ugyanakkor továbbhaladásunk érdekében, minden lehetséges szinten biztosítani kívánjuk színházunk elengedhetetlen szükséges fejlesztését. Társulatunk immár évek óta, így a lezárt évadban is két feladatban elkülönülő szervezeti egységben dolgozik, a színházi feladatokat ellátó alapstáb és az Esterházy-kastélyban dolgozó játékmesterek. Míg az előzőt a stabil folytonosság, az utóbbit a folyamatos változás jellemezte. E téren, bár reménykedünk és dolgozunk érte, várhatóan az új évad sem hoz jelentős módosulást. Megítélésünk és a visszajelzések alapján mindkét egység pontosan, a tőlünk elvárt szakmai szinten végezte munkáját – mondta Sarkadi Nagy László.
A felnőtt előadásokkal, ünnepi műsorral, játszóházakkal és egyéb alkalmakkal együtt a nézőszám meghaladta 29.000 főt. Ám ez csak tevékenységük egy része, hiszen az Esterházy-kastély programjában is részt vesznek. A kastélyban több mint 14.000 vendég elé tárták a barokk kastély szépségét, történetét, lakóinak mindennapi életét. Az évad elején a bérletesek száma már meghaladja az 1576 főt.
Végh Zsolt elmondta, a 2017/2018-as hagyományos bábszínházi bérletben ismét három előadást szerveznek. A Pitypang cirkusz, az Árgyélus és Tündérszép Ilona és a Kis Mukk című zenés bábjátékot láthatja a gyermekközönség.
Emellett három bemutatóból álló repertoárjukat továbbra is megnézheti a nagyérdemű, a Pöttyös mesét, a Koffermeséket és az Ujjé a ligetben című előadásokat. Kiemelte, hogy az évad kísérő programjait, a Pegazus karácsonyt, a Mackókiállítást, a Pegazus farsangot, húsvétot és gyermeknapot, valamint a parádét idén is megszervezik.
Az ünnepi alkalmon a színház régi és új tagjai is bemutatkoztak, vagyis Valler Kata, Katona Anikó és Gracza Virág lepte meg a közönséget rövid műsorukkal. Az évadnyitón bemutatták még Fribék Lászlót és Esztergomi Stellát, akik a szervező munkában fognak segíteni Horváth Krisztinának. A Pegazus Színház tehát idén ünnepli 13. évadját, valamint azt, hogy 25 éve kezdte meg közös munkáját Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László. A Pegazus tagjai és segítőik végül pezsgős koccintással köszöntötték egymást az új évad indulása alkalmából.

Képek:


Címkék: Pegazus Színház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!