Pályázatok, programok, eredmények és tervek


2017-09-11 23:00:23  | cikk: ha  | 


Pályázatok, programok, eredmények és tervek  főképe

A nyári feladatok lezárása után, de még az őszi forgatag előtt tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója. Elsőként a pályázati eredményeket ismertette. A pápai intézmény a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumánál két pályázaton is sikerrel szerepelt. Egyrészt százezer forintos támogatást tudhatnak magukénak a Múzeumok éjszakájának szervezéséhez, másrészt segítséget kaptak egy időszaki kiállítás létrehozásához. Ez a tervek szerint decemberben nyílik majd, témája a fény, a világítás lesz, annak művelődéstörténeti, kultúrtörténeti vonatkozásait dolgozza fel a tárlat. Az NKA miniszteri keretéből 3 és fél millió forintot nyert el a múzeum, ennek pontos szakmai tartalma most készül, körvonalazódik a szerződés.

Dr. Nagy-L. István elmondta, a Kubinyi Ágoston Program keretében tavaly 3,5 millió forintos támogatást nyertek el. Ezt az összeget a lójárgányos mángorló helyiségének felújítására fordították. A szerkezet a pinceszinten kapott helyet annak idején, most is ott található. Felújították az épületrész padozatát, és elvégezték a szükséges szigetelési és páramentesítési munkálatokat. Ebben az évben is kiírták a Kubinyi Ágoston Programot, a lójárgányos mángorló rekonstrukciójának második ütemére ugyancsak pályázott a múzeum, sikerrel. Ezúttal 2 millió forintot kapott az intézmény, ezt a tervek szerint a mángorló szerkezetének teljes felújítására fordítják.

A lójárgányos mángorló már több mint egy évtizede nem látogatható, a teljes felújítást követően azonban a múzeum egyik kiemelt kiállítási eleme lesz. Addig is, aki kíváncsi rá, szeptember 30-án megtekintheti a Múzeumok őszi fesztiválja elnevezésű programsorozat Nyitott ajtó elnevezésű kezdeményezése keretében. Az őszi fesztivál idén is számos érdekes programot kínál, családi napot, könyvbemutatót, belvárosi bringázást a régésszel és kékfestést is. A pápai programsorozat szervezését a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 80 ezer forinttal támogatja.

A Gróf Esterházy Károly Múzeumban nagyon fontos a szakmai fejlődés is. Az intézmény két munkatársa, Mészárosné Varga Veronika és Vonnák Andrea nemrégiben múzeumpedagógusi diplomát szerzett. A múzeum társszervezőként segítette a szeptember eleji Hitélet és vallásos kultúra a Kárpát-medencében című konferenciát, melynek nagyon pozitív visszhangja volt. Emellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt Fiatal kutató által kezdeményezett témapályázaton is siker született. Dr. Nagy-L. István írta a pályázatot, s több mint 8 és fél millió forintos támogatást nyert. A téma: Császári és királyi hadsereg magyar tábornokai 1787 és 1815 között. A kutatási eredményekből monográfia készül majd.

Dr. Nagy-L. István örömmel számolt be arról is, hogy nyáron hat tábor várta a gyerekeket a Kékfestő Múzeumban. Előzetesen ötöt hirdettek meg, de ezek még a vakáció kezdete előtt beteltek, így egy ráadás foglalkozássorozatot is útjára indítottak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően volt három kézműves tábor, egy régésztábor és két történelmi témájú tábor. Ezekben összesen mintegy 150 gyerek vett részt, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: múzeum | fesztivál | pályázat
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!