A csülök a sztár


2017-09-10 00:40:27  | cikk: HuHa  | 


A csülök a sztár főképe
Csülök, cicege, bor – a város nagy őszi fesztiváljának ismét ők a főszereplői az Esterházy-kastély udvarán, s hozzá köretként változatos műfajú színpadi produkciókat kínálnak a szervezők. A gasztronómiai és kulturális kavalkád szerdán kezdődött, s bár az első estét elmosta az eső, azóta nagy az érdeklődés mind a kulturális, szórakoztató programok, mind az étel- és italkínálat iránt. A faházakban 17 pincészet száznál is több bora közül választhatnak a látogatók, két pálinkaház kínálja különleges italait, mindezek mellé pedig finom falatok várják a fesztiválozókat.
Kemencés sült csülök hagymás-szalonnás burgonyával és uborkával - remek lakoma

A hagyományos ételek mellett újdonságokat is megkóstolhatnak a látogatók az idei fesztiválon, természetesen ez utóbbiak is cicegéből és csülökből készülnek. Orbán László, az ételkínálatot biztosító Galéria Bisztró vezetője arról mesélt, hogy a klasszikus sima, valamint sajttal, tejföllel, netán baconnel feltuningolt cicege most is főszereplője a rendezvénynek, hiszen minden évben ebből fogy a legtöbb. Újdonság idén az elkészítés módjában lesz, hiszen először kínálnak majd sertészsírban sütött cicegét, ami igazán felidézi a népi konyha ízvilágát.
-A zsírban történő sütéstől egészen más állagú lesz a cicege és más ízhatást is ad, mint az olajban sütött. A zsírban készült lágyabb ízű és szebbre, pirosabbra tud sülni – magyarázta a szakember, hozzátéve, természetesen olajban is sütnek cicegét, mindazok számára, akik nem kedvelik a zsírban sült ételeket. A csülökételeknél is van újdonság, ez pedig a sonkával töltött csülök.
A sertészsírban sütött cicege az egyik nagy kedvenc idén

-Ehhez a különlegességhez a csülköt kicsontozzuk, megtöltötjük sonkával és így sütjük meg – adott ízelítőt az elkészítés módjáról Orbán László. Mint mondta, az első nap tapasztalata az volt, hogy mint minden újdonságot, ezt is kissé óvatosan fogadták a vendégek, akik viszont megkóstolták, jó véleményt formáltak róla és jó hírét vitték. Az újdonság mellett persze a kínálatban ezúttal is szerepel a klasszikus kemencés csülök, mely évek óta kedvence a fesztiválozóknak, a disznóságoktól tartózkodók számára pedig csirkét, csirkeragut és kolbászt is készítenek, köretnek pedig hagymás-szalonnás burgonyát kínálnak, bár ez utóbbi önálló ételként is megállja helyét, olyan finom és tápláló. Mint azt szombaton kora este megtudtuk, óriási az érdeklődés az ételek iránt, nagyon jól fogy minden, és a rendezvényre szánt 1 tonna burgonya bizonyára el fog fogyni vasárnap estére.
A Bisztró vezetője úgy véli, a cicegéhez a száraz fehérbor illik, s ez lehet egy jóféle somlói, sőt a csülökhöz is érdemes fehér bort kortyolni, hiszen a receptek megalkotásakor figyelembe vették, hogy a fesztivál egyik célja a somlói borok népszerűsítése, így a csülökételek megkomponálásakor is a fehérborokkal való harmóniára törekedtek.
-Pápaiként elfogult vagyok a somlói borok iránt, de pusztán szakmai szemmel nézve is azt mondom, hogy a cicegéhez, sajthoz, hagymához és szalonnához fogyasszunk fehér bort! Tökéletesen illik hozzá az olaszrizling vagy a juhfark. És a csülök mellé is bátran igyanak fehér bort – ajánlotta. Természetesen a vörösborok mellett is megállják helyüket a csülökételek, így aki inkább ezeket kedveli, bátran társítsa őket, s egy remek lakoma lesz a jutalma.
Szombaton már késő délutántól sokan hódoltak az élvezeteknek az Eszterházy-kastély udvarán

És bár a szakember fehér bort javasol a kínált ételek mellé, a fesztiválozók rozét és vöröset is bátran választanak a csülökhöz és a cicegéhez, ki-ki mit kedvel inkább. A választék széles, hiszen a somlói pincészetek mellett a Móri borvidékről, Balatonfüred-Csopak vidékéről, a Badacsonyi borvidékről, Villányból, az Etyek-Budai borvidékről és újdonságként a Szekszárdi borvidékről is érkeztek pincészetek.

A péntek esti ünnepélyes fesztiválnyitón két bort jutalmaztak a fesztivál bora elismerő címmel, ezek egyike az abszolút győztes a Jammertal Borbirtok 2011-es évjáratú Gloria Cuveéje lett. A villányi pincészet negyedik éve résztvevője a pápai rendezvénynek és idén dupláztak, hiszen tavaly is ők nyerték el a fesztivál bora címet. Malek László, a borbirtok egyik területi vezetője úgy fogalmazott, nagyon szeretik a pápai fesztivált, szívesen jönnek, hiszen jól fogynak a boraik, remek a program és a hangulat. Az idei fesztiváldíjas borról elmondta, az egyik gyöngyszeme a pincészetüknek - 60 százalékban Merlot, 20-20 százalékban Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc alapú -, melyet limitált mennyiségben készítenek.
Duplázott a Jammertal Borbirtok, a Cassiopeia után a Gloria Cuveé is fesztiváldíjas lett

-Ez egy nagyon kellemesen lágy, mégis testes bor, kiváló száraz húsok mellé és pörköltekhez, illetve a vacsorák zárásához, hiszen olyan szájízt ad, olyan zamatos, hogy utána nem kíván már az ember semmit – jellemezte a Gloria Cuveé-t. Malek László arról is mesélt, csütörtökön volt egy vendégük, aki „a legjobb borából adjon” felkiáltással érkezett a faházukhoz. S bár javasolta neki, hogy inkább építsék fel az estét és kezdje mással a kóstolást, a vendég ragaszkodott eredeti elképzeléséhez.
-Másfél óra múlva visszajött és azt mondta, uram maga nagyon kiszúrt velem, innentől kezdve semmit nem tudtam meginni – idézte fel pápai emlékét a területi vezető, hozzátéve, ez nagyon jellemző a nyertes borra. A szakember a fesztivál ételkínálatából a cicegéhez a Pink Panther névre hallgató rozét, a csülökhöz pedig a Arcadia Cuveé elnevezésű vörös nedűjüket ajánlotta. Malek László nemcsak saját boraikat dicsérze, hanem a Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivált is, mint mondta, úgy látják, a fesztiválozók egyre igényesebbek, és egyre inkább keresik a minőségi borokat.
Malek László szerint egyre kedveltebbek a minőségi borok

A másik fesztiváldíjas bort a Badacsonyi borvidéken gazdálkodó Szent György-Pince adta, 2016-os Badacsonyi Kéknyelűjük a fehér borok kategóriájában diadalmaskodott. Kiss István, a pincészet tulajdonosa elmondta, a kéknyelű kizárólag a Badacsonyi borvidéken és a Balaton-felvidéken termesztett szőlő, a belőle készített bort a minerális ízvilág, a bazaltos, citrusos zamat és a mezei virágok illata jellemez.
-A csülökkel remek párost alkotnak, de igazán a roston sült fogas mellé ajánlom – mondta a borosgazda. A Szent György-Pince, mely az 1980-as évek elején kezdett gazdálkodni és jelenleg 10 hektáron művel szőlőt, régóta résztvevője a pápai boros rendezvénynek. Idén a fesztiváldíjas bor mellett jellemzően magyar fajtákat hozott a rendezvényre, többek között budai zöldet, juhfarkot és királyleánykát.
A fehér borok közül a badacsonyi Kéknyelűt jutalmazták a fesztivál bora díjjal 

Ugyancsak visszatérő szereplője a fesztiválnak a Nyakas Pincészet, mely az Etyek-Budai borvidéken gazdálkodik és jellemzően száraz borokat készít. 150 hektáron termesztenek főként fehér szőlőt, és boraikat szívesen hozzák el Pápára megmutatni a helyi borkedvelőknek. Az idei évben az Aligvárom fantázianévre hallgató cuveé a legkedveltebb, de jól fogy az Irsai Olivér, a Don Olivér, és a Franciaországban is kitűnő eredménnyel szerepelt Chardonnay. Faházuknál ezen kívül száraz és édes Sauvignon Banc-t, valamin egy rozé bort kóstolhatnak a vendégek.
-A csülökhöz és a cicegéhez bármelyik Nyakas bort jó szívvel ajánlom – mondta el a pincészet munkatársa, Kozma Zsuzsanna.
A Nyakas Pincészet visszatérő résztvevője a pápai rendezvénynek

És hogy mit mondanak a vendégek az idei fesztiválról? Németh Fruzsináék Homokbödögéről jöttek, szombaton kora este éppen a gasztronómiai élvezeteknek hódoltak: megkóstolták a hagyományos kemencés sült csülköt és a sült kolbászt, köretnek hagymás-szalonnás burgonyát is fogyasztottak.
-A csülök miatt jöttünk – mondta mosolyogva – ez nagy kedvencünk, minden formában szeretjük és otthon is szoktunk készíteni. Most a Sáfrán Pincészet borai közül választottunk hozzá egy cserszegi fűszerest.
Német Eleonóra férjével szintén a jó borok miatt látogatott el a programra, ő egy édes, igazán nőies desszert bort választott a Szent György-Pince kínálatából, párja pedig a száraz borokat kedveli inkább, így ő a cserszegi fűszerest kortyolgatta. Mint mondták, szerintük jellemző is a borfogyasztásra, hogy a hölgyek az édesebb nedűket kedvelik, a férfiakhoz pedig inkább a száraz borok illenek.

A Pápa Városi Televízió munkatársai is a fesztiválon mulattak szombat este

Kál Attila és barátai elsősorban szintén az ízletes finomságok miatt látogatott ki a fesztiválra. Asztalukon csülök és cicege egyaránt volt, a hölgyek előtt vörösbor gyöngyözött, a férfiak a rozékínálatból választottak maguknak. Mint mesélték, minden évben kilátogatnak a programra, és a lakomázás mellett beszélgetéssel, a programok megtekintésével töltik az időt.
-Elsősorban a csülök miatt jöttünk, a hagyományos kemencés csülök a kedvencünk a kínálatból. Mi férfiak Irsai Olivért iszunk hozzá, a hölgyek pedig eperbort választottak az ételekhez. Igazából nem aszerint választottuk a borokat, hogy mi illik ezekhez az ételekhez, a kedvelt fajtákat kóstoljuk meg – mesélte érdeklődésünkre.
Hajas Ildikó és Torbó János itt ünnepelte János születésnapját, ami éppen borszombatra esett idén

Hajas Ildikóval és Torbó Jánossal a rendezvénysártorban találkoztunk, éppen sorban álltak a hatalmas serpenyők előtt, melyekben kolbász, csirke, hagymás-szalonnás burgonya és cicege sült, s mellettük pirosodtak a kemencében sült csülkök. Ők is ez utóbbit választották mai vacsorájuknak, s mint megtudtuk ez egy különleges este számukra, hiszen János épp a születésnapját ünnepelte szombaton. A csülök mellett borral ünnepeltek. Elmondásuk szerint a kóstolásnak még nagyon az elején vannak, bár nem is azért jöttek, hogy minden bort megízleljenek, inkább a kedvencek közül válogatnak. A mustot már kóstolták, ezt követően pedig egy rozé mellett döntöttek, ami szerintük jól illik a választott disznósághoz.
-A csülökételek a kedvelt étkeink közé tartoznak, otthon is készítünk ilyet évente néhány alkalommal, sőt még én is el tudom készíteni – mesélte az ünnepelt, hozzátéve, hogy ezúttal a SzentGyörgy-Pince egyik borát issza hozzá.
-Természetesen szívesen megnézzük a szórakoztató programokat is, a délutáni dobos fellépés nagyon tetszett, bár kicsit ha hangos volt itt a kastély falai között. De mivel ma születésnapot ünneplünk, lehet, maradunk a késő estig tartó programokon is – egészítette ki Ildikó.
A hajnalig tartó mulatság borvasárnap folytatódik

A borok, csülökételek és különböző feltétekkel kínált cicegék még borvasárnap is várják a fesztiválozókat, és a vendégek véleménye szerint érdemes megízlelni a különféle finomságokat.

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!