Negyedszázados jubileumot ünnepelt Pápa és Kampen


2017-09-08 19:00:59  | cikk: HuHa  | 


Negyedszázados jubileumot ünnepelt Pápa és Kampen főképe
1992-ben, 25 évvel ezelőtt írta alá Pápa és Kampen polgármestere a testvérvárosi szerződést, erre emlékezett és erősítette meg a kapcsolatot a mai délelőttön a két város vezetője. A Városházán tartott ünnepségen a helyi és a kampeni képviselő-testület tagjai, a partnervárosi kapcsolatban részt vevő intézmények és szervezetek vezetői vettek részt és jelen volt a schwetzingeni delegáció is, mely a borfesztiválra érkezett városunkba.
A kampeni delegáció, középen a holland város polgármestere

A kapcsolatépítés 1991-ben indult, a rendszerváltást követően a nyugati országok városaiban indult el a kezdeményezés, hogy Közép-európai településekkel kapcsolatot létesítsenek, azzal a nemes szándékkal, hogy a kommunizmus bukása után segítsék a Közép-európai közösségeket. Ennek köszönhetők Pápa első nyugati partnerkapcsolatai, hiszen Schwetzingennel is így alakult ki a partnerség – idézte fel a kezdeteket Áldozó Tamás polgármester az ünnepség kapcsán. Emlékeztetett, a kampeni kapcsolatépítésben nagyon fontos szerepet játszott Kövi Zsolt, akkori alpolgármester, aki elsők között látogatott Hollandiába és jutott el Kampenbe. A két város között főként a szociális területen alakult ki együttműködés, a kampeniek számos alkalommal hoztak pénzbeli és eszközadományt az Egyesített Szociális Intézménynek, jó kapcsolat alakult ki a sérült gyermekek oktatásának, nevelésének terén, melynek helyi partnere a Vajda Márta iskola, és számos közös kulturális és sportrendezvényen vettek részt együtt a települések fiataljai, művészeti csoportjai.
-Nagyon sok fiatal utazhatott el Kampenbe és érkezett Pápára, a Református Gimnázium és a kampeni középiskola között is kiépült egy kapcsolat, mindez lehetőséget teremtett a diákoknak egy másik ország, egy másik kultúra megismerésére. Ezen túl a 90-es években a pápai közvilágítás korszerűsítésben is segített Kampen városa Schwetzingennel együtt – sorolta az együttműködés eddigi elemeit a polgármester.
Áldozó Tamás polgármester üdvözölte a vendégeket

A 25 éves jubileum alkalmából tartott ünnepségen a kampeni Kavóca kamarkórus énekelte el a magyar és holland himnuszt, majd Áldozó Tamás polgármester üdvözölte a vendégeket és a jeles évfordulót, ezt követően pedig a Pápa Városi Televízió archív anyagaiból készült filmmel idézték fel a két város negyedszázados kapcsolatát.

Bort Koelewijn, Kampen polgármestere beszédében szintén az együttműködés eddig megvalósult elemeit idézte fel, köszönetet mondva mindazoknak, aki részt vettek a kapcsolatépítésben. Úgy fogalmazott, nagy örömére szolgál, hogy ez a partnerség, mely a békés együttélés és a népek barátságának szellemiségében jött létre, ma is él.
-Ezalatt a 25 év alatt nagyon ok minden megváltozott a világban, Európában, országainkban és városainkban, de ezek nem befolyásolták a két város barátságát. Nagyon sokat adott nekünk a Pápa városával meglévő kapcsolat, nagyon sokat tanultunk belőle. Örömmel tekintek vissza a 25 évre és nagyon fontosnak tartom, hogy sok fiatal kapott lehetőséget a másik országának megismerésére.
A polgármester kitért arra, hogy a mai társadalomban, ahol az egyén került előtérbe és megosztottá vált a társadalom, fontos a két város barátsága, mely segítheti a nagypolitikai különbözőségek legyőzését is. Bort Koelewijn arról is szólt, hogy a Pápa városával való együttműködés által más nemzetekkel, városokkal is kapcsolatba kerültek, más népeket is megismertek és ezért köszönet jár.
-Remélem, hogy a következő 25 évben is működni fog ez a jó kapcsolat városaink között, sok találkozásban és együttműködésben lesz részünk és a közös projektekre tudjuk helyezni a hangsúlyt – tette hozzá.
A köszöntő szavak után egy prezentáció következett, mely az eddigi együttműködési területeken elért sikereket méltatta és a jövő lehetséges útjairól szólt. Eszerint míg kezdetben a segítségnyújtás volt a cél, a jövőben az egymástól való tanulásban kell kiteljesednie a kapcsolatnak, legyen szó idősellátásról, vagy a fogyatékkal élő gyermekek neveléséről, életre való felkészítéséről.
 Bort Koelewijn polgármester örömmel idézte fel a találkozásokat

Dr. Kovács Zoltán államtitkár, aki polgármesterként 25 évvel ezelőtt aláírta a testvérvárosi szerződést, köszöntőjében kedves, korai emlékeket idézett fel, majd gratulált a jeles jubileumhoz. A levetített filmmel kapcsolatban megjegyezte, nagyon jó volt látni, hogy a felvételeken mindenki mosolyog, mindenki örül az együtt elért eredményeknek. Kiemelte, bármiről is szól a nagypolitika, a két város kapcsolatát ez nem befolyásolhatja, végül köszönetet mondott minden együttműködőnek, aki részt vett a Pápa és Kampen közötti barátság erősítésében, és partnervárosi kapcsolat sikeres folytatását kívánta a megjelenteknek.
Dr. Kovács zoltán volt az egyetlen az ünnepségen, aki a 25 évvel ezelőtti testvérvárosi szerződéskötésen is jelen volt

Az ünnepséget követő állófogadáson a Bázisreptéren működő SAC program programigazgatója mondott pohárköszöntőt, akit Áldozó Tamás polgármester egy pápai hollandként mutatott be. Wiek Noldus gratulált az évfordulóhoz és örömét fejezte ki a két város közötti barátság kapcsán, további jó együttműködést kívánva a településeknek.

Képek:


Címkék: testvérváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!