Schwetzingen fotókon a pápai városházán


2017-09-07 23:34:31  | cikk: Babos Petra  | 


Schwetzingen fotókon a pápai városházán főképe
25 éves az idei évben a partnervárosi kapcsolat Pápa és Schwetzingen között. A pápai delegáció májusban már járt a németországi városban. Most a schwetzingeniek látogattak el városunkba, s hozták el településükről készült profi fotósorozatot.
A fotókiállítás Horst Hamann fotós anyagából állt össze.
Több mint 30 fekete-fehér felvétel Schwetzingenből
A kiállítást René Pöltl főpolgármester nyitotta meg, aki bemutatta az alkotót a közönségnek, aki sajnos nem tudott eljönni Pápára egyéb elfoglaltságai miatt. René Pöltl örömét fejezte ki, hogy Pápán is bemutathatják Schwetzingent fotókon egy kiváló és elismert fotós szemszögéből, aki két éven keresztül fényképezte a várost.
A Mannheimben született Horst Hamann szűk másfél éves schwetzingeni tevékenysége során megelevenednek gyermek- és fiatalkori élményei. A különleges park-együttes erős vonzereje még évtizedek után is érezhető hatással volt rá. Ez az újra feléledt lelkesedés mutatkozik meg fényképeiben, amelyek a kastélykertet, annak építészetét és szobrait mutatják be sokoldalúan minden nap-és évszakban, miközben a város egyes motívumai teszik teljessé a képet. A schwetzingeni kastélykert az egyik legkiemelkedőbb a 18. századi európai parképítészetben. Schwetzingeni projektjének kezdetén Horst Hamann meg volt győződve arról, hogy a vízszintes formátum fog elsősorban érvényesülni képein. Nagy meglepetésére azonban munkája egyre jobban a rá jellemző vertikális, függőleges képformátumra változott. A munka során szinte észrevétlenül ment végbe a formátum változása, amely végül ismét meghatározó pozícióba került. Önkéntelenül megismétlődött legendás, 1991-es New York-i története, amikor kameráját egyszerre csak 90 fokkal elfordította. Az volt „vertikálja” születése, ami meghozta Horst számára a nemzetközi ismertséget, és ami után a függőleges fotózás feltalálójaként emlegették. Horst végső soron igazából azt tárja fel, amit a 18., 20., és a 21. század építészei terv szerint Schwetzingenben kialakítottak, hogy aztán mindezt kiemelkedően esztétikus és kifinomult fényképeivel tökéletessé tegye  – derült ki a kiállítás megnyitón.
A Városházán megjelenteket Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki mint mondta, nagy öröm számukra, hogy a 25 éves partnervárosi kapcsolat létrejötte alkalmából egy kiállítással örvendeztetik meg a pápaiakat, amelyen megismerhetik Schwetzingent. A 25 év alatt sok esemény lezajlott a városok kapcsolatában, sok emlékezetes pillanat és emberi találkozás történt.
-Örülök, hogy az elmúlt 25 év során sok pápai fordulhatott meg Schwetzingenben, s néhány házasságkötés is erősítette ezt a kapcsolatot. Sajnos nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy eljuthatott a németországi városba, aki volt, az fényképeken elhozta a várost, azonban ezeknek a művészi fotóknak többletjelentésük is van. A képek nemcsak vizuális értéket nyújtanak, hanem egyúttal a város lelkét is elhozták nekünk. Bízom benne, hogy sok pápai tud egy virtuális sétát tenni Schwetzingenben, ezeknek a fotóknak a segítségével, és esetleg kedvet is kapnak, hogy ellátogassanak majd oda. Reméljük, nekünk is alkalmunk lesz a közeljövőben, hogy bemutassuk Pápát, akár Schwetzingenben és Kampenben is egyaránt – mondta a polgármester, majd köszönetét fejezte ki a német és a magyar szervezőknek, hogy létrejöhetett ez a kiállítás.
A kampeni kórus
A kiállítás megnyitón a kampeni Kavóca kórus működött közre.
A fotókiállítás október elejéig látogatható a Városházán.

Képek:


Címkék: testvérváros
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!