Kossuth Lajosra emlékeztek a Jókai Körben


2017-09-07 22:15:42  | cikk: ha  | 


Kossuth Lajosra emlékeztek a Jókai Körben főképe

Kossuth Lajos születésének 215., Pápa város díszpolgárává választásának 130., a pápai Kossuth utca elnevezésének 125. évfordulója alkalmából Kerecsényi Zoltán tartott előadást a Jókai Körben. A lokálpatrióta helytörténet-kutató Kossuth Lajos életéről, kultuszáról, megyei és környékbeli kötődéséről beszélt vetítettképes beszámoló keretében. A program résztvevői egy emlékpecséttel ellátott, Kossuth Lajost ábrázoló képeslapot kaptak ajándékba, melyet Molnár Lajos festőművész készített.

- Szívesen jöttem a Jókai Körbe, hogy beszéljek erről a témáról - mondta az előadó -, hisz a Kossuth-kultusz építésében a közösség névadója, Jókai Mór is tevőlegesen részt vett, hisz ő nevezte el a "Nemzet Messiásá"-nak az államférfit. Tudnunk kell azt, hogy az 1879-es honossági törvény, amely szerint, aki tíz évnél tovább külföldön tartózkodik és nem kéri állampolgárságának meghosszabbítását, elveszíti azt, Kossuthot is érintette: 1889-ben magyar állampolgárságától megfosztotta ez a törvény. A közvéleményben óriási tiltakozási hullám indult meg e rendelkezés ellen, ennek egyik formája volt, hogy a magyar városok díszpolgárrá választották Kossuth Lajost. Pápa élen járt ebben, hisz 1887-ben már városunk díszpolgára volt a magyar szabadságharc szellemi vezére - mesélte Kerecsényi Zoltán. Később, 1892-ben utcát is neveztek el Kossuthról, a korábbi Szél utca kapta Magyarország egykori kormányzó-elnöke nevét. Kerecsényi Zoltán hozzátette, hogy tervei szerint még szeptemberben felavatják az utcában azt a Kossuth-domborművet, melyet Zsuppán István készített.


Kerecsényi Zoltán az alkalmon átadta a Jókai Kör elnökének, Török Juditnak a Kossuth-emlékprojekt Eberhardt Károly Emlékplakettjét, így köszönve meg a közösség tevékeny hagyományőrző munkáját. A rendezvény keretében vehetett át a Kossuth-domborművet Gecse alpolgármestere és a bakonytamási Kossuth csárda tulajdonosai. A reformszellemű és '48-as ősök sorát felvonultató Tatay-család leszármazottai a kis bakonyi Kossuth csárda tulajdonosai, akik hűen őrzik az államférfi emlékét. Ezt az is jelzi, hogy Tatay Sámuel óta, generációról generációra öröklődik egy eredeti, dedikált Kossuth-fotó, melyet féltve, üveg alatt, bekeretezve őriznek a családtagok. Ugyanígy őrzik a jeles '48-as előd, Tatay Sámuel fennmaradt fényképét is. Gecse pedig Eberhardt Károly faluja. Eberhardt Károly 1859-ben Kossuth hívására az Olaszországban szerveződő itáliai magyar légió egyik zászlóaljának parancsnoka volt őrnagyi rangban, majd 1860-ban Garibaldi seregének ezredese lett. A légió felbomlása után olasz királyi szolgálatba lépett. Az 1880-as években tért haza és Gecsén telepedett le. A Pápához közeli faluban halt meg 81 évesen, 1906 december 8-án.

Képek:


Címkék: jókai kör | előadás | kossuth
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!