Tanévnyitó a Refiben - Varga-Umbrich Eszter Pro Publico-díjat kapott


2017-09-01 21:17:36  | cikk: ha  | 


Tanévnyitó a Refiben - Varga-Umbrich Eszter Pro Publico-díjat kapott főképe

1531-ben indult útjára a Pápai Református Kollégiumban az oktatás, az intézmény alapítása óta a 487., újraindítása óta a 27. tanévet kezdték meg ma az iskolában. Az ünnepi istentisztelet igehirdetésén elhangzott, hogy az iskola egyik fontos feladata az oktatás mellett az, hogy a diákok megtanuljanak közösségben élni, alkalmazkodni egymáshoz és elfogadni a társakat.

Az igehirdetést követően Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte a diákokat, kollégákat és szüleiket. Mint mondta, az előző tanév felújítási munkálatai befejeződtek, a kormánytámogatásnak köszönhetően egy korszerű, szép, igényes épület fogadja a tanulókat. A több mint 120 éves iskolépület rekonstrukciójához sok ember összefogása kellett, tette hozzá. - Surányi Kálmán, egy nemrégiben Amerikában elhunyt öregdiák hagyatékának felhasználásával a tanári szoba új bútorzatot kapott, s a diákok szekrényei is hamarosan megérkeznek. Köszönöm minden kollégám munkáját, valamint fenntartónk, a Dunántúli Református Egyházkerület vezetőségének szervezői, lelki és anyagi támogatását. De a legnagyobb hála a Teremtőé, aki megtartott bennünket, megadta nekünk a megújulást, s mindehhez erőt is kaptunk tőle. Az épület felújítása folytatódik még, a tervek szerint januártól - mondta Gránásiné Bácsi Tünde tanévnyitó beszédében.


Az igazgatónő külön köszöntötte a Refi új diákjait. Négy osztályban kezdenek a tanulók, a 7.-ben Somosi István, a természettudományos osztályban Adorján Zoltán, a humán osztályban Győrvári Gábor, a művészetisben pedig Marosi Diána az osztályfőnök. Gránásiné Bácsi Tünde sok sikert kívánt a diákoknak, a szülőknek pedig megköszönte, hogy a pápai református intézményre bízták gyermekeiket. A végzősöknek kitartást, erőt és az utolsó évre sok szép közös élményt kívánt. Kollégáinak pedig Karácsony Sándor gondolatát tolmácsolta: "A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa."

Az igazgatónő kiemelte a nyári versenyeken jól szereplő diákokat. A Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőn három refis csapat is a döntőbe jutott, megköszönte Somosi István és Somosiné Németh Aliz felkészítő tanárok munkáját. A néptáncos diákok Erdélyben jártak, ahol részt vettek az Ezer Székely Leány Találkozóján is. A kirándulást Müller Anita szervezte, Robotkáné Horváth Tünde és Pitó Katalin tanárnők vezették a csoportot. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően az érdeklődő diákok Kárpát-medencei körutazáson vehettek részt.


A díjak felsorolása azonban itt nem ért véget. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma egyik büszkesége Varga-Umbrich Eszter. Eszter tavaly és idén is tagja volt a magyar diákválogatottnak, mely részt vett az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén - ez az egyik legrangosabb megmérettetés a középiskolások számára ebből a tudományágból. Az előző évben ezüstérmes lett a csapat, idén pedig a legfényesebben csillogó medállal térhettek haza a magyar fiatalok, így Eszter is, Szingapúrból. Varga-Umbrich Esztert vastapssal ünnepelték diáktársai, majd külön köszöntötte az iskola vezetése is. Sikerei elismeréséül egy szép ajándékot vehetett át. Ahogy Gránásiné Bácsi Tünde fogalmazott, az eperfát ezentúl mindig a szíve felett hordhatja, hisz egy nyakláncot kapott eperfa medállal.

A diáklány eredményeit nem csupán iskolája ismeri el, hanem a város is. Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, hogy a Pro Publico elnevezésű díjban azok részesülhetnek, akik valamely területen a város múltjának megőrzésében tartósan kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, vagy olyan eredményt értek el, mellyel a város és közössége érdekeit szolgálták, jó hírnevét öregbítették. - Nem volt nehéz döntés, hogy most ki kapja ezt az elismerést, a kérdés csupán az volt, hogy mi legyen a méltó alkalom az átadásra. Úgy gondoltuk, hogy ez az iskolai ünnep jó választás lesz. Gratulálunk Eszternek! - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester.

A Refiben is elkezdődött tehát a tanév, holnap azonban még mindig az ünnepé a főszerep, hisz szeptember 2-án tartják az Exrefisek Találkozóját. A rendezvénynek van nyilvános eseménye is: a JMSZK-ban 16 órakor kezdődő gálára nem csupán az egykori diákokat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!