Galántai (Gajárszky) István születésének centenáriuma


2009-09-06 13:39:58  | cikk:  | 


Tegnap délelőtt 10 órakor az Alsóvárosi temetőben a Türr István Gimnázium első igazgatója sírjánál tartottak megemlékezést  ismerősök, barátok, volt türrös diákok, a Történelmi Vitézi Rend megjelent tagjai és az egykori intézményvezető leánya, Galántai Márta. Az egybegyűltek Galántai István igazgatói kinevezésének 61. évfordulójára és születésének 100. évfordulójára emlékeztek. Áldást mondott Petrőczné Hanzlik Mária, református lelkész, volt türrös diák:

- Ma még sokan emlékeznek rá, hiszen alig 31 éve borult rá a pápai szemfedél. Éltető eszme, örök példakép maradt számunka szeretett igazgatónk emléke. Adjuk tovább, hogy így kell, így szabad tanítani jövendőnk érdekében a magyar ifjúságot. A türrös szellemiség örök érvényű: becsület, hűség, hazaszeretet és az iskolánkhoz, városunkhoz való ragaszkodás.

A tiszteletadáson megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait a síron és elénekelték a Himnuszt. A megemlékezés a Türr István Gimnáziumban folytatódott 11 órától. Grúber Marianna, az intézmény jelenlegi igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket. Méltatásában kiemelte: Galántai István teremtette meg a türrös szellemet, lerakta az alapokat. Nagy dolog volt 61 éve is, és ma is nagy dolog türrös diáknak lenni - mondta. Az ünnepségen felszólaltak a kortársak is, Navrasics Tibor nyugalmazott igazgató, Márkus Zoltán, volt bencés és türrös diák, újságíró, Ambrus atya, Somfay Balázs, levéltáras, volt türrös diák és Kollár Ursula, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat általános alelnöke. Az előadások, visszaemlékezések után elhelyezték a koszorúkat és a virágokat az igazgató emléktáblájánál.

Tóth Tamara

Képek:

1909-ben született Székesfehérváron, ott nevelkedett szeretetben, keresztény hitben, majd a Pázmány Péter Tudomány Egyetem francia-német-magyar tagozatán szerzett középiskolai tanári diplomát. 1936-ban már Debrecenben tanított. 1937-ben házasságot kötött Kollermann Ilona Máriával, két gyermekük született: Márta Edit lányuk és Csaba Zoltán fiúk. Marosvásárhelyen a Királyi Hadapród Iskola tanárának nevezték ki, öt nyelven beszélt és a hadifogsági iskola vezető tanár századosaként a szláv nyelveket is elsajátította. Németföldön angol fogságba került és 1946-ban tért haza. 1947-ben nyerte el bencés tanári kinevezését, a Pápai bencés Gimnáziumban. 1948-tól az államosított intézménynek ő lett első igazgatója és az iskola felvette a nagy szabadságharcos, Türr István nevét. Húsz évig volt igazgató. 1978-ban halt meg. Fia, Galántai Csaba Zoltán, hőerő-gépész mérnöki oklevelével többszörös kitüntetést is kapott és ő lett az Inotai Hőerőmű vállalat vezetője. Lánya, Márta Edit a Természettudományi Egyetemen végzett, középiskolai tanár és 15 évig a Megyei Középiskolák Szakfelügyelője volt. Galántai Márta a Történelmi Vitézi Rend tagja. 2003-ban az igazgató is megkapta a Vitézi Rendbe való felvételét és a Nemzetes Vitéz Galántai (Gajárszky) István Vincek Cirill nevet.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!