Nyolc pályázat a második körben


2017-08-15 22:39:43  | cikk: HuHa  | 


Nyolc pályázat a második körben főképe
Augusztus 15. volt a pályázatok benyújtási határideje a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körében. Pápa városa nyolc pályázatot nyújtott be, több mint 2,7 milliárd forint értékben – hangzott el Áldozó Tamás polgármester ma délutáni sajtótájékoztatóján. A városvezető az újabb tervezett fejlesztéseket ismertette a sajtó képviselőinek.
-A második körben 2 701 862561 forintra nyújtottunk be pályázatot, ebben a körben összesen körülbelül 12 milliárd forintról fog dönteni a közreműködő szervezet és a megyei önkormányzat – közölte.

Az önkormányzat ezúttal is pályázott ipari területek fejlesztésére, a második körben a felsővárosi Szabó Dezső utca rendezését tűzte ki célul. Itt az utca 83-as főútra kivezetését, az útburkolat felújítását tervezik. Ezzel nemcsak a teherforgalom, hanem az itt élők munkába járása is jobb körülmények közé kerül. A beruházáshoz 602 millió forintra pályázott a város.
Turisztikai fejlesztésre is adott be pályázatot az önkormányzat, ez egy reformkori utazást tenne lehetővé a Petőfi és Jókai házak felújításával, de a tematikus sétaút Griff szállót és a Református Kollégiumot is érintené. A projekt megvalósításához 200 millió forintot igényelt a város.
-A Napsugár Bölcsőde infrastrukturális fejlesztését célzó pályázatunk 218 millió forintról szól. Ez a bölcsőde részleges felújítását és 10 férőhellyel történő bővítését foglalja magába – ismertette a polgármester.
A Zöld Város Program második ütemére benyújtott pályázat a Külső-Várkert, a Vajda Péter lakótelep, Bakony-ér és Várkert út közötti területen rehabilitálná a zöld infrastruktúrát, melyhez 574 millió forintra pályázott a város. Az első körhöz hasonlóan további csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására is remél eu-s forrást a város, ez a projekt a Tapolca Sétányt, az Anna teret, a Tókertet és Borsosgyőrt érintené, a megpályázott támogatási összeg 400 millió forint. A közlekedésfejlesztés terén 410 millió forintra számít az önkormányzat, a most benyújtott pályázat sikere esetén a Várkert út-Vajda lakótelep kerékpáros útvonalát, az igali kerékpárút felújítását, az Acsádi-Táncsics-Szabó Dezső utca csomópontjában körforgalom kialakítását és a Vak Bottyán út új nyomvonalának megépítését végezheti el a város.
-Pályázunk a Türr István Gimnázium energetikai fejlesztésére, ez egy 236 millió forintos pályázat. Azt már most tudjuk, hogy ez a pénz kevés lesz a megfogalmazott célok megvalósítására és az önkormányzatnak saját forrást is hozzá kell tennie a beruházáshoz, de a pályázatnak vannak belső korlátai. A gimnázium teljes rekonstrukciója három pályázatból valósulhat meg, hiszen az energetikai korszerűsítés mellett a KLIK pályázik az épület állagmegóvására, és egy hazai forrásból egy tornaterem építése is lehetővé válna a Csáky utcában – közölte Áldozó Tamás.
A nyolcadik pályázat a Kisfaludy utcai egészségügyi alközpont kialakítását jelenti, itt közel 60 millió forintra pályázott a város. Ez az épület a most bérelt Béke téri rendelő helyett működne. Az előírásoknak megfelelő rendelő mellett parkolók létrehozását is tervezi a város. Az új létesítmény környezetének rendezéséhez a város saját forrást is be kíván vonni, hiszen tervezik az óvoda új bejáratának kialakítását, a meglévő régi épületek egyes részeinek lebontását és gyalogos-átkelőhely kialakítását is.
A polgármester kiemelte, a projektek között vannak összefüggések és több fejlesztési terv az első körös projektekhez is kapcsolódik.

Áldozó Tamás arról is szólt, hogy az első körben nyertes pályázatok közül a Huszár orvosi rendelőnél szeptemberben már munkaterület átadás következik, a véradó épületének felújításához pedig ma adták be az építési engedély kérelmet, így ott novemberben lehet munkaterület átadásra számítani. Szólt a múlt év végi kormánydöntés értelmében kapott 650 millió forintos támogatásról is, melyet belterületi utak felújítására fordíthat a város. A Jókai utcában már zajlanak az útépítést megelőző munkák, ott szeptember végén várható munkaterület átadás és indulhat az út, járda és zöldterület építés. Ebből a forrásból még a Török Bálint utca, a Vásár utca, a Korona utca és a Korvin utca egy része, valamint a Várkert út és a Gróf út újulhat meg. Itt burkolatcserék zajlanak majd, a munkák várhatóan szeptemberben kezdődnek.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: TOP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!