A munka ünnepére emlékeztek a Balla Róbert téren


2010-05-02 11:17:03  | cikk: Tóth Tamara  | 


Május elseje alkalmából tartott koszorúzási ünnepséget a hagyományokhoz híven az MSZP Pápai Szervezete a Munkásotthon falán elhelyezett emléktáblánál.  Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő mondott emlékbeszédet.

- 1906-ban Balla Róbert segítségével létrejött itt egy olyan intézmény, ami az akkori munkásoknak teret adott ahhoz, hogy véleményüket, programjaikat és közösségi életüket kifejezhessék. Azt gondolom, ez az eszme még ma is aktuális. Ez az emléktábla nyolc éve hirdeti, hogy mi ugyanezt a szociáldemokrata eszmeiséget valljuk. Nincsen nagyobb szükség semmire sem, mint hogy összefogjunk az elesettek, a válság okán problémákkal küszködők segítésére- mondta Gőgös Zoltán.

Gőgös Zoltán beszédében kitért a mai politikai helyzetre, a választások eredményére is.

- Elég nehéz helyzetben vagyunk. Amikor ezt a táblát avattuk, akkor kerültünk kormányzati pozícióba. Próbáltunk olyan jóléti intézkedéseket tenni, ami addig Magyarországon példátlan volt, és egy kicsit ki tudtuk hozni az országot abból a helyzetből, ami a rendszerváltás után a gazdagok és szegények szétszakadását jelentette. Azt most már látjuk, hogy ennek igen nagy ára volt. Mondhatom azt is, hogy akkor fedezet nélkül vállaltuk ezt a kötelezettséget és 2006-ban, amikor ismét választást nyertünk, egy Európai Uniós szintű modernizációs program segítségével világossá vált, hogy ezt a dolgot így tovább nem lehet folytatni. Tehát egy ország nem teheti meg azt, hogy a megtermelt javainál lényegesen többet oszt szét és olyan jóléti intézményeket hoz, amelyre nincsen gazdasági fedezete.

Gőgös Zoltán ennek ellenére úgy látja, hogy nem voltak haszontalanok az intézkedések. Mint fogalmazott, neki és pártjának az a feladata, hogy a jelenlegi kormányt az általuk elindított reformok továbbfolytatására sarkallják. Mint mondta, a kormány ne engedjen ebből a következetes filozófiából és feladatrendszerből. Úgy fogalmazott, május elseje mindig is baloldali ünnep volt és az is marad, bármennyire is próbálták ezt elvenni tőlük.

Az emlékezés végén Gőgös Zoltán és Kövér József elhelyezték a megemlékezés koszorúját az emléktábla alatt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!