Nyugodjanak békében! - A hősökre emlékezett a Pápai Huszár Egyesület


2017-08-11 21:11:24  | cikk: ha  | 


Nyugodjanak békében! - A hősökre emlékezett a Pápai Huszár Egyesület főképe

A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred parancsnoksága és I. osztálya 1884-ben költözött Pápára és itt is állomásozott az első világháborúig, de a Gorodok-Satanownál véghezvitt vakmerő és gyönyörű rohamban a legnagyobb veszteségeket a pápai 7. ezred szenvedte el. Elsősorban az ő tiszteletükre, dicsőségük és emlékük megőrzésére, de minden idők huszárjainak emlékére néhány lelkes kezdeményező irányításával 1992. június 30-án – az országban hatodikként – megalakult a Pápai Huszár Egyesület. A közösség a 25 éves jubileum alkalmából két napos rendezvénysorozatot szervezett. A mai nap a főhajtásé volt, több helyütt is koszorúztak a hagyományőrzők.

A református gimnáziumban Kerpel Péter mondott beszédet

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma díszterme előtt egy dombormű látható, mely a halott hősök szép emlékjele. A Kollégium is adott vitéz katonákat a hazának, az első világháborús áldozatok nevei a Beck Ö. Fülöp által készített domborművön olvashatók. A Pápai Huszár Egyesület tagjai és vendég hagyományőrzők először itt koszorúztak. Beszédet Kerpel Péter, a gimnázium művésztanára mondott. - Fellelhetők a fronton harcolókról lajstromok, listák, jegyzékek vagy anyakönyvi feljegyzések, amelyek fő tanulsága, hogy a halál nem válogat. Bolti szolga, gyümölcsárus, napszámos itt együtt szerepel gróf Esterházy Pállal, a gazdag arisztokratával és más tekintélyes emberekkel - mondta.

Szíjártó László a ma is érvényes huszárerényekről szólt beszédében

Ezt követően az Alsóvárosi temető I. világháborús parcellájánál Szíjártó László plébános, az egyházmegye kerületi esperese emlékezett a Nagy Háború idején városunkban elhunyt katonákra. - A magyar huszár erényei közé tartozott a férfiasság, a bátorság, a lelményesség és a hazaszeretet. Tudjuk, hogy hős elődeink aratttak fényes győzelmeket, de sajnos voltak súlyos kudarcok is, ám ezekből az erényekből mindig kitűnőre vizsgáztak - mondta az esperes, majd hozzátette: - Ezek a régi erények ma is fontosak, s épp ezért köszönet a 25 éve alakult Pápai Huszár Egyesületnek, hogy életben tartják a huszárok emlékét, vitézségét. A parcellánál álló keresztnél dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester koszorúzott.

Hagyományőrző lovasok a gannai Esterházy-mauzóleumnál

Délután a hagyományőrzők lóra ültek és Gannára vonultak. Ott az I. világháborúban hősi halált halt gróf Esterházy Pál és gróf Esterházy Alajos huszártisztek sírjánál helyezték el az emlékezés koszorúit. Beszédet dr. Áldozó Tamás polgármester mondott. - Az Esterházy családhoz tartozni rang volt, felelősség volt, nehéz vállalás volt. Gróf Esterházy Pál és gróf Esterházy Alajos azok közé tartozott, akikre méltán emlékezünk. Mindketten Esterházyak voltak, remek összeköttetésekkel. Lehetőségük lett volna arra, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot, vagy ha már vállalták, akkor ezt veszélytelen terepen tegyék. Egyikük sem ezt az utat választotta. Gróf Esterházy Pál 1915 júniusában az oroszokkal vívott ütközetben elesett, gróf Esterházy Alajos, a 7-es huszárok hadnagya pedig 1916-ban hunyt el. Nyugodjanak békében! - mondta dr. Áldozó Tamás. Pápa polgármestere   elismerését fejezte ki a 25 éves Pápai Huszár Egyesület közösségének hagyományőrző tevékenységükért, mint mondta, nélkülük szegényebb lenne a térség kulturális élete.

A Pápai Huszár Egyesület jubileumi rendezvénysorozata holnap folytatódik, hisz történelmi bemutatóra invitálják az érdeklődőket a Bajvívó térre. A lovasok menete 14 órakor indul a Lovasiskolából, a látványos bemutató pedig 15.30-kor kezdődik.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!