Megszentelték a felújított orgonát az Anna-napi búcsúi hangversenyen


2017-07-31 18:49:08  | cikk: Babos Petra  | 


Megszentelték a felújított orgonát az Anna-napi búcsúi hangversenyen főképe
A Szent Anna-napi búcsú a hagyományoknak megfelelően búcsúi koncerttel zárult. Idén három ifjú kántor, Beller Barnabás, Németh Ferenc és Urbanics Tamás játszott a felújított orgonán, amelyet a koncert előtt Salgó Ferenc kanonok-plébános áldott meg.
Az atya köszönetét fejezte ki minden támogatónak, akik hozzájárultak az orgona felújítási költségeihez, amely több mint hétszázezer forintba kerültek. A felújításhoz Pápa Város Önkormányzata is hozzájárult, több mint kétszázezer forinttal.
-Az orgona felújítása az idei évben szükségessé vált, hiszen már régebben volt hangolva. A templom felújításakor a sípokba hullott a vakolat, s most ezeket meg kellett tisztítani. Az orgona motor is elhasználódott, túlságosan hangossá vált, így szükségessé vált a motor cseréje is. A munkák nagy része tavasszal elkészült, de a felszentelését a búcsú ünnepre terveztük – mondta az atya.
A koncert főszervezője Beller Barnabás volt, aki mint mondta, nagy öröm és megtiszteltetés volt számukra, hogy ők „avathatják fel” az orgonát.
Barnabás jelenleg Pannonhalmán tanul. Az orgonázás szeretete egészen kisgyermekkorára vezethető vissza, hiszen nagymamájával együtt jártak templomba, s mindig az orgonához ültek le. A fiatalnak ekkor nagyon megtetszett az orgona. Később elkezdett zongorázni, s aztán az orgona is érdekelte. Amikor refis diák lett, akkor kezdett el ezzel foglalkozni. A Szent Anna templomba járt sokat orgonálni, ami aztán egyre jobban megtetszett neki. Amikor Pannonhalmára került, azzal párhuzamosan Pécsett, a kántorképzőt is elvégezte, amit idén fejezett be. Jelenleg Pannonhalmán segít a liturgiákon, illetve Pápán, a Szent Anna templomban – mesélte a fiatal, aki hozzáfűzte, az est két másik fellépőjével jó barátságban van, ezért is szerveztek közös koncertet.
Németh Ferenc öt éve találkozott az orgonával először. A fiatal zongorista múlttal rendelkezik, az orgonálással nagyapja halála óta foglalkozik, aki az egyházközségük kántora volt. Halála után az ő tiszteletére kezdett el orgonán játszani A továbbiakban hangmérnökként és gyártásvezetőként szeretne dolgozni. Ferenc a bécsi zeneművészeti egyetemre felvételizik.
Urbanics Tamás Sárisápról érkezett. 2,5 évet furulyázott, majd 11 éves kora óta zongorázik. Az orgona közel állt a szívéhez, mivel vallásos családban nőtt fel, így minden vasárnap találkozott a hangszerrel a templomban. Mély benyomást tett rá az Esztergomi Bazilikában tett látogatásuk, ahol hallotta az orgonát. Négy éve játszik orgonán, ami a szívéhez nőtt, Pannonhalmán minden szabadidejét az orgonára fordítja. Reméli, a későbbiekben még komolyabban foglalkozhat ezzel.
A koncerten Bach mellett felcsendültek még Kodály és Boellmann dalai is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!