Az őskor volt a témája az idei régésztábornak


2017-07-27 20:58:00  | cikk: Babos Petra  | 


Az őskor volt a témája az idei régésztábornak főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum idén is megszervezte második ízben a régésztábort, melyet Péterváry Brigitta régész és Varga Vera múzeumpedagógus vezetett, Kiss Zoltán helyi régészhallgató segítségével. A múlt héten lezajlott sikeres tábor részleteiről Péterváry Brigitta számolt be hírportálunknak.
-A tábor témája idén az őskor volt. Az első napon a gyerekek játékok segítségével egymással, valamint az őskor fogalmával ismerkedtek. Különböző fontos mérföldkövekkel tanultunk meg, ezek képeit elhelyeztük az időszalagon. Ezekre a tábor során mindig vissza tudtunk utalni. A résztvevők 4 törzsre oszlottak, mindegyik csapat kiépítette saját szállását, melyben egy oltár is helyet kapott. A gyerekekre törzsi tetoválást került. Röviden megismerkedtek a barlangfestményekkel, majd minden csapat elkészítette saját, állatokat és a törzstagok kezeit ábrázoló barlangfestményét. Egy napot az őskori agyagművességnek szenteltünk a táborban. Ekkor tekercselt pálcikákkal díszített tálat, marokedényt készítettek a gyerekek, miután megismerkedtek a nyers anyag soványításának módszereivel. Az őskori hitvilágba is röviden bepillantottunk, a női termékenység idolok szerepével és jelentőségével ismerkedtünk majd mindenki elkészítette saját idolját. A kirándulás során Németbányára, a Tarka Boci Portára látogattunk el, ahol az egykor a közelben létezett bronzkori falu életébe kóstolhattak bele a gyerekek. Kipróbálhatták a kecskefejést, megismerkedtek a lóval, gabonát őröltek, ribizlis lepényt készítettek. Kirándultunk a közelben levő bronzkori halomsírokhoz is. Ebéd után mindenki kipróbálhatta a gyékényfonást, íjászatot és a tapasztott sövényfalkészítést. Az utolsó két napon mamutvadászatra indultunk, de félhold alakú csüngő, valamint paziriki tetoválások egy alakjával díszített pólóját is elkészíthette mindenki.

Képek:


Címkék: tábor
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!