Világbajnok lett Varga-Umbrich Eszter


2017-07-19 21:26:09  | cikk: ha  | 


Világbajnok lett Varga-Umbrich Eszter  főképe

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye az egyik legrangosabb megmérettetés a középiskolások számára ebből a tudományágból. A Fizika Világbajnokságon az országokat öt fős csoportok képviselik. A megmérettetésnek idén Szingapúr adott otthont, ahol harminc ország fiataljai - köztük a magyarok is - versengtek. A magyar csapat tagjai közül egyetlen vidéki diák a pápai refis Varga-Umbrich Eszter volt, Bánóczki Tímea, Szakály Marcell, Nagy Balázs Norbert, Svastits Áron budapesti gimnáziumok tanulói.

A versenyre hónapokon át készültek a csapat tagjai. A világbajnokságra előzetesen kiadott fizikai problémák vizsgálatával, megoldásával, indoklásával kell készülni - mindezt természetesen angol nyelven. Varga-Umbrich Eszter tavaly is a csapat tagja volt, akkor Szentpéterváron ezüstérmet szereztek, idén Szingapúrban pedig a legfényesebben csillogó medállal térhettek haza. Eszter szerint ez annak is köszönhető, hogy a verseny előtti hetekben szinte beköltöztek az ELTE-re, felkészítőikkel, profeszoraikkal még egyszer átvették a kidolgozott megoldásokat, valamint hogy igazán jó csapatot alkottak, barátok lettek, segítették egymást.

A csapatok úgynevezett "csatákban" mérik össze tudásukat ezen a versenyen. Az egyik csoport bemutatja a választott probléma megoldását, a másik megpróbálja az érvelést megtámadni, a harmadik pedig értékel. Egy-egy fordulóban tehát három csapat kerül össze, de csak egy jut tovább. A magyar fiatalok mindegyik elődöntőt megnyerték, így Kína, Szingapúr és Lengyelország mellett ők is ott voltak a döntőben, ahol negyedik helyen végeztek. A verseny sajátosságai közá tartozik, hogy a döntő résztvevői helyezéstől függetlenül aranyérmet kapnak - hisz valóban ők a világ legjobbjai fizikából.

Eszter most pihen egy kicsit, mint mondta, nincsenek konkrét tervei a nyár hátralevő részére, hisz egész eddig csak a versenyre tudott fókuszálni. A pihenés ráfér, hisz nehéz év vár rá: a következő tanévben fog érettségizni a Refiben, OKTV-n is indul, valamint szeretne ismét bekerülni a fizikusok csapatába. A jövő évi világbajnokság Pekingben lesz.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!