Kiállítás, ami a miénk - pápai alkotók nyári képei


2017-07-16 18:32:53  | cikk: ha  | 


Kiállítás, ami a miénk - pápai alkotók nyári képei főképe

Szinte még meg sem száradt a festék a képzőművészek nyári táborában készült alkotásokon, már láthatja a képeket a közönség. Ahogy az már hagyomány, az alkotótábort ezúttal is tárlat zárta, ahol a résztvevők legjobban sikerült munkái láthatók. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermének emeleti előterében Róka Norbert, a tábor szervezője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a nyári kurzus, a művésztelep elindítója Borbély Lajos volt, akinek halála után a JMSZK örömmel vállalta, hogy továbbviszi ezt a szép tradíciót, mely alkotási lehetőséget kínál tanároknak, művészeknek, diákoknak és a rajzolni szerető érdeklődőknek. Róka Norbert megköszönte Áldozó Péternek, Homokbödöge polgármesterének, hogy a tábor első napjaiban ezúttal is vendégül látták a csoportot.

Kerpel Péter, Róka Norbert és Molnár Lajos

Molnár Lajos egyike azoknak, akik kezdetektől fogva lelkiismeretes résztvevője a nyári alkotóbábornak. A festő, grafikus megköszönte Róka Norbert munkáját. Mint mondta, a JMSZK művelődésszervezőjének lelkes, önfeláldozó tevékenységének köszönhető, hogy ez a fontos lehetőség még ma is megadatik a képzőművészet iránt érdeklődőknek, hisz a nyári tábor hiánypótló alkalom. - Sok élmény került képzeletbeli tarisznyánkba a tíz nap során. Kezdeném a homokbödögei három boldog napunkkal, ahol megismerhettünk sok kedves helybelit, és kedvünkre rajzolhattunk a faluban. Hálásan köszönjük Lukács Katalin gondoskodó figyelmét is, aki a homokbödögei művészeti iskola vezetőjeként, művészként mindig tudta, mire van szükségünk. Ezen a héten Pápára költözött társaságunk, ahol délelőttönként egy kellemesen hűvös helyen, a Sportcsarnok konferenciatermében rajzolhattunk. Modellünk, Klári végtelen türelemmel viselte a beállításokat, így születhettek meg a változatos képek. Róka Norbertnek köszönhető, hogy több külső helyszínre is eljuthattunk, jártunk például Gannán és Bakonybélben, így a kiállítási anyag is gazdagabb lett - mondta Molnár Lajos.

Kerpel Péter nyitotta meg a kiállítást, s egyben érdekes, személyre szabott tárlatvezetést is tartott

A kiállítást Kerpel Péter művésztanár nyitotta meg, aki szintén rendszeres résztvevője és korrektora a nyári alkotótábornak. Beszédében kiemelte, hogy a pápai képzőművészeti élet fontos szellemi vezetői mentek el az utóbbi években, hiányuk komoly űrt jelent, de tudása és tehetsége szerint mindenki igyekszik, hogy a város ismert és elismert sokszínű művészeti léte ne kerüljön veszélybe. Akik részt vettek a táborban, azok is tettek ezért a maguk módján, hisz minden egyes alkotás gazdagítja a képzőművészeti hagyatékot, mondta.


- Ha körülnézünk a kiállításon, nagyon különböző személyiséggel, szakmai tapasztalattal, múlttal rendelkező alkotók képeit láthatjuk - mondta Kerpel Péter. A Refi művésztanára külön-külön is szólt a résztvevők munkáiról. - Molnár Lajos vegyes technikájú, kreaivitással elegyített precizitással felépített képein átüt a nagy tapasztalatú művészember játékossága, szakmai érettsége, magabiztossága. Kiss László tanár úrnak a kisujjában van a szakma, de ma is kísérletező alkat, hatalmas tudása adta alapra építkezve a legmodernebb képzőművészeti megoldásokat ötvözi a hagyományos anyagokkal, eszközökkel. Somfai Zsuzsanna rajzai és pasztelképei nagyfokú érzékenységet, koncentrált odafigyelést tükröznek, s alkotásai igazán szerethetőek. Zeke Miklósné őszinte, szókimondó, lelkes alkotó, expresszív, bátor, lendületes képeket készít. Hagen Richárd óvatosabb, megfogadja a társak tanácsát, lassabban készülnek művei, de mindig remekül visszaadják egy-egy hely hangulatát. Fölnagy Tibor csendes visszafogottsággal és hatalmas szakmai alázattal nyúl a témákhoz, nagy odaadással dolgozott a tábor idején is, s ez látszik is alkotásain. Mészáros Ilona érzékeny művész, hangulatos, izgalmas színekkel megfestett képeket készített. Lukács Katalin impulzív festményei hűen tükrözik dinamikusságát, ő az, aki bármiből képes műalkotást létrehozni, munkakedvének, energiájának, ötleteinek köszönhetően. Ughy Miklós tanár úr jellegzetes képei erőteljesek, markánsak, nagyon jó plasztikai, kompozíciós érzékkel készültek - mondta Kerpel Péter, aki saját képei kapcsán annyit mondott, hogy neki is sokat jelentett a tábor, hisz a közös alkotás mindig lendületet és bátorságot ad a résztvevőknek, ő maga is újított grafikáiban, megpróbálkozott a lavírozással, s a tanulmányrajzokat is szívesen készítette.
A nyári alkotótáborban készült képek augusztus 21-ig tekinthetők meg a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermének emeleti előterében .

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!