Parádés hangulat a Várkertben a Pegazussal


2017-07-16 13:25:07  | cikk: Babos Petra  | 


Parádés hangulat a Várkertben a Pegazussal főképe
A péntek esti jó hangulatú bátorságpróba után, szombaton reggel folytatódott a 12. Pegazus Parádé a Várkertben. 9 órától közös készülődés, játék, zene csalogatta a Várkertbe a családokat. A Pegazus Színház tagjai idén is vidám, énekes és táncos műsorral kedveskedtek a gyerekeknek, amelyben petákokat is gyűjthettek a feladványokat megoldók, melyeket a széles választékú meseboltban lehetett levásárolni a délután folyamán. A társulat műsora után Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a parádézókat. Mint mondta, örömmel látogatott el a rendezvényre, hiszen minden olyan programon szívesen vesznek részt, ahol a játék és a gyerekek állnak a középpontban.
-Ha nyár van Pápán, már mindenki tudja, hogy lesz Pegazus Parádé. A 12. olyan szám, ami lassan egy generációt ölel fel. Jó érzés látni, hogy olyan felnőttek, akik még gyermekként is jelen voltak, mára már gyermekeikkel térnek vissza. Az igényes, szórakoztató, humoros rendezvény minden évben kiváló és jó programokat vonultat fel. A polgármester úr nevében is gratulálunk a társulat minden tagjának, s reméljük, még sok-sok éven át élvezhetjük a gyermekfesztivált – mondta az alpolgármester, majd jó szórakozást kívánt mindenkinek.
Ezt követően adták át a Borostyán-díjat, amelyet minden évben olyan személyeknek ítélnek oda, akik segítették a társulat munkáját. Idén a média képviselőinek mondtak köszönetet munkájukért, így Horváth Andrea, Polgár Tibor, Polgár Szilárd és Babos Petra vehették át az elismerést, valamint névtáblával ellátott ülőhelyet is magukénak tudhatnak a társulat otthonában.
A jó hangulatú délelőtt zárásaként a székesfehérvári Kákics Zenekar lépett fel. A Kákics népzenei együttest 1997-ben székesfehérvári fiatalok alapították. A hazai műsorok mellett ecuadori, perui, olaszországi, ausztriai, németországi, szlovákiai, norvégiai és svédországi vendégszerepléseket tudhatnak maguk mögött. A dalokat általában a gyűjtési területükön ismert hangszerekkel kísérik, amelyek között előszeretettel használnak méltatlanul háttérbe szorult régi magyar paraszti hangszereket is. Tárnok Ákos, a zenekar tagja elmondta, nagy örömmel jöttek el Pápára.
-Hogy miért éppen Kákics? Mert mi is vadvirágok vagyunk. A Dél-Alföldön nem ismerik ezt a kifejezést. Mi elsősorban paraszt zenét játszunk, ez tetszik is a közönségnek. A meséket adjuk el, amiben zenészek vannak. Így járjuk a vidéket, a Palócföldet, Somogyföldet, a tanyák világát, a Gyimest és Moldvát.
Szombat délután a budapesti Dvorák és Patka Színház interaktív pantomim műsorát láthatták az érdeklődők, majd Fanyűvő néven játékos hétpróbára invitálták a gyerekeket. A Várkert egy hatalmas játéktérré alakult, ahol mindenki megtalálhatta a számára legizgalmasabb elfoglaltságot. És természetesen egész nap lehetett gyűjteni a petákokat, amiket a Meseboltban költhettek el a résztvevők.
Ha már a fák jegyében zajlott az idei fesztivál, a rendezvényt a Magyar Hagyományőrző Faművesek színesítették bemutatójukkal. Kardos Róbert fafaragó elmondta, 12 éves kora óta van kapcsolatban a fával. A fűrészpor és a forgács illata gyermekkorában fertőzte meg. Örömmel készít medálokat, kapukat vagy faépítményeket, szobrokat, bármit, ami fa és díszítve van.
Nagy Alíz 10 éves kislány édesanyjával, nagymamájával és testvérével látogatott ki a fesztiválra, ahol az előző évekhez hasonlóan idén is jól érezték magukat. Alíz sok játékon ügyeskedett, s részt vett a hétpróbán is. Reméli, jövőre is eljöhet a parádéra, ahol mindig sok jó program várja.
A parádé kapcsán Végh Zsolt igazgató elmondta, tartalmas évet tudnak maguk mögött. Ebben az évadban 6400 bérletesük volt, ami évről évre emelkedik. Remélik, jövőre ismét növekszik ez a szám.
-Úgy gondolom, másképpen tudunk szólni a gyerekekhez, mint a többi színház. Kicsit őszintébben, mélyebben és másképpen. Nekünk a legfontosabb, hogy a gyerekekhez szóljunk, s nekik ebben a világban irányokat mutassunk. A gyerekhez nem leguggolni kell, hanem fel kell emelni, s mindezt igazi, őszinte hittel, szakmai tudással tenni – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, ők mindig a pillanatban alkotnak, s igyekeznek a szívekben maradandót alkotni.
-Felgyorsult világban élünk, a gyerekek hatalmas ingerhalmazt bírnak, és egyben igényelnek is elviselni, amit mi igyekszünk követni. Az előadások rendezése pegazusos, de sokkal pörgősebb, mint 25 évvel ezelőtt, amikor mi kezdtük a bábszínházazást. Akkor egy-egy jól megírt darabban körülbelül 20 akció is elég volt, ma 150-re emelkedett ez a szám. A figyelem fenntartása sokkal nehezebb, mint akkoriban volt – fűzte hozzá, majd elárulta, a jövő évben ismét három bábszínházi előadással várják a gyerekeket, a Bábcirkusszal, a Kis Mukkal és az Árgyélus és Tündérszép Ilonával.
A kétnapos fesztivált az Öcsém, facsiga című játék zárta a Pegazus Színház tagjaival.

Képek:


Címkék: Pegazus Színház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!