Hagyományőrzés a máltai táborban


2017-07-15 18:32:33  | cikk: pi-pa  | 


Hagyományőrzés a máltai táborban főképe
Alsó tagozatos gyermekek számára hirdetett hagyományőrző tábort a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja. Az Eötvös utcai Ifjúsági Centrumban az elmúlt héten rendezett táborban 13 gyermek ismerkedhetett a város történetével és népi hagyományainkkal.
A hétfői napon városismereti sétát követően a Fő téri játszótéren szórakozott a kis csapat, majd délután mindenki elkészíthette a saját tábor-kendőjét, melyet a hét további napjain örömmel viseltek a gyerekek.
A kedd délelőttöt a Hagyományok Hegyén töltötték a táborozók. Itt fegyverekkel, régi öltözékekkel és a jurtával is megismerkedtek a gyerekek, majd felmentek a kilátóba, kipróbáltak különféle népi játékokat és végigsétáltak a természeti értékeket bemutató ösvényen is. A program végén a vállalkozó kedvű táborozók íjászkodhattak és játék kardokkal csatázhattak is. Kedden délután az Ifjúsági Centrumban papírkosarakat fontak a gyerekek. A foglalkozásnak nagy sikere volt, akadt, aki több kosarat is készített, és volt, aki a tevékenység minden részletével szeretett volna megismerkedni, hogy a későbbiekben is készíthessen papírvesszőből font tárgyakat.
Szerdán délelőtt a Kékfestő Múzeumba látogatott a máltai tábor, délután pedig ismét kézműves műhellyé alakult az Ifjúsági Centrum. Lőrincz Péterrel szőhettek és kötelet verhettek a gyerekek, Lukács Katalin pedig a nemezelés titkait mutatta be a táborozóknak. Valamennyi tevékenységnek nagy sikere volt: sorra készültek a nemzeti színű kötelek, a nemezvirágok és nemez karkötők, és a szövőszéken is folyamatosan „dolgoztak” a gyerekek.

Minden gyermek örömmel vett részt a máltai tábor programjain

Csütörtökön délelőtt a várkerti játszótéren régi gyermekjátékokat játszottak a gyerkőcök. Nagy sikere volt többek közt az „Adj király, katonát!”, a „Tűz, víz, repülő” és a „Nemzetes kidobó” játékoknak, de természetesen a játszótér játékait is kipróbálhatták a fiatalok. Ezt követően a Fő téren bringóhintóra pattantak a gyerekek. Délután Kukor Péter fazekas látta vendégül a máltai táborozókat, megismertetve őket az agyagozás alapjaival. A vállalkozó kedvű gyerekek saját kis tálkákat is készíthettek, melyeket égetés után mindenki haza is vihet a későbbiekben.
A szervezők a tábor zárónapjára is tartogattak érdekes programokat. Elsőként a Pápai Református Gyűjtemények Petőfi és Jókai kiállítását látogatták meg, ahol Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumpedagógus irányításával kipróbálhatták a lúdtollal írást. Innen a Pápai Rendőrkapitányságra vezetett az útjuk, ahol Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes látta vendégül a gyerekeket. A lelkes kis csapat délutánra visszatért a tábor „bázisára”, ahol több szülő is csatlakozott a gyerekekhez. Együtt készítették el a tábor búcsú-ajándékát, az „unaloműző üveget”, melybe a tábor szervezői sok-sok unalom elleni tanácsot rejtettek, majd együtt pizzáztak és a gyerekek jégkrémet is kaptak. A záró foglalkozást követően a tábor vezetői, Nagy Judit és Pintér-Papp Eszter köszöntek el a gyerekektől, akik közül mindenki azzal búcsúzott, hogy jövőre is szeretne részt venni a máltai táborban.

Képek:

A tábor szervezői köszönetet mondanak Tóth Kálmánnak, Lőrincz Péternek, Lukács Katalinnak, Boros Katalinnak, Kukor Péternek, Halászné Kapcsándi Szilviának és Császárné Elek Veronikának a programok lebonyolításában nyújtott segítségükért.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!