15 millió focira – ülésezett a képviselő-testület


2017-07-14 22:15:39  | cikk: HuHa  | 


15 millió focira – ülésezett a képviselő-testület főképe
Személyi ügyről döntött első napirendi pontjában a ma délelőtti munkaértekezleten Pápa Város Önkormányzata képviselő-testülete. A városatyák a Pápa Város Infrastruktúrájának Fejlesztéséért Közalapítvány új felügyelő bizottsági tagjáról szavaztak, miután Bánhidi László, a Városgondnokság korábbi igazgatója lemondott tagságáról. A megüresedett bizottsági tagság betöltésére Bakó Istvánt, a Városgondnokság új igazgatóját javasolták, a testület pedig egyhangúan támogatta a határozati javaslatot.

Az ülésen módosították a költségvetési rendeletet. Erre azért volt szükség, mert a város 57 millió 755 ezer forint rendkívüli önkormányzati támogatást kapott. Az önkormányzat pert veszített a Pápai Hús 1913 Kft. korábbi tulajdonosaival szemben, ebből fizetési kötelezettsége keletkezett, ennek fedezésére azonban a jogszabály szerint rendkívüli kormányzati támogatás igényelhető. Az önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel, a kormány pedig elfogadta ezt. Az összeg a mai döntéssel bekerült a város költségvetésébe.

57 millióval növekedett a város költségvetése

Vegyes ügyek között tárgyalták és hosszan vitáztak a képviselők a Pápai Perutz Football Club által igényelt 15 millió forintos támogatási igényről. A klub 70 millió forintos költségvetést tervezett a 2017/18-as szezonra, ehhez 30 millió forint támogatást kért, melynek idei évre eső része szerepelt a mostani előterjesztésben. Süle Zsolt Jobbikos képviselő ennek kapcsán úgy fogalmazott, Magyarországon futball fertő van, piszkos pénzügyekről szól a hazai labdarúgás. Kérdésében a labdarúgók fizetéséről érdeklődött, és arról, hogy a klub miért nem ad tájékoztatást a kapott források felhasználásáról. Mint mondta, vendéglátóhelyeken szerzett információi szerint a focisták több százezer forintos fizetésért játszanak Pápán is.

Süle Zsolt (jobbra) szerint a foci piszkos pénzügyekről szól

Bocskay László, az egyesület elnöke válaszában elmondta, a támogatásról forintra elszámolnak az önkormányzattal, és eddig is jó gazda módjára használták fel a kapott pénzt. Hozzátette, az egyesületben tevékenykedők nem vesznek fel fizetést munkájukért, a csapat felszerelésére, utaztatására azonban költenek éppúgy, mint a profi játékosokra. Válaszában arra is figyelmezette Süle Zsoltot, hogy a magyar foci problémáit nem a város képviselő-testületének kell megoldani és súlyos hiba ezt a témát a helyi ügybe belekeverni. Áldozó Tamás polgármester visszautasította a Jobbikos képviselő állítását és határozottan kijelentette, az önkormányzat nem vesz részt piszkos pénzügyekben.

A klub minden forintról elszámol az önkormányzat felé - mondta Bocskay László, az egyesület elnöke 

Grőber Attila, MSZP-s képviselő szerint az NB III-as bajnokságban – ahová a Perutz feljutott – 100 millió forint alatt nem lehet megélni, kérdésében arra volt kíváncsi, hogy a várostól kapott 30 millión és az MLSZ-től érkező 30 millión túl honnan lesz meg a többi pénz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az átláthatóság nagyon fontos, és a képviselő-testületnek – akár titoktartási kötelezettség mellett -, a klubot üzemeltető gazdasági társaság esetében is ismernie kell a források felhasználásának módját. Ugyanakkor elismerte, a magasabb osztályban való szereplés fontos az utánpótlás szempontjából, de azért is, mert a város ezzel visszaírhatja magát a sport világába, ami a városmarketing szempontjából sem közömbös. Dr. Hermann István Fideszes képviselő és Kerecsényi Zoltán, a DK képviselője a pápai foci múltjából hozott fel részleteket, és eredményes szereplésben bíznak. A napirendet végül 10 igen szavazattal, Dr. Bányai Katalin ellenszavazatával és Süle Zsolt tartózkodásával fogadták el.

Jól halad a MIG 21 emlékhely kialakításának ügye, a képviselők elfogaddták az erről szóló tájékoztatót

Az ülésen döntöttek arról, hogy a város a Veszprém Megyei Önkormányzattal Konzorciumi Együttműködési Megállapodást köt a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv kidolgozása című támogatási kérelem benyújtásához.

Ugyancsak vegyes ügyek között tárgyalta a testület a Pápa külterületén felállítandó MIG-21 emlékhely kialakításáról szóló tájékoztatót. A tervek szerint a gépet a 83-as számú főút és a Celli út találkozásánál lévő körforgalomban helyezik el. A tervvel kapcsolatos egyeztetések jól haladnak, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról tájékoztatta a várost, hogy a honvédelmi miniszter az emlékmű felállítását támogatta, a minisztériumot terhelő költségeket jóváhagyta. Az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka szintén arról adott tájékoztatást, hogy a MIG 21 kiállításáról megkapták a miniszteri engedélyt, a repülőgép későbbi karbantartását vállalják. Az ülést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás megjegyezte, az ügynek fontos és lelkes szervezője Kovács József, volt önkormányzati képviselő, aki folyamatosan szemmel tartja az emlékhely kialakításának ügyét. Hozzátette, a MIG 21 körforgalomban való elhelyezése a jövő év feladata lesz, az önkormányzat vállalja a rá eső költségeket.

Egy újabb pályázat benyújtásáról is döntött a testület a mai értekezleten. Az Alsóvárosi temető I. világháborús parcellájának felújítására nyílt pályázati lehetőség, amivel a város élni kíván. A téma kapcsán szóba került a meglévő világháborús emlékhelyek felújításának szükségessége, olyan kutatás elkészítése, mely az áldozatokat pontosan számba veszi és felmerült az igény arra, hogy olyan emlékhelyet alakítson ki a város, mely név szerint emlékezik meg a pápai hősökről, áldozatokról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!