Minden, ami történelem és hagyomány - Hegy napja 2017.


2017-07-10 21:36:34  | cikk: ha  | 


Minden, ami történelem és hagyomány - Hegy napja 2017. főképe

Megelevenedő történelem, élő néprajz és csodálatos természeti környezet – ezt kínálta a Hegy napja idén is. A Hagyományok Hegye Egyesület tagjai tizedik alkalommal nyitották meg a közel kilenc hektáros területet a nagyközönség előtt, s szerveztek egy olyan rendezvényt, amely bemutatja mindazt a szellemiséget, hagyományt, gasztronómiát, néprajzi értékeket és természeti kincseket, amelyeket e városrész történelme magában hordoz évszázadok óta.


Az Öreghegyben található történelmi, néprajzi és természetismereti szabadidőközpont ötlete 15 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, amikor Pápa Város Önkormányzata az évtizedeken át lokátorállomásként használt területet átvette az államtól. - Nem volt könnyű akkor a feladat - mondta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár köszöntőjében -, hisz nagyon elhanyagolt volt ez hely, de a lelkes önkénteseknek köszönhetően ma már a kirándulók kedvelt célpontja. Évente 4-5000 látogatója van a hegynek, s nem csupán a kilátó miatt, de a nagyszabású rendezvények is vonzzák az érdeklődőket. Minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik feltámasztották a már-már feledésbe merülő katonai hagyományokat és megmutatják ezeket az érdeklődőknek. Köszönjük áldozatos munkájukat és kívánjuk, hogy a jövőben se hagyjon alább lelkesedésük - mondta dr. Kovács Zoltán.


A jubiláló rendezvény szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Pápa Város Önkormányzata is támogatta. Unger Tamás alpolgármester kiemelte megnyitójában, hogy a Hagyományok Hegyét az összetartozás, az összefogás hegyének is hívhatjuk: - Megmutatkozik ez abban, hogy sokan tettek azért, hogy ma ilyen rendezvény részesei lehessünk; egy olyan programé, mely beleillett a kezdetektől fogva itt tevékenykedő egyesületek elképzeléseibe: a hagyomány, a néprajz, a természetközeliség jelentette az alapot. Ez is mutatja, hogy ha valamiben nagyon hiszünk és kitartóan végigvisszük, akkor mi mindent elérhetünk - mondta Unger Tamás. Az alpolgármester ígéretet tett arra is, hogy a város a jövőben is e rendezvények mellé áll, a hegy programjai közben kivívták rangos helyüket a pápai rendezvények sorában, emellett pedig fontos turisztikai vonzerőt is képviselnek.


Az ünnepélyes megnyitót követően megkezdődött a forgatag. A legkülönfélébb programok forgószínpadszerűen várták közönségüket. Az íjász csapatok felajzott íjaikkal vadászták a célkeresztet, a harcosok egymás erejét, ügyességét és fegyverforgató tudományát próbálgatták, a Hagyományok Hegye egy magasabban fekvő pontján pedig a lovasok küzdöttek meg a győztes harcos dicsőségéért. A Puszták Népe Lovasviadalt először 2004-ben szervezték meg, Galgahévízen, azóta évről-évre egyre több település csatlakozik a kezdeményezéshez és ad helyet ennek a különleges megmérettetésnek. A viadal célja olyan egységesen ismert feladatok elterjesztése, amelyek segítséget nyújthatnak a hagyományőrző lovasok sikeres közönség előtti bemutatkozásához is. Ezeket az ügyességi és erőpróbákat történelmi és néprajzi forrásokból gyűjtötték össze. Szerepelt a feladatoknál többek közt rönkhúzás, báránylopás, kelevéz hajítása és ugratások is. Tizenöt résztvevője volt a rendhagyó viadalnak, melynek első helyezettje Hajdú Sándor lett, a második helyen Garamvölgyi Zsolt végzett, a harmadik helyen pedig a legeredményesebb pápai kötődésű versenyzőnek, Piroska Péternek tapsolhatott a közönség. Ő a Kassai Lovasíjász Iskola Németh törzsének tagja.


A gyalogos és lovas bemutatók mellett ízelítőt kaphattunk a harcosok veszélyekkel és izgalmakkal teli világából, a gyerekeket a legkülönfélébb foglalkozások várták, a Természet ösvénye pedig növényvilágával kápráztatta el a túrázókat. S ha a sok produkció és program közepette megszomjazott vagy megéhezett a látogató, a Hagyományok Hegyén erre is talál megoldást, hisz a résztvevőket magyar étkekkel, borokkal, pálinkákkal és szörpökkel kínálták. A rendezvényen a szép számú közönség láthatott többek között íjász-, baranta-, citerabemutatót, az érdeklődők megtekinthették az avarokról szóló jurtakiállítást, középkori fegyverek hatásdemonstrálását, solymászok műsorát. Emellett színesítették az eseményt bajvívók, vitézi játékok, látványos csatajelenetek, lovas harci bemutatók, valamint volt népzene, táltosdobolás, tűzgyújtás.
A gazdag program ezúttal is sok látogatót vonzott, több mint ezer érdeklődő járt a Hagyományok Hegye rendezvényén. A közelmúltat, a lokátorállomást egy tárlat mutatta be, látványos fotó meséltek arról, hogy milyen volt az élet a város legmagasabb pontján akkoriban. A lokátort a második világháború végén telepítették ide - de ez már történelem, a jelen pedig a népszerű kirándulóhely, ahol megelevenedik a múlt, kézzelfoghatóak a hagyományok és átélhető a történelem.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!