Falunapi vigadalom Tapolcafőn


2017-07-09 16:30:17  | cikk: Babos Petra  | 


Falunapi vigadalom Tapolcafőn főképe
A borsosgyőri és a kéttornyúlaki településrész falunapi mulatsága után most Pápa-Tapolcafőn várták a falu apraját és nagyját a jó hangulatú vigadalomra. Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz,így a kánikulai melegben is kilenc főzőcsapat mutatta be gasztronómiai tudását, hogy elnyerjék a helyiek ízlését. A „mesterszakácsok” már a kora reggeli órákban hozzáfogtak a főzéshez, készült is minden jó, mi szem-szájnak ingere. Voltak, akik dámszarvas- és disznópörköltet, sertésragut készítettek, de babgulyás is főtt a kondérokban, pár lelkes hölgy pedig lángost sütött. A jó hangulatot az ízletes házi pálinkák és finom borok alapozták meg.
Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke elmondta, náluk bakonyi-tapolcafői csülkös hús készült. A Kerti Bográcsművészek csapatnak négy tagja van, akik minden évben örömmel főznek együtt, nemcsak a falunapon, hanem más rendezvényen is, legutóbb a Nyárádon főztek. A faházban pedig a Döbrési szőlőhegyen termelt borukat árulták.
A Napfény Nyugdíjas Klub tagjai krumpligulyást főztek csipetkével. Végh Ferencné, a nyugdíjas klub vezetője elmondta, a recept közös, mindenki szívvel-lélekkel készítik. A csapat tavaly alakult, idén az Igali Napon főztek először, ott is nagy sikerrel.
Ebben az évben a helyi óvoda lelkes csapata is részt vett a főzésben. Dan Róbertné tagóvoda-vezető érdeklődésünkre elárulta, lencsegulyást főztek csipetével.
A Tapolcafői SE ebben az évben is megszervezte kispályás focikupáját, melyen idén 10 csapat mérette össze magát, köztük hat helyi csoport, de voltak pápaiak és adászteveliek is. A legügyesebbek oklevélben és kupában részesültek. A legjobbnak idén az Old Boys csapat bizonyult.
Ezzel egy időben a gyerekeket játékos feladatok várták a játszótéren. A Fityinges ügyességi versenyen például dobozból kellett kihúzni az azonos színű labdákat, ping-pong labdával pattogtatni, vagy éppen labdával beledobni a célba. Ezekért fityingeket lehetett gyűjteni, amit aztán a Fityingesboltban válthatták be ajándékokra. Rácz Izabella szervező elmondta, a játék nagyon népszerű volt, a gyerekek folyamatosan játszottak, s váltották be pontjaikat.
Mire a focikupa és az ügyességi játékok befejeződtek, a finom ebéd is elkészült, s pillanatok alatt el is fogyasztották a jelenlevők.
A délután aztán a helyieké lett a színpad, egymást váltották a fellépők. A színpadi produkciók sorát a Tapolcafői Forrás Népdalkör tagjai nyitották, majd a Homokbödögei Néptáncegyüttes, a Tapolcafői Napfény Nyugdíjas Klub és a Tapolcafői Boglárka Gyermek Néptánccsoport vidám műsorának tapsolhattak a helyiek. A hűsítő zápor sem vehette el a tapolcafőiek jókedvét, hiszen a rendezvény sztárvendégének, Dankó Szilviának a műsorán együtt énekeltek kicsik és nagyok a fergeteges hangulatú összeállításban.
A forró nyári délutánt rendőr-és tűzoltóautó bemutató is színesítette a lufihajtogató bohóc, az ugrálóvár, a henna arcfestés és a kézműves foglalkozások mellett, amelyet a helyi óvoda dolgozói vezettek.
A falunapozókat Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a délután folyamán. A polgármester köszönetét fejezte ki a főzőcsapatoknak, akik a helyi múzeumot támogatták ezzel. Kiemelte, fontos, hogy az év során legyen alkalom az ünneplésre, a szórakozásra. Áldozó Tamás hangsúlyozta, legyenek mindig összetartóak, érezzék, hogy egy fejlődő település tagjai. Végül jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánt minden jelenlevőnek.
Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő is köszönetét fejezte ki a főzőcsapatoknak, akik a nagy meleg ellenére is vállalták, hogy finomabbnál finomabb étkekkel lepik meg a helyieket. Mint mondta, a főzésből 124.000 Ft gyűlt össze, amihez a lángossütés ára, vagyis 65.000 Ft is hozzájött. Az összegből a helyi falumúzeumot szeretnék felújítani, amihez a Városgondnokság ugyanekkora összeggel hozzájárul. A három helyiségből álló múzeum egyik termében a falumúzeum lenne, a másikat a Kertbarát Kör használhatná. A harmadikban a Peti tanító hagyatékát helyeznénk el.
A falunap tombolasorsolással, majd a Syringa Zenekar és a Trend Együttes késő estig tartó bulijával zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!