Készül a kiliáni rendelő


2017-07-08 13:36:11  | cikk: HuHa  | 


Készül a kiliáni rendelő főképe
Jó ütemben halad a volt Kilián lakótelepen lévő orvosi rendelő felújítása. A 40 millió forintos beruházáshoz a város önkormányzata 30 milliót egy belügyminisztériumi pályázaton nyert el, melyhez 10 millió forint saját forrást kellett vállalnia. Az egészségügyi alapellátási alközpontként működő épületegyüttesben egy felnőtt háziorvosi, egy házi gyermekorvosi körzet és egy védőnői szolgálat működik, ellátva nemcsak a lakótelep, hanem a környék betegeit.

Augusztusig építési terület a Vízmű utcai orvosi rendelő épülete

A májusban megkezdett felújítási munkák várhatóan a hónap végén befejeződnek és augusztustól már ismét itt zajlanak a rendelések. A napokban Áldozó Tamás polgármester és a városrész önkormányzati képviselőjeként is tevékenykedő Unger Tamás alpolgármester megtekintette az építkezés előrehaladását.
-Energetikai, gépészeti és esztétikai felújítás zajlik a rendelő épületében a korszerű ellátási körülmények és energiahatékony üzemeltetés érdekében. A munkák során hőszigetelt nyílászárókat építettek be, külső hőszigetelést és új tetőszigetelést kapott az épület, új kazánokat telepítettek és a szekunder fűtési rendszer cseréje is megtörténik – sorolta a felújítás elemeit az alpolgármester. Ezen túl kicserélik a vizesblokkok berendezéseit, kijavítják a belső vakolathibákat, kifestik az épületet és felülvizsgálják, javítják az elektromos rendszert. A fejlesztés eredményeként várhatóan a korábbinál sokkal kevesebb üzemeltetési költséggel tudják működtetni a rendelőépületet - tette hozzá Unger Tamás.

A fémszerkezetű üvegportálok helyett hőszigetelt műanyag ablakok

-A háziorvosi rendelők megújítása tervezetten zajlik, 2010 előtt főként saját forrásból korszerűsítettük a háziorvosi rendelőket és városi forrásból épült meg a borsosgyőri új orvosi rendelő is – emlékezetetett Áldozó Tamás polgármester a bejáráson. Hozzátette, a Vízmű utca épület felújítása kormányzati és saját forrásból valósul meg, a jövőben pedig jellemzően pályázati pénzek teszik lehetővé a további fejlesztéseket. Ilyen például a Huszár lakótelepi rendelőépület is, melynek felújítására 60 millió forintot nyert el a város a TOP-os pályázatok első körében.
-Már benyújtottuk a Huszár lakótelepi orvosi rendelő építési engedélyének kérelmét, ezzel egy lépéssel előbbre jutottunk ahhoz, hogy az első TOP-os forrásból finanszírozott projektet meg tudjuk valósítani. Terveink szerint szeptemberben át tudjuk adni a munkaterületet a kivitelezőnek és bízunk abban, hogy kora tavasszal már birtokba vehetik a betegek a megújult rendelőt. A Területi Operatív Program második körös pályázati lehetőségeit kihasználva pedig arra készülünk, hogy Kisfaludy utcában, a volt családok átmeneti otthona épületéből a Béke téri rendelőt kiváltó orvosi rendelőt tudjunk kialakítani.

Új kazánok gondoskodnak majd az épület fűtéséről

Áldozó Tamás kiemelte, a Vízmű utcai beruházás legfontosabb része az energetikai felújítás, az, hogy minél kisebb költséggel üzemeljen az épület, de a jelenlegi pályázati konstrukciókban is kiemelt szerepe van az energetikai felújításoknak. Összességében sok 10 millió forintot fizet ki a város gáz- és villanyszámlára, és ha ezeken jelentős költségeket tud megspórolni a korszerűsítések eredményeként, az azt jelenti, hogy a közpénzzel takarékosabban bánik az önkormányzat és több pénzt tud másra fordítani, például járdafelújításra.

A bejáráson a hátralévő munkákról egyeztettek

A városvezető azt is hangsúlyozta, az egészségügyi beruházások nemcsak Pápán, hanem - a pályázati kiírásokat látva – az egész országban fontosak, és elég körbenézni a környező településeken, ahol szintén több orvosi rendelő fog megújulni.
-A politikai kommunikáció omladozó egészségügyről beszél, de beszéljünk a valóságról! Sorra újulnak meg és épülnek orvosi rendelők, a kórház jelentős fejlesztésen ment keresztül, sőt ott folyamatosan zajlanak fejlesztések. Azt javaslom, mindenki, higgyen a saját szemének és tapasztalatainak, és akkor a valós magyar hétköznapokban fog élni, nem egy virtuális valóságban.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!