Elkészült az energetikai korszerűsítés a pápai kormányhivatali épületekben


2017-07-01 09:53:45  | cikk: HuHa  | 


Elkészült az energetikai korszerűsítés a pápai kormányhivatali épületekben főképe
Egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el 2016-ban a Veszprém Megyei Kormányhivatal a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) vonatkozó kiírásán a feladatellátást szolgáló épületek korszerűsítésére. Ez az összeg idén további 300 millió forinttal bővült egy kormányhatározatnak köszönhetően, így összesen 26 épület energetikai korszerűsítése valósulhat meg. Az első körben három pápai középület felújítása történt meg: a Fő utca 12-ben lévő járási hivatal, a Kisliget utca 9-ben működő földhivatali osztály épülete és az Egészségbiztosításai Pénztár Szakigazgatási Szervének Széchenyi utca 21-ben működő épülete. E három épület átadására gyűltek össze a hivatal dolgozói, a város önkormányzatának képviselői, a hivatal vezetői tegnap délután a járási hivatal épületénél.

Az energetikai felújítás a járási hivatal épületét is érintette

Az ünnepségen Takács Szabolcs kormánymegbízott a fejlesztés részleteiről tájékoztatta a megjelenteket. Mint mondta, a kormányhivatal megvizsgálta, hogy mely épületek felelnek meg a pályázati kiírásban megfogalmazott céloknak, így esett a választás hat veszprémi, három pápai, három tapolcai és egy balatonfüredi épületre. Az első körben lezajlott fejlesztés keretében a három pápai középületre 130 millió forintot költhetett a kormányhivatal.
-A Fő utcai épületben homlokzati és padlásfödém hőszigetelést végeztünk el, a belső nyílászárókat cseréltük ki és napelemeket helyeztünk a belső udvari tetőkre - közölte a kormánymegbízott. A Széchenyi utcai épületre napelemeket telepítettek, a kisligeti épületben pedig fűtéskorszerűsítést és napelem felszerelést végeztek. A Fő utcai járási hivatal 100 millióból újult meg, a másik két épületre 30 milliót költöttek.
-A KEHOP projektek fő célja az energiatakarékosság, a költséghatékony működtetés biztosítása, a fosszilis energiák felhasználásának és a káros gázok kibocsátásának csökkentése, mindezek által a környezettudatosabb gazdálkodás elérése. Emellett nagyon fontos szempont az is, hogy az állampolgárok adóforintjaiból minél kevesebbet kelljen felhasználni a területi közigazgatás működtetésére - hangsúlyozta Takács Szabolcs. Hozzátette, a megyei kormányhivatal igyekszik jó gazdája lenni az önkormányzat által átadott épületeknek, a fő utcai épület egészét megújították ily módon, függetlenül attól, hogy egyes helyiségeket a helyi önkormányzat használ.

Takács Szabolcs kormánymegbízott a fejlesztés részleteit ismertette

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár köszöntőjében felidézte polgármesteri emlékeit a Fő utcai épületről, majd a mostani fejlesztés jelentőségéről szólt. Kiemelte, a projekt jól illeszkedik a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervbe, melyben szerepel az eu-s források felhasználása 1200 milliárd forint értékben, amiből épületenergetikai fejlesztésekre és megújuló energia felhasználásra 300 milliárd forintot költenek. Összesen 1500 kormányhivatali épület van országszerte, az első körben 114 felújítása történhetett meg, a második körben pedig 330 korszerűsítését tervezik. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az energetikai felújítások a megyében 30-50 millió forintos éves megtakarítást eredményeznek, ezeken túl pedig a napelemek használata további költségmegtakarításhoz vezet. Hozzátette, a megújult Fő utcai épület, mely a szigetelés után új külső vakolást és színezést kapott most már harmonizál a belváros arculatával, ami szintén fontos.

Az ünnepségen a járási hivatal és az önkormányzat munkatársai, vezetői is részt vettek

A nemzeti színű szalag átvágása után a meghívottak bejárták a járási hivatal épületét, ahol Unger Tamás alpolgármester mondott köszöntőt, felidézve emlékeit a régi városházáról, ahol vagy nagyon hideg volt, vagy nagyon meleg. Beszédében megemlítette, ma sokat beszélnek az önkormányzat által elnyert TOP-os forrásokról, de ugyanilyen fontosak a város számára a kormányhivatal által végzett fejlesztések is, hiszen azok is városi épületek megújítását, Pápa fejlődését eredményezik. Azt kívánta, maradjon meg ez a jó szokása a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, és továbbra is legyen ilyen jó gazdája azoknak az épületeknek, melyeket használ.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!