Dr. Bányai Katalin és Grőber Attila közös sajtótájékoztatója


2017-06-29 20:56:39  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Dr. Bányai Katalin és Grőber Attila közös sajtótájékoztatója főképe
Dr. Bányai Katalin Erzsébet, az Együtt és Grőber Attila, az MSZP önkormányzati képviselője a legutóbbi képviselő-testületi ülés legfontosabb napirendi pontjaival kapcsolatban ismertették álláspontjukat ma délutáni közös sajtótájékoztatójukon.
A város költségvetésének módosítása kapcsán Grőber Attila felhívta a figyelmet, hogy az iparűzési adóból származó tervezett bevétel összegét a testület 50 millió forinttal megemelte. Ezt örvendetes dolognak nevezte, ugyanakkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ha ez a tendencia az év második felében is tart, akkor a kommunális adó kivezetését milyen ütemben lehet végrehajtani. Hiszen, a kommunális adó bevezetésének legfőbb indoka az volt, hogy az egyik legnagyobb helyi adófizető cég nem fizetett iparűzési adót és ezt a kieső bevételt kellett pótolni a kommunális adó bevezetésével.
A testületi ülésen döntés született arról is, hogy a köztisztviselők illetmény alapját 50.000 forintra emelik. Az MSZP-s politikus emlékeztetett arra, hogy 2008 január 1-je óta ez az illetményalap 38.650 forint volt, s egy korábbi javaslatukkal már indítványozták, hogy a felsőfokú végzettségűek mellett a középfokú végzettségűek illetményalapját is egészítsék ki. Ezt akkoriban nem fogadták el. Az önkormányzat mostani döntését a képviselő helyesnek nevezte, ám hangsúlyozta, hogy annak központi forrása nincsen, így saját forrásból kell kigazdálkodni.
Grőber Attila ezt követően a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolói kapcsán mondta el véleményét. Rámutatott, a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt, a Méki-R Kft és a Pápai Ipari Park Kft esetében egyhangúan elfogadta a testület a beszámolókat, két társaság esetében azonban kérdések merültek fel. A Közszolg Kft esetében az ügyfél-elégedettség csökkenésével és a szemétszállítási díj számláinak ismételt elmaradásával kapcsolatban hangzottak el kérdések. A képviselő hangsúlyozta, az elégedettség csökkenése a számlázási problémákra vezethető vissza. Ez azonban nem a Közszolg hibája, hanem az elmúlt évben létrejött NHKV Zrt nem megfelelő működésének következménye.

Grőber Attila szerint lényeges a Várkertfürdő vendéglétszámának növelése

„-Ennél lényegesen súlyosabb problémák merültek fel a Pápai Termálvíz Hasznosító Zrt esetében.” – jelentette ki Grőber Attila. Elmondta, a beszámoló szerint a társaság üzleti tevékenységéből 84 millió forintos pozitív eredmény keletkezett, az adózott eredménye azonban mínusz 107 millió forint. Ha csak a pozitív eredményt néznénk, és abból levonnánk a város több, mint 50 milliós támogatását és az ingatlan értékesítésekből származó jövedelmeket, akkor ez az eredmény is mínuszos értéket mutatna. A jelenlegi adatok szerint 2017-ben újra negatív előjelű eredmény várható, ezen csak a jó időjárású nyári hétvégék tudnának változtatni. Grőber Attila rámutatott, a negatív előjelű eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt évben mintegy 10 ezer fővel csökkent a fizető vendégek száma. Mint mondta, valamennyi ellenzéki önkormányzati képviselő felhívta Nagy Zsolt vezérigazgató figyelmét arra, hogy tegyen lépéseket a vendégszám növelésének érdekében. Grőber Attila azt javasolta, hogy szélesítsék ki a marketing-tevékenységet és törekedjen arra a társaság, hogy minél több pápai, minél többször látogasson el a létesítménybe. Grőber Attila hírportálunk Nagy Zsolt szállodaépítési elképzeléseket vázoló elképzelésével kapcsolatos kérdésére elmondta, ők annak idején is támogatták egy szálloda megépítésének gondolatát és sajnálja, hogy nem valósult meg a beruházás. Most sem vitatja, hogy szükség lenne szállodára, ami sokat javítana a helyzeten, de nem csak a nem pápaiak fürdőbe csábítása a feladat, hanem az is, hogy a pápaiakat is a fürdő látogatására ösztönözzék.
A sajtótájékoztatón szó esett még a helyi járat menetrend tervezet változtatásáról is. A képviselő elmondta, a megadott két hetes határidőn belül ehhez nagyon sok észrevétel érkezett, ám az ellenzéki képviselők úgy gondolják, hogy ez az idő meglehetősen rövid volt, ezért dr. Bányai Katalin Erzsébet azt kérte, vegyék le a tervezetet a napirendről és adjanak további időt a véleményezésre. A többség ezt nem támogatta, így a testület elfogadta a módosítást és csak ígéretet kaptak arra, hogy az észrevételeket beépítik az új menetrendbe.

Dr. Bányai Katalin Erzsébet az üzletek nyitva tartásával kapcsolatos indítványról beszélt 

Dr. Bányai Katalin Erzsébet a legutóbbi ülésre Grőber Attilával közösen benyújtott képviselői indítvánnyal kapcsolatban tájékoztatta a sajtó képviselőit. Mint mondta, mindkettőjükhöz érkeztek panaszok bizonyos üzletek – legutóbb az egyik belvárosi vendéglátóhely – lakosságot zavaró működésével kapcsolatban. A probléma kapcsán 2014 óta egyetlen jegyzői államigazgatási eljárásra, illetve egy csendháborítási eljárásra került sor. A jogi szabályozás elismeri, hogy vannak esetek, amelyekben a vállalkozó és a környéken élők jogai ütköznek, ezért az önkormányzatoknak jogában áll rendeletet alkotni az üzletek éjszakai nyitva tartásának szabályozására. Indítványukban ezért kezdeményezték egy rendelet megalkotását, melynek értelmében Pápán – bizonyos kivételes alkalmaktól eltekintve - 6 és 22 óra között tarthatnának nyitva az üzletek. Az Együtt képviselője felvetette, hogy a központi szabályozás nem elégséges, hiszen látható, hogy a lakosság problémája nem oldódik meg általa, ezért nem érti, hogy a képviselő-testület többsége miért utasította el az indítványt.
Grőber Attila végül elmondta, az ellenzéki képviselők végtelen örömmel látják, hogy a város sikeresen szerepel a TOP-os pályázatokon. Aki ennek nem örül, az nem pápai. Lehet, hogy van pápai lakcímkártyája, de valójában nem pápai.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!