Dunaszerdahelyen jártak az acsádysok


2017-06-26 17:13:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: PSZC AISZI  | 


Dunaszerdahelyen jártak az acsádysok főképe
A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája a 2016/17. tanévben célul tűzte ki, hogy partner kapcsolatot épít ki egy felvidéki magyar nemzetiségi iskolával. Ennek megfelelően kerestek egy olyan intézményt, amelyben az ő iskolájukhoz hasonló képzést folytatnak. A Rákóczi Szövetség által kiírt június 4-i Diákutaztatási Pályázatával egyidejűleg találták meg és vették fel a kapcsolatot a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolával. A kapcsolatfelvétel gördülékenyen haladt, mivel a partner iskola már több kapcsolattal is rendelkezett és fontosnak tartották, hogy a diákjaik Magyarországon több helyre is eljussanak, több várost megismerjenek. Június 12-én a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájának 40 diákja és 4 pedagógusa utazott Dunaszerdahelyre, hogy közösen ünnepeljék a Nemzeti Összetartozás Napját és megismerhessék az ott élő magyar közösség hétköznapjait, életét. Az élményekben dús programról Ipsicsné Nagy Erzsébet igazgatóhelyettes számolt be hírportálunknak.
-A dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola egy barátságos, parkosított környezetben található intézmény. Ugyanez a meghitt, családias légkör vett bennünket körül a vendégek fogadására és előadások tartására kialakított teremben is, ahol az intézmény igazgatója, Homoly Éva bemutatta a várost és az iskolát. A tájékoztató után lehetőségünk nyílt az iskola épületeinek és tanműhelyeinek megtekintésére. Az épületben mindenütt láthattuk a tanulók munkáit: a virágkötők szebbnél-szebb kompozícióit, képeit, asztali díszeit, a festők által készített faldekorációkat és az asztalosok által az udvaron elhelyezett kopjafákat. Az első kopjafát ajándékba kapták. Annyira megtetszett a tanári karnak, hogy egy erdélyi kirándulás alkalmával könyvet is vásároltak, amely a kopjafa készítésének leírását, a rajta lévő mintázat jelentését tartalmazta. Ezt követően döntöttek úgy, hogy a végzős asztalos diákok évről-évre kopjafát készítenek és helyeznek el búcsúzóul az iskola udvarán.
A testnevelő szakos dunaszerdahelyi kollégák futballmérkőzést szerveztek a két iskola diákjai számára. Négy plusz egy fős csapatok mérkőztek. Ez közel hozta egymáshoz a diákokat.
Nagy örömünkre szolgált, hogy megtekinthettük az újonnan épült, illetve épülő híres dunaszerdahelyi labdarúgóklub, az FC DAC stadionját. Egyik helyi diák elmesélte, hogy az eredetileg Dunaszerdahelyi Atlétikai Club névre keresztelt sportklub 1904 óta áll fenn. A felvidéki magyarok körében nagyon népszerű a csapat, ezért gyakran nevezik „felvidéki Fradinak” is.
Ezt követően az előzetesen elküldött program alapján diákjaink az alkalomhoz illő öltözetben vonultak a város központjában található, az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére állított emlékműhöz, ahol a március 15-i ünnepségeket és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett koszorúzásokat is tartják. Diákjaink ünnepélyes keretek között, a minket kísérő diákok és tanárok együttműködésével néma főhajtással elhelyezték a piros-fehér-zöld színű koszorút az emlékmű talapzatán. Ezután városnézés következett. Megtekintettük az Árpád kori előddel rendelkező római katolikus templomot. A megújult fő tér épületeinek többségét Makovecz Imre tervezte, mint például a Városházát. A városka feltűnően sok parkkal és ligetes, fás területtel rendelkezik. A helyi kollégák elmondása szerint Dunaszerdahely az egyik legzöldebb település a járásban
Egy élményekkel teli, de hosszú nap után indultunk haza. Azok a diákjaink, akik hátrányos helyzetűek, először utazhattak el másik országba és léphettek át egy államhatárt. Nagyszerűen éreztük magunkat – tudtuk meg a közismereti igazgatóhelyettestől.

Képek:


Címkék: szakképzés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!