A reformátusok kincse - teltház az ótemplomban


2017-06-25 19:42:26  | cikk: ha  | 


A reformátusok kincse - teltház az ótemplomban főképe

A Múzeumok éjszakáján Pápán a Pápai Református Gyűjtemények regisztrálta a legtöbb látogatót: 16-20 óráig a kiállításokat nézhették meg az érdeklődők, 20 órától pedig a felújított református ótemplom és a hozzátartozó épületegyüttes várta a vendégeket. Összesen több mint 1100-an voltak kíváncsiak a refis programokra. A Fő utca 6. számú épület kapuja kitárult és bepillantást engedett abba a szép, letisztult világba, mely a református tereket jellemzi. Az ótemplom szakrális helyként, karzata pedig kiállítóhelyként funkcionál majd, az utcafronton lesznek az irodák és a múzeumpedagógiai foglalkoztató, a pincében pedig a múmia kap helyet.


Az épületegyüttes ünnepélyes átadására a református ótemplomban került sor. Igei köszöntőt Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke mondott. - Meghatottan, örömmel, nagy reménységgel a szívemben állok itt. Megérhettük azt, hogy ismét megnyitja majd kapuit a Dunántúli Református Múzeum. A reformáció évében a Múzeumok éjszakájára elkészült az épület, a "hardver", de hangsúlyozzuk, hogy készül a tartalom, a kiállítás is, s október 28-án lesz majd a hivatalos átadás. Megtisztelő számunkra, hogy ilyen sokan eljöttek, hogy megcsodálják Isten szent hajlékát és a felújított épületeket, köszönjük, hogy együtt örülnek velünk - tette hozzá a püspök.


A kivitelező cég projektvezetője, Vető-Boros Krisztián visszaemlékezett arra, amikor először járt a református ótemplomban. Mint mondta, már az első pillanatban valami különöset éreztek a szakrális terekben. Nehezen tudták megfogalmazni ezt az érzést, de aztán arra jutottak, hogy ennek a templomnak lelke van, s ez vezérelte őket a több hónapos felújítás során. A kollégák és az alvállakozók is tudásuk legjavát nyújtották, egyetértésben dolgoztak a közös célért, azért, hogy ez a református ékszerdoboz teljes fényében ragyoghasson, mondta a projektvezető.


- Érzékeltük, hogy nagy az érdeklődés, de erre nem számítottunk - mondta Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója, amikor végignézett az érdeklődő tömegen. - Az én tisztem a köszönetmondás - hangsúlyozta az igazgató -, köszönetmondás mindazoknak, akik tettek azért, hogy ma itt állhassunk. De Úristené a dicsőség, sokkal többet tett, mint amennyit reméltünk vagy gondoltunk. A felújításhoz a szükséges összeget, több száz millió forintot kormányzati támogatásként kaptuk. Saját erőből ezt a rekonstrukciót soha nem tudtuk volna elvégezni. Hozzá kell tenni, hogy ez a komplexum nemcsak az egyházé, ez nem egy zárt intézmény, hanem mindenkié. Nagyon boldog vagyok, hogy amikor a pápaiak belépnek ide, először csodálkoznak az itt látható szépségen, de közben magukénak érzik. A kormányzati támogatás lehetővé tette, hogy egy félig elfeledett magyar kultúrkincs újra a nagyközönség elé kerülhet - tette hozzá Köntös László.


A város nevében Venczel Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a házigazdákat és az érdeklődőket, tolmácsolta dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözletét is. - A Dunántúli Református Egyházkerület jóvoltából egy újabb ékszeres dobozzal lett gazdagabb városunk kincsestára. Az ótemplomot eddig kevesen ismerték, s még kevesebben látogatták. Örülök, hogy sikerült az épületet a hely történetiségét szem előtt tartva, a XXI. század igényeinek megfelelően újraformálni- mondta Venczel Csaba.


A projekt építésze Mezei László volt, aki köszönet mondott mindazoknak, akik bíztak benne és segítették abban, hogy ez a nagyívű vállakozás boldog véget érhessen. - Szerettem volna meglevők mellé egy új kaput nyitni, mely nem egy konkrét, fizikai értelemben vett kapu. Hiszem, hogy az egyháznak ki kell nyitnia egy kaput és be kell engednie mindazokat, akik nem tudják, hogy merre tartanak, keresik helyüket a világban. Én hiszek abban, hogy például az a kávéház, mely a belépőt fogadja, be tud tölteni egy ilyen szerepet, közösségi térként működhet. Én ezt kívánom, hogy legyen ez a hely valóban kapu, mely nyitva áll a város lakói és a turisták előtt, legyen benne fantasztikus állandó tárlat és időszaki kiállítás is, legyenek koncertek, felolvasóestek - és istentiszteletek, tette hozzá az építész.


Az ünnepélyes megnyitó után éjfélig nagyon sokan megfordultak az épületegyüttesben, ahol Mezei László tartott ismertetőt az érdeklődőknek. Most még négy hónap áll a szakemberek rendelkezésére, hogy berendezzék a tárlatokat, életet leheljenek a még üres terekbe, hogy az október 28-i átadást követően fogadhassák a látogatókat.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!