Kovászna új polgármestere járt Pápán


2017-06-25 17:18:18  | cikk: HuHa  | 


Kovászna új polgármestere járt Pápán főképe
2011 óta először érkezett hivatalos delegáció városunkba Kovásznáról, Pápa erdélyi testvérvárosából. A város új polgármestere és alpolgármestere a Pápai Játékfesztiválra látogatott el, hogy megismerkedjen településünkkel és a pápai városvezetéssel.
Gyerő József polgármester a kétezres évek elejétől tagja a kovásznai képviselő-testületnek, a múlt évi választásokon indult a városvezetői címért, s nyerte el a pozíciót 2016 júniusában. És bár 2000 óta az ottani testület tagjaként tevékenykedett tanácsosként, Pápára most először volt alkalma ellátogatni.

A Városháza tanácstermében fogadták a kovásznai vendégeket

A polgármester alpolgármester kollégájával, Jeszenovics Róbert Károllyal utazott városunkba. A delegációt Áldozó Tamás polgármester a Játékfesztivál szombatján fogadta a Városházán, az első hivatalos találkozón részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, államtitkár és a város képviselő-testületének több tagja.
A találkozón a két városvezető rövid ismertetőben mutatta be városát. Mint kiderült, mindkét városban fontos fejlesztési cél a gyógyfürdőre épülő turizmus fejlesztése, melyhez pénzügyi forrásokat keresnek a települések, de útrekonstrukciós és közműfejlesztési tervek is szerepelnek mindkét város megvalósítandó feladatai között, melyekhez európai uniós forrásokat remélnek. Pápa már több elnyert pályázattal büszkélkedhet, Kovásznán pedig még most várják a pályázati döntéseket. Áldozó Tamás polgármester többek között a már elnyert pénzekből megvalósuló fejlesztéseket ismertette a vendégekkel.

Gyerő József, Kovászna polgármestere 

-A Pápa városával való testvérvárosi kapcsolat máig és remélem ezen túl is nagyon sokat jelent mindkét település lakóinak, s nem csak a városvezetőknek. Pápa városa erkölcsileg és anyagilag is nagy segítséget nyújt Kovászna város közösségének, amit köszönünk. Abban bízom, hogy ezt a jó kapcsolatot meg tudjuk őrizni és új tartalmakkal tudjuk tovább erősíteni – fogalmazott a találkozón a kovásznai városvezető. Az eddigi együttműködési lehetőségek közül a kulturális és sport kapcsolatokat emelte ki, megemlítve, hogy az idei Játékfesztiválon egy gyermek néptánccsoporttal vannak jelen, egy iskolásokból álló csapatuk is részt vesz a Miniolimpián, sőt néhány kovászani kézműves is el tudott jönni portékáival Pápára.

Áldozó Tamás felidézte, Zsuffa Levente, Lőrincz Zsigmond és Tisz János, Kovászna előző polgármesterei nagyon sokat dolgoztak a két város közötti jó kapcsolat kiépítéséért és személyes jó viszony is kialakult az elmúlt években.
-Gyerő József polgármester urat megismerve, azt gondolom ez az együttműködés és barátság továbbra is megmarad a két város között, és ő is olyan személyiség, akivel könnyű együtt dolgozni.
A pápai polgármester a további kapcsolatépítési lehetőségek közül a tapasztalatcserét emelte ki, hiszen Kovásznán is hasonló feladatellátási kötelezettégei vannak az önkormányzatnak, mint Pápán és ahogy a pápaiak tudtak jó példákat átvenni a leneifeldei, schwetzingeni és kampeni intézményektől, szervezetektől, úgy a pápai szakemberek is segíthetik a kovásznaiakat egyes területeken. Mindezek mellett mivel az európai uniós források igénylése, feklhasználása mindkét országban hasonló, így az erdélyi testvérvárost a már meglévő pápai tapasztalatokkal is tudják segíteni, a pályázatírás, előkészítés, megvalósítás területén.
-Ennek egy nagyon szép kifutása lenne az, ha közös pályázatot is meg tudnánk fogalmazni Kovásznával – mondta Áldozó Tamás.

A pápai és kovásznai városvezetők együtt nézték meg az erdélyi kisgyermekek műsorát 

A pápai testület tagjai vendégeikkel együtt megtekintették a kovásznai kézművesek bemutatkozását a várkerti vásárban és a gyermek néptánccsoport fellépését, a kétnapos program során bemutatták a repülőteret, az Esterházy-kastélyt, a Kékfestő Múzeumot, a Nagytemplomot és a Fő teret, de az erdélyi városvezetőkkel a Várkertfürdőben is tettek látogatást, ismertetve a létesítmény fejlesztési terveit.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!