Micsoda éjszaka volt - látogatórekordok a múzeumokban


2017-06-25 13:51:10  | cikk: ha  | fotó: ha, Babos Petra  | 


Micsoda éjszaka volt - látogatórekordok a múzeumokban  főképe
A Múzeumok Éjszakája évről-évre megmutatja, hogy milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük. Az országos rendezvényhez idén is több ezer program kapcsolódott, Pápán hagyománya van, hogy ez az éjszaka igazán mozgalmas. Detektika nyomozós játék, Dalí-menü, épületavató, és további érdekes, izgalmas, rendkívül változatos események várták a kultúra iránt fogékony közönséget városunkban.


Az Esterházy-kastély 18 órakor nyitotta ki kapuit. Félóránként indultak a tárlatvezetések, de sokan váltottak kedvezményes jegyet a Dalí-kiállításra is. A tárlathoz ezúttal gasztronómiai kínálat is kapcsolódott, három fogásos menüvel várták az éhes vendégeket. Előételként salátaágyon kínáltak tojást nyárson, ezt követte az édes-savanyú marhasült Dalí különleges püréjével, amiben karfiol és krumpli is van, a desszert pedig a Vénusz mellbimbó fantázianevű finomság volt. Szabó István, a Quinquin Étterem és Kávézó vezetője elmondta, hogy Dalí szakácskönyvéből választották a recepteket, melyeket a szokatlan ízkombinációk és a látványos tálalás, meghökkentő kompozíciók jellemeznek. Az étterem-kávézó kínálatában szerepelt Dalí egyik koktélja is ezen az estén, mely ütős alkoholbomba volt. 

A kastély udvarán eközben Bach h-moll miséje szólt. A reformáció 500 éves évfordulóját a Lutheránia Énekkar J.S.Bach h-moll miséjével ünnepli, az országban tizenegy helyen lép fel a kórus, Pápa volt az egyetlen szabadtéri helyszín, de a legszebb, mondta Farkas Zoltán, a Reformáció Emlékbizottság zenei munkatársa. A Lutheránia énekkart 1904-ben alapították, a legpatinásabb evangélikus központi énekkar, a Budapesti Vonósok kísérték őket ebben a nagy vállalkozásban, de voltak szólisták is. A koncert közönsége a jegy vásárlásával a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumát támogatták.


Amikor besötétedett, tüzet gyújtottak a kastély udvarán, a Szent Iván-éjhez kapcsolódva. Volt tűzugrás a szerelemért, az összetartozásért, sütöttek almát, aminek gyógyító hatást tulajdonítottak eleink, s aki akarta, papírra vethette vágyait, s azokat tűzbe dobva kérhetett segítséget ahhoz, hogy teljesüljenek, mondta Ancsa jósnő, aki a Dalí kiállításon tarot kártyából jósolt. A kézműves műhely is nyitva volt éjfélig, pillangós ajtódíszt készíthettek a gyerekek, a vállalkozó kedvűek pedig boszorkánypogácsát süthettek, aminek titka a fűszerekben rejlett, hisz volt benne többek közt kömény és bazsalikom is. Boros Katalin ügyvezető elmondta, hogy sokan kíváncsiak a kastélyra, de nagy hangsúlyt kapott a program összeállításakor az időszaki tárlat, a Dalí-kiállítás, hisz nagyon különleges képanyag látható a kastélyban. Több látogató is volt, aki még a felújítás előtt járt az Esterházy-kastélyban, ők elmondták, hogy nagyon szép lett az épület, látványosak a tárlatok, hangulatos világ várja a belépőt.

A Kékfestő Múzeumba is folyamatosan érkeztek a látogatók. A kezdőprogram a Szemnek szép kelmék sorozat harmadik tárlatának megnyitója volt. Reidmár Linda néprajzos, a kiállítás kurátora elmondta, hogy Az asszonyok hímzett álmai címet viselő gazdag anyag főként a Győry-gyűjtemény része. A kiállítás a népi és az úri hímzés szép darabjait mutatja be. A koncepció az volt, hogy a látványos, térben elhelyezett szép hímzések átfogó képet adjanak az asszonyok tűvel alkotott munkáiról. Gazdag a népi kézimunka a kiállításban, de polgári enteriőrt is kialakítottak.


A két hímzéstípus közt főként a felhasznált anyagokban van különbség, hisz a polgárasszonyok finomabb textilekkel és cérnákkal dolgoztak. A kiállított hímzések XIX-XX. században készültek. A kiállítást látva Győry Endréné gyűjtő elérzékenyült, mint mondta, nagy öröm számára, hogy ilyen szép tárlaton kap helyet az anyag, melynek minden egyes darabjához szép emlékek fűzik. A kiállítás a múzeum szárítópadlásán december 31-ig tekinthető meg. Természetesen a kemencében folyamatosan sült a langalló, de a melegben fogyott a limonádé is, sőt, erre az estére egy ivókút is várta a szomjas múzeumlátogatókat. Sokan vettek részt a családi játékban, volt kézműves foglalkozás, a szárítópadláson például a kiállításhoz kapcsolódóan stílszerűen papírbabát is öltöztethettek a kisebbek.


Az est során fellépett Kormos Anett humorista is, aki elmondta, manapság egyre több nő választja ezt a szakmát. Szerinte nem nehezebb itt helytállni nőként, mint a férfiaknak. Kiemelte, nem gondolja, hogy lennének női témák, de nem mindig könnyű megőrizni a szakmában a nőiességet. Aki belül is nő, annak sikerül megtalálnia a határvonalat. A személyeskedő kommenteket nem lehet elkerülni, de ő egyre kevésbé olvassa, szerinte, ha valaki a szórakoztatásból él, annak nem szerencsés, ha egy idő után elkezd ellenérzése lenni a közönséggel szemben. Ez pedig nem kerülhető el, ha sok negatív kommentet kap valaki.


A témája mindig olyan, ami őt foglalkoztatja. A pápai műsor során főként a családról beszélt.
Az éjszaka során a krimi iránt érdeklődők kipróbálhatták az interaktív nyomozós játékot, a Detektikát. Mészáros Dorka ennek kapcsán elmondta, amikor az ELTE-re került kriminológia mesterszakra, akkor gondolta, hogy szívesen csinálna egy kriminológiai játékot. Nagy sikere lett a programnak, s úgy döntött, lesz folytatása is. Sikerült olyan emberekkel összedolgoznia, akiket szintén érdekelt a téma és nagyon alkalmasak a feladatra. A játék azóta dübörög.


-Eddig a pápai játék sikeredett a legsötétebbre, legjobbra. Ebben sok olyan probléma van, ami nagyon nem hétköznapi. A játék először kifejezetten kriminológusoknak készült, de a fiatalok is előszeretettel vesznek benne részt. Tapasztalataink szerint a fiatalok úgy tudnak a bűnmegelőzéssel legjobban foglalkozni, ha ilyen esetre felhívják a figyelmüket. A karakter leosztásokor figyelembe veszem a kéréseket is, és úgy igyekszem, hogy mindenkire jól passzoljon az ő szerepe. A visszajelzések nagyon pozitívak, a BRFK Bűnmegelőzési osztálya szeptembertől középiskolás csoportokat szervez nekünk és a Bűnmegelőzési Tanács is felterjesztette a felettes szerveknek, hogy ezzel szeretnének foglalkozni.
Szakács Veronika hozzáfűzte, nagy öröm számára, hogy részt vehet a játékban. Mint mondta, volt már hisztis focista feleség, drogdealer, gyilkos és féltékeny testvér. Verának a legnehezebb szerepe az volt, amikor egyetemistát kellett alakítania, hiszen abban nem voltak szélsőségek.
A játék nagy népszerűségnek örvendett, sokan részt vettek benne, és egybehangzóan azt mondták, jó, izgalmas és különleges is volt a krimi, amiért érdemes volt ellátogatni a múzeumba. Nagy-L. István múzeumigazgató a Múzeumok éjszakájának utolsó órájában elmondta, hogy közel ezren váltottak belépőt, reméli, hogy mindenki jól érezte magát, hisz a rendezvény lényege épp az, hogy a kiállítóhelyek, múzeumok egy kicsit más arcukat mutatva feledhetetlen élményt kínáljanak a látogatóknak.


A Pápai Református Gyűjteményekben 16-20 óráig az állandó kiállításokat nézhették meg ingyenesen az érdeklődők. Legnépszerűbb a Hori titkai elnevezésű tárlat volt, de a metszetgyűjteményt, és a Petőfi- illetve Jókai-emlékeket bemutató kiállítást is megtekintették a látogatók. 20 órakor a felújított ótemplom és a hozzátartozó épületegyüttes is megnyitotta kapuit, az ünnepélyes köszöntő 21.30-kor volt. Az öreghegyi kilátó is színfolt a Múzeumok éjszakájának pápai palettáján; a Gróf Esterházy Károly Múzeumhoz tartozó helyszínen mindenki felsétálhatott a kilátóhoz és onnan gyönyörködhetett a város éjszakai fényeiben. Az idő kegyes volt a programhoz, talán túlságosan is, hisz naplemente után sem hagyott alább a forróság, de így is sokan vágtak neki a különleges éjszakának.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!