Sikeres sörfesztivál


2017-06-24 20:04:28  | cikk: HuHa  | 


Sikeres sörfesztivál főképe
Egy héttel ezelőtt ilyenkor ugyan hűvös szelek fújtak és keveseknek volt kedve hideg sört kortyolgatni az esőre álló időben, a múlt hétvégét összességében tekintve azonban elmondható, hogy a cseh sörök a pápaiak és környékbeliek kedvencei közé tartoznak. A Játékfesztivál társrendezvényeként megszervezett III. Pápai Cseh Sörfesztiválnak ezúttal is az Esterházy-kastély udvara adott otthont. A faházakban tíz féle csapolt sört - világos sört, búzasört, pilseni típusút, ale típusút, barna és félbarna sört - és négyféle különleges üveges sört – mézest, citromos barnasört, alkoholmentest és egy magas alkoholtartalmút - kínáltak az árusok, csupa olyan cseh sörfőzde remekeit, melyeket a hipermarketek polcain nem találnak meg a sörbarátok. A három nap alatt sokszáz korsó ürült ki és töltetett újra.
-Mivel a sört hidegen fogyasztják, nyáron nagyon jó szomjoltó, az új típusú gyümölcsös sörök pedig inkább alkoholos üdítőnek számítanak – magyarázta Szabó István étteremtulajdonos, a sörkínálatról gondoskodó vállalkozó, hozzátéve – a nagy sörhagyományokkal rendelkező népek ételekhez is szívesen használják a sört, mártásokat, sülteket ízesítenek vele, hiszen nagyon jól kiemeli az ízeket.
A sör ugyanakkor segíti az emésztést, a komló nyugtató hatása pedig a sörben is megmutatkozik, ezért is érdemes egy hosszú, fárasztó nap után elfogyasztani egy jó pohár sört – javasolta a gasztronómiai szakember. A sörfogyasztás etikettje azt kívánja, hogy hidegen, de nem 8 fok alatti hőmérsékleten, megfelelő pohárba töltve fogyasszák, így például a búzasört karcsú tulipán pohárba töltsék.

A barnasör volt az egyik kedvenc

A fesztiválon ugyan tulipánpohár nem volt, de talán ezt feledtette a kínálat változatossága és a jó hangulat, hiszen a frissítő italokhoz remek slágerzenék társultak három napon át. Pénteken este a Vegas Showband lépett színpadra, a kastélyudvarba varázsolva a legnagyobb hazai és külföldi rock-pop énekeseket, együtteseket. A Republictól a Hungáriáig, Tina Turnertől az AC/DC-ig csaknem három órán keresztül szóltak a jobbnál jobb dalok, a közönség pedig együtt dalolt és táncolt a remek hangú énekesekkel. Mint megtudtuk, a nyolctagú partizenekar tagjai is kedvelik a cseh söröket, és már a fellépésük előtt tervezték, hogy az este sörözéssel ér véget. A 15 éve működő együttes nemcsak Magyarországon, de Európában nagyon sok helyen ismert, és bár nem saját dalokkal lépnek a közönség elé, népszerűségük töretlen.
-Az a titkunk, hogy nincs kötött repertoárunk, mindig azt játszuk, amit az adott közönség kedvel. Ha lassú dalokat, akkor azt, ha a gyors, pörgős, bulizós slágereket, akkor pedig azt. Egyre több céges rendezvényen, fesztiválon játszunk, és sok meghívást kapunk esküvői partikra is – mesélte a zenekar menedzsere.

A Vegas Showband fergeteges hangulatot teremtett

A szombati hideg idő ugyan nem kedvezett a sörfogyasztásnak, a Fonográf emlékzenekar koncertje azonban kellemes, melankolikus, emlékidéző hangulatot varázsolt a kastély udvarába, ahol jól esett a beszélgetés baráti társaságban.

Vasárnap estére aztán újra megtelt a rendezvénysátor és sorra ürültek ki a söröshordók. A vendégek a kínálatot végigkóstolva, vagy egy-egy fajtánál megmaradva múlatták az időt, szórakoztatásukról pedig a Brian Adams Tribute gondoskodott. Ekkor beszélgettünk Zhang Hui professzorral, aki a kínai diákokból álló asztaliteniszcsapatot kísérte el a rendezvényre. Mint mondta, nagyon ízlik neki a sörkínálat, ők Kínában inkább a német söröket isszák, de a cseh sörök nagyon jól illenek a magyaros ételekhez és szívesen fogyasztják. A professzor elmesélte, diákjai a Miniolimpián vettek részt, szinte minden kupát megnyertek, a verseny után pedig megismerkedtek a várossal.
-Nagyon tetszik Pápa, a fesztivál, a diákok boldogok, hogy itt lehetnek és reméljük, jövőre is el tudunk jönni.
A kínai csoportot kísérő Bánhidi Miklós professzor szintén szívesen kortyolt bele söröspoharába, a kínálatból a pilseni típusú sörök nyerték el leginkább a tetszését. A több nemzetközi szervezet tagjaként is tevékenykedő professzor pápaiként büszkén mutatta meg városunk értékeit a vendégeknek és esténként is velük tartott a mulatságra.

Zhang Hui professzor kínai asztaliteniszező fiatalokat kísért el Pápára

Egy másik vidám társaság is elismeréssel adózott a sörkínálatnak. Bordói Sándor három barátjával minden este kilátogatott a sörfesztiválra és bár nagy szőlőtermesztők és borkészítők, a sört sem vetik meg. Úgy mesélték, a jó hangulatú baráti beszélgetésekre, ismerősökkel való találkozásra kiváló alkalom a kastélyudvarban tartott rendezvény és mindhárom estét itt töltötték. Arra a kérdésre, hogy a három nap alatt sikerült-e mind a tizennégy féle sört megkóstolniuk, mosolyogva intettek nemet.
-Gondoltunk rá, de aztán két kedvenc mellett leragadtunk, az egyik egy klasszikus világos sör, a másik pedig a barna sör volt.
Bordói Sándorék egyébként úgy vélekedtek, a sört éppúgy kell inni, mint a bort: mértékkel és módjával, ne úgy, hogy a mérték a vödör, a hely pedig az asztal alja.

Bordói Sándor (balra) szerint a sört is csak mértékkel és módjával szabad fogyasztani

A harmadik nap estéjén Szabó István úgy összegezte, a jó idő sok vendéget hozott, ez a sörfogyasztás természetéből adódik, a hideg szombat pedig a legelszántabbakat csalogatta a sörcsap mellé. Mint megtudtuk, a vendégek leginkább a barnasört keresték, de a különleges üveges sörökből is meglepően sok fogyott. A mézes és a citromos barna sör különösen kedvelt volt.
-Örömömre szolgált, hogy a rendezvényre kilátogatók megfogadták a javaslatunkat és nem maradtak meg egy ismert sör mellett, hanem több félét is megkóstoltak – értékelte az idei rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!