Legyőzték az akadályokat


2017-06-21 19:56:12  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Legyőzték az akadályokat főképe
A Honvéd „Ezüst Nyíl” Sportegyesület hazánkban először, 2011-ben – a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren - rendezte meg belga és holland fegyveres erőknél szerzett tapasztalatok felhasználásával a katonai túlélőfutást. A kezdeti lépések után a verseny egyre népszerűbbé vált, a legutóbbi túlélőfutásra több mint 250-en neveztek. Egy év kihagyás után rendezték meg a bázison ismét a versenyt, és a nevezők számára nem lehetett panasza a szervezőknek, hiszen a 12 kilométeres, 33 akadállyal tarkított pályának a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók közül összesen 218-an vágtak neki. Lendvai Gábor százados, a rendezvény egyik szervezője elmondta, az akadályok megépítésénél maximálisan kihasználták a bázis adottságait: volt vizes, meredek emelkedőkkel tarkított, bunkerben végrehajtandó, valamint kötelekből épített feladat is.
- A pálya teljesítéséhez a versenyzőknek szüksége volt kivételesen magas szintű állóképességre, erőre és a fizikai terhelés mellett folyamatos szellemi problémamegoldó képességre. Az értékelésnél az elsődleges szempont a hibapontok száma, a második az idő volt. Aki nem teljesített egy akadályt, hibapontot kapott, így hiába futott jó időt, nem kerülhetett a legjobbak közé. Az időfaktorral azonban így is számolni kell, a teljes táv és az összes akadály leküzdésére 210 perc állt rendelkezésre. Az ennél rosszabb idő alatt teljesítők eredményét az értékelésnél nem vettük figyelembe – ismertette a legfontosabb szabályokat a százados, aki hozzátette, a magyarok mellett belgák, románok és osztrákok is vállalkoztak a fizikai és mentális erőt egyaránt próbára tevő versenyre. - Mosolyt nem nagyon lehetett látni a célbaérkezők arcán, ami azt jelenti, hogy rettentően elfáradtak, ennek örülök – tette hozzá mosolyogva a szervező. A katonai túlélőfutás abszolút kategóriáját nulla hibaponttal végül a belga William Dooms nyerte. Tamás Attila, a Bázisrepülőtér kiszolgáló századának főtörzsőrmestere sokat készült a túlélőfutásra és mint a célba érkezés után mesélte, korábban Belgiumban két alkalommal is részt vett hasonló versenyen, így tudta mire vállalkozik.
- Kicsit túlizgultam a verseny elejét, de aztán fokozatosan belejöttem és összességében elégedett vagyok, hiszen hibapont nélkül értem célba. Gratulálok a szervezőknek és a pályaépítőnek, hiszen nagyon színvonalas, kemény, mégis élvezhető versenyt hoztak össze. Amiktől féltem, azok jól sikerültek, a vizes, saras akadályok is jól mentek. Holtpont nem volt, próbáltam beosztani az erőmet, a vége felé minden akadály előtt kicsit pihentem, arra koncentráltam, hogy mind a 33 akadályt sikeresen leküzdjem. Ez sikerült, úgyhogy elégedett vagyok és jövőre is jövök.
A főtörzsőrmester végül hiba nélkül ért célba, a 45 év feletti kategóriában pedig megszerezte az első helyet. A pápaiak egyébként jól szerepeltek a versenyen, a hölgyek 35-45 év közötti kategóriájában Hende Nóra második, Szabóné Orovecz Ildikó harmadik lett. A magyar csapatok összevetésénél a MH Pápa Bázisrepülőtér végzett az élen, míg a legjobb magyar katona különdíját Tóth Csaba közkatona (MH Pápa Bázisrepülőtér) vihette haza. A szervezőktől megtudtuk, idén először civil indulók is benevezhettek a futamra, mely június 24-én, szombaton lesz ugyanezen a helyszínen. A kissé egyszerűsített pályának 117-en vágnak neki.

Eredmények:

Férfiak egyéni
35 év alatti férfiak:
1. William Dooms (Belgium)
2. Luci Wabile (Románia)
3. Genaey Gaspar (Belgium)

35-45 közötti férfiak:
1. Manga Gavril (Románia)
2. Pető Krisztián (MH 86. Szolnok Helikopterbázis)
3. L. Zs. (Művelet)

45 feletti férfiak:
1. Tamás Attila (MH Pápa Bázisrepülőtér)
2. Vajtkó László (Farkasok)
3. Ábrahám Iván ( MH Pápa Bázisrepülőtér)

Nők egyéni
35 év alatti nők:
1. Filipinyi Andrea (Iron Force)
2. L. M. (Művelet)
3. Tungli Borbála (MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred)

35-45 közötti nők:
1. B. M. (Művelet)
2. Hende Nóra (MH Pápa Bázisrepülőtér)
3. Szabóné Orovecz Ildokó (MH Pápa Bázisrepülőtér)

Abszolút bajnok
William Dooms (Belgium)

Csapatok

Magyar csapatok:
1. MH Pápa Bázisrepülőtér (Paksi Sándor fhdgy., Tamás Attila ftőrm., Tóth Csaba kk.)
2. Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (Papi Koppány őrgy., Kiss Roland tőrm., Kukucska Gergely tőrm.)
3. Művelet (A. Z., L. Zs., U. Z.)

Nemzetközi csapatverseny:
1. Belgium
2. Magyarország
3. Románia

Különdíjak

Legjobb magyar katona:
Tóth Csaba közkatona (MH Pápa Bázisrepülőtér)

Legjobb külföldi katona:
Nowakusmsky Alex (Belgium)

Legjobb abszolút férfi:
William Dooms (Belgium)

Legjobb abszolút nő:
Filipinyi Andrea (Iron Force)

Legjobb magyar csapat:
MH Pápa Bázisrepülőtér

Legjobb külföldi csapat:
Belgium


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!