Indul a Jókai utca felújítása


2017-06-19 19:41:49  | cikk: HuHa  | 


Indul a Jókai utca felújítása főképe
Holnap reggel felvonul az aszfaltmaró gép a Jókai utcára és megkezdődik az ivóvízvezeték-csere – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester és Vörös László, a kivitelezést végző cég vezetője. A körülbelül két hónapig tartó munka a Jókai utcai útrekonstrukciót megelőzően elvégzendő vízvezetékek cseréjét jelenti, ezt követően kezdődhet majd az utca felújítása.

A beruházás kapcsán a városvezető elmondta, a Jókai utca felújítása önkormányzati forrásból valósul meg, hiszen a kormány múlt év végén a belterületi utak rekonstrukciójára 650 millió forint támogatást nyújtott a városnak – mely beépült a helyi költségvetésbe. Ugyancsak helyi forrásból, a Vízmű által befizetett bérleti díjakból valósul meg a most induló ivóvízvezeték-csere is. Ez utóbbi költsége 112 millió forint, az utca megújítása pedig a tervek szerint 321 millió forintból valósul meg.
-A Jókai utcai útépítés a város megszokott életének megváltozásával fog járni, hiszen ez egy nagy forgalmú utca, ahol tömegközlekedés van, számottevő a gépjárműforgalom és sok a közintézmény. Éppen ezért azt kérjük a pápaiaktól, hogy fogadják megértéssel és türelemmel a szükséges forgalomkorlátozásokat, hiszen a munka célja, hogy jó minőségű, jól használható, fenntartható közlekedési tengelye legyen a városnak ez az utca – közölte a polgármester.

Molnár István városfejlesztési osztályvezető, Áldozó Tamás polgármester és Vörös László vezérigazgató (balról jobbra) a Jókai utcai vízvezeték-cseréről egyeztetett a helyszínen

A holnap kezdődő ivóvízvezeték-csere a teljes utcahosszt érinti a Március 15. tértől a Csókai körforgalomig. A munkák a kórház oldalán zajlanak, a legtöbb szakaszon a parkolók területén. Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója elmondta, a Jókai utcán két vízvezetéket kell cserélniük, az egyik a várost ellátó, több mint 100 éves gerincvezeték, a másik pedig egy ellátó vezeték, ami az itt lévő ingatlanokat látja el vízzel. Mindkettőt 780 méter hosszan cserélik ki. Az útburkolat bontása kedden kezdődik, a felmart aszfaltot visszatöltik a területre, így utána a parkolók ismét használhatók lesznek, a csövek cseréje pedig a jövő héten indul.
-A munkát szakaszosan végezzük, tehát csak ott zárjuk a parkolókat, ahol éppen dolgozunk – tájékoztatott a vezérigazgató. Hozzátette, a nagy földmunkával járó csőcsere is szakaszosan zajlik, tehát a munka alá nem fogott szakaszokon és a már kicserélt csövek helyén biztosítják a parkolást. Ugyanakkor a munkálatok forgalomkorlátozással járnak, hiszen nagy gépek fognak dolgozni az utcában. Munkaidőben a gépek mozgása miatt sávszűkítésre kell számítani, ha pedig ez nem elegendő, akkor lámpás forgalomirányításra térnek át. A vízvezetékcserék augusztus végére fejeződnek be a Jókai utcán.

A vízvezeték-csere a parkolók területén zajlik majd

Az ivóvízvezeték-cserét követően várhatóan szeptemberben indul majd az utca felújítása, ami várhatóan az ősz végére készül el. Áldozó Tamás polgármester elmondta, az építési dokumentáció elkészült, benyújtották engedélyezésre az építési hatósághoz és bíznak abban, hogy néhány héten belül jogerős építési engedélye lesz a városnak a munkákra. Ezt követően írják ki a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására.
-Azt reméljük, hogy az ivóvízvezeték-csere után zökkenőmentesen tudjuk folytatni a munkát a felújítással – mondta, részletezve az utca megújulását eredményező teendőket. Eszerint a Március 15. tértől a Szalmavári dombig az úttest burkolatának cseréjét végzik el, a Szalmaváritól a Csókáig pedig „faltól-falig” zajlik majd a munka, vagyis mindkét oldali járda, a zöldfelületek és az úttest is megújul. Átvizsgálják az úttest alapját és a csapadékvíz elvezető rendszer állapotát és ahol szükséges javítják is ezeket.
Áldozó Tamás kiemelte, a Jókai utcai beavatkozások korábban egyes szakaszok felbontására és kátyúzással új burkolatok készítésre korlátozódtak. A mostani munkák ettől lényegesen eltérnek és jelentős változást eredményeznek.

Az év végére eltűnnek a kátyúk, úthibák, megújul a Jóaki utca

Mint elhangzott, a 650 millió forintos forrásból a Jókai utcán kívül más utcákra is szán forrást a város, ezek egyike a Korona utca. A munkát ott is úgy szeretnék szervezni, hogy a lehető legkisebb fennakadással járjanak, de forgalomkorlátozásra, terelésre ott is kell számítani. Ezzel kapcsolatban Vörös László elmondta, a Korona utcán is ivóvízvezeték-cserét végeznek holnaptól, ott a Korvin utcai kereszteződésnél dolgoznak majd, jobbra és balra 35-35 méter hosszan. Mivel azonban itt az utca közepén futnak a vezetékek, ezt a munkát sokkal nagyobb korlátozás mellett tudják elvégezni.
-A Korona utca alatt fut a várost ellátó, nagy átmérőjű, 500-as cső és egy helyi ellátó vezeték, a csere mindkettőt érinti összesen 70 méter hosszúságban. Mivel azonban a városi vezeték az útburkolat közepe alatt fut, így legalább félpályás útlezárást kell alkalmazni a munkálatok teljes idejére, sőt az is előfordulhat, hogy teljesen le kell zárni az utcának ezt a szakaszát néhány napra. A Korona utcán körülbelül 1 hónapig tart majd az ivóvízvezetékek cseréje – tájékoztatott a kivitelező.

Mindezeken túl, a város vezetése azt tervezi, hogy az elnyert 650 millió forintot még az idén teljesen elköltik útépítésekre. Áldozó Tamás hozzátette azt is, ilyen nagyságrendű útfejlesztés még nem volt a városban az önkormányzatiság óta, a legnagyobbak közé tartozó Tókert utca-Szabadság utca-Gróf út fejlesztése 327 millió forintba került, a Jókai utcai beavatkozás pedig a tervek szerint meghaladja a 430 millió forintot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!