Makett-világ kiállítás és verseny a színházépületben


2017-06-19 08:04:57  | cikk: Babos Petra  | 


Makett-világ kiállítás és verseny a színházépületben főképe
Nyolcadik éve hagyomány már, hogy a Játékfesztivál keretein belül a Pápai Sámán Makett Klub és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ megszervezi a Makett-Világ kiállítást és versenyt. Ilyenkor harckocsik és tankok, hajók, repülőgépek, motorok és autók, valamint épületek, különböző figurák tökéletes másolatai lepik el a színházépület emeleti előterét, hogy elkápráztassák a látogatókat.
Szmodics Csaba Zalaegerszegről érkezett a makett kiállításra. Mint mondta, rendszeres résztvevője a hasonló rendezvényeknek, Pápán már tavalyelőtt is járt.
-Több mint tíz éve foglalkozom a makettekkel, ami gyermekkoromtól indult. Eleinte nem festettem ki őket, aztán egy barátomtól láttam, s megtetszett. Szeretem a történelmet, főként a II. világháború érdekel. A gyűjteményem, vagyis a harckocsik is inkább abból az időszakból valók. A makettek elkészítése lassan megy, hiszen főként csak hétvégén jut rá időm. Ez a hobbi rendkívül költséges, hiszen nem elég megvenni a készletet, hanem a kiegészítőket, a festéket és a ragasztót is meg kell vásárolni.
A tárlaton idén közel 300 makettet tekinthettek meg a két nap során a látogatók. A kiállításra több mint százan neveztek az ország főként dunántúli területéről.
Kis István, a Sámán Makett Klub vezetője elárulta, a makettek 90 százaléka műanyag, de külön kategóriában versenyeznek a papír alapúak. A verseny úgy zajlik, hogy a közönség is szavaz, amikor is a laikusok mondják meg, hogy melyik a legjobb makett. A másik, amikor szakmai zsűri bírálja el őket, ebbe két szakértő és egy laikus tartozik.
Mint mondta, a tárlatnak első évben az Esterházy-kastély, aztán a Pedagógus Művelődési Ház, majd a Petőfi Gimnázium, idén pedig a JMSZK színházépülete adott otthont. A két nap során nagyon sokan látogatták meg a kiállítást, főként a szombati motoros napon, amit az Erzsébet ligetben rendeztek.
A kiállításon az idei évben is elindult Spreitzer Áron, aki már négy éve makettezik.

Spreitzer Áron 
Mint mondta, nagyon szereti, kedvencei a repülőgépek. Ezen a versenyen különdíjat és első, második helyezést ért el a kategóriákban.
A kisközösségként működő Pápai Sámán Makett Klub az összejöveteleikre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.


Képek:


Címkék: játékfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!