Baltazár Színház és Szó és Kép Színpad - előadások a Várkertben


2017-06-18 22:26:50  | cikk: ha  | 


Baltazár Színház és Szó és Kép Színpad - előadások a Várkertben főképe

Az 1998. januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy megteremti, hogy fogyatékkal élő emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, az előadásokat ne "ahhoz képest" ítéljék meg, hanem önmagukért. A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely társadalmi integráció lehetőségét nyújtja a fogyatékkal élő embereknek - vallja Elek Dóra rendező, művészeti vezető.


Elek Dóra elmesélte, hogy amikor Franciaországban tanult színészetet, akkor látott egy fogyatékkel élők közreműködésével rendezett előadást. A bemutató katartikus volt, s utána találkozott a liftben a színészekkel, akik nem tudták kezelni a felvonót. Akkor döntötte el, hogy Magyarországon is szervez egy hasonló színházat, ahol a hátránnyal küzdő embertársaink átélhetik az alkotás örömét. A Baltazár Színház közel húsz éve készít előadásokat, Pápára ezúttal egy válogatást hoztak, főként zenés részletekből állították össze bemutatójukat.

Ki a jobb, a szép vagy a csúnya asszony?

A Szó és Kép Színpad zárta a várkerti színpadon az előadások sorát, Dinnyék című vásári komédiájával. A Szó és Kép Színpad specialitása ez a műfaj, hisz rengeteg meghívást kapnak gasztronómiai fesztiválokra, nyári rendezvényekre, s ott elsősorban a könnyedebb műveket várja a közönség. – A történet kiindulópontja szerint két dinnyecsősz unalmában azt próbálja eldönteni, hogy melyikük felesége az értékesebb, azaz a szép vagy a csúnya feleséggel jár jobban a férfi. Úgy döntenek, próbára teszik a feleségeiket, ezért kihívják őket a dinnyésbe, ahol aztán kiderül, hogy egyik asszony sem hűséges – nyilatkozta Csukárdi Sándor. Ezzel a mókás történettel mérettették meg magukat a Magyar Művek Szemléjén 2014-ben, s ezüstminősítést kaptak a rangos szakmai színjátszó fesztiválon. A közönség is értékelte a vásári komédiát, hisz a társulat előadására megtelt a színpad előtti nézőtér.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!