Kiállítás Lord relikviákból


2017-06-17 13:44:37  | cikk: Babos Petra  | 


Kiállítás Lord relikviákból főképe
A 27. Pápai Játékfesztivál vasárnapi záró koncertjén a Lord együttes lép fel. A Lord ma is aktív, folyamatosan koncerteznek. Legutóbbi albumuk 2017. február 11-én, a 45. éves jubileumi koncert napján jelent meg, 45 címmel. A jeles évforduló kapcsán Buzás Gyula, Bors Géza és Manyi gyűjtők anyagából gazdag relikvia kiállítás nyílott ma délután a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában.
Buzás Gyula a kiállítás egyik szervezője
Buzás Gyula a tárlat kapcsán elmondta, unokabátyja Celldömölkre járt gimnáziumba, s volt egy szombathelyi osztálytársa. 1981-ben ő hozott egy magnókazettát, rajta a szombathelyi LORD együttes koncertfelvételével. Megfogta a zene, s „rongyossá” hallgatta a kazettát. Aztán 1983.augusztus 1-én Ajkára utazott unokabátyjával és Kajla barátjával, életük első Lord-koncertjére, ami újabb hatalmas élményt jelentett számukra. Nem is telt el azóta egy olyan év sem, hogy 1-2 vagy akár több koncertjükre el ne jutott volna. Mint kiemelte, ha jobban utána számol, talán a vasárnapi Lord koncert lesz a századik már a sorban.
-Időközben sikerült a zenekari tagokat személyesen is megismernem, végigkísértem az együttes pályáját, begyűjtöttem a lemezeiket, DVD-iket, dedikáltattam a plakátjaikat, újságcikkeiket. 1988-ban a főiskolai szakdolgozatom megírásakor az adatgyűjtéskor információkkal volt segítségemre Vida Ferenc – mondta Buzás Gyula, majd hozzáfűzte, a Lord idén ünnepli 45. születésnapját. Két emberöltőnyi időről van szó, nem véletlen, hogy a korai rajongóknak már a gyermekei, unokái is járnak Lord-koncertekre.
A Lordnak több városunkhoz kötődő kapcsolata van. Többek között Erős Attila gitáros a pápai repülőtéren sorkatonáskodott, valamint a jelenleg is Pápán élő Németh Zoltán a Lord billentyűse volt 1990 és 1992 között.
-Úgy gondolom, a Lord, ha létezik olyan fogalom, akkor egy családbarát rock-zenekar. Mind zeneileg, mind szövegvilágában szélsőségektől mentes, s a koncertek konferálásában, a dalok közötti összekötő szövegekben sem találni trágár szavakat. Itt valódi emberek valódi hangszereken valódi zenét játszanak – fűzte hozzá a gyűjtő, aki köszönetét fejezte ki a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központnak, hogy a kiállítás létrejöhetett, valamint gyűjtőtársainak, Bors Gézának és Manyinak, akik azonnal mellé álltak az ügyben, s segítették még gazdagabbá tenni a tárlatot. Kiemelte, számtalan olyan relikviájuk van a zenekarral kapcsolatban, amelyek egyediek, személyes találkozások és programok emlékei. Örömmel vette segítségüket. Ez a kiállítás tehát tisztelgés a Lord együttes és tagjai előtt, a látogatónak pedig lehetőség az emlékezésre, vagy ismerkedésre a 45 éves Lord-történelemmel.
Buzás Gyulától megtudtuk, a kiállítást a zenekar a vasárnapi fellépés előtt meg fogja tekinteni.
A kiállítás szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!