Zöld út a barnamezős projektnek


2017-06-15 22:10:34  | cikk: HuHa  | 


Zöld út a barnamezős projektnek főképe
1 milliárd 758 millió forintból újulhat meg a Téglagyári út környéke és a Schwenczel rét az úgynevezett barnamezős - Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja elnevezésű - TOP-os projekttel – adta hírül tegnap délután dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos. Ezzel Pápa Város Önkormányzata eddig 6 milliárd 68 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében – tette hozzá dr. Áldozó Tamás polgármester.

Megújul a Schwenczel rét egy része és a Téglagyári út környéke

A projekt megvalósításával nem csupán egy fejlesztés valósul meg, hanem egy városrész átstrukturálása is. A város észak-keleti részén lévő - Téglagyári út, E-on, Vasas pálya, Várkertfürdő, Vaszari út és Schwenczel rét által határolt – területen ipari és mezőgazdasági létesítmények maradványai találhatók, a városrész egy részén megoldatlan a csapadékvíz- elvezetés, a terület gondozatlan. Ez fog megváltozni, hiszen a rehabilitáció vonzóvá, rendezetté teszi majd a környéket és szabadidős tevékenységekre, sportolásra alkalmas területté alakítja a Téglagyári út környékét, mely így funkciójában is kapcsolódik majd a közeli Várkertfürdőhöz és kempinghez - tudtuk meg dr. Kovács Zoltántól.

Modern sporttelep és rekreációs park épül a város észak-keleti részén

Áldozó Tamás polgármester a két beavatkozási területből álló projekt részleteit ismertette. Mint mondta, a Schwenczel rét a város egyik jelentős tartalék területe, melynek egy részét tudják a fejlesztés eredményeként a köz javára átadni. Itt részben egy parkot alakítanak ki, másrészt pedig egy látványtó létrehozásával záportározót építenek, amely a terület csapadékvizeinek kezelését is szolgálja majd.
-A Téglagyári út melletti terület ma nehezen vállalható helye a városnak, hiszen romos házak, felhagyott ipari és mezőgazdasági épületek találhatók itt, ugyanakkor olyan nagy preztízsű területek közvetlen szomszédságában van, mint a Várkertfürdő és a kemping – jelentette ki Áldozó Tamás, hangsúlyozva a rehabilitációval a Téglagyári út környéke fel fog értékelődni.
-A projekt céljaként azt fogalmazhattuk meg a pályázati kiírás szerint, hogy ebből a területből rekreációs célokra alkalmas övezetet alakítunk ki, mely szabadidősportra, diáksportra és akár versenysportra is alkalmas.

A sporttelep látványterve 

A polgármestertől megtudtuk, többek között a térség legkorszerűbb atlétikai pályáját kívánják itt kialakítani, de lesz tekecsarnok is a szükséges kiegészítő létesítményekkel. A teke Pápán emblematikus sportág, világbajnoki érmesek kerültek ki a pápai tekések közül, de nemcsak a versenysportban, hanem városi bajnokság szintjén is nagyon népszerű volt az elmúlt években, és a cél az, hogy ismét legyen helye a városban ennek a sportágnak és mindazoknak, akik más városokba kényszerültek a felkészülésük során. A sportközpontban teniszpályákat is kialakítanak, lesz streetball, szabadtéri konditerem és skate park is. Mindezek mellett a területen kialakítanak egy kutyafuttatót, mely eddig hiányzott a városból.
-Azt reméljük, hogy ez a városrész magas presztízsűvé válik, és tovább tudjuk folytatni azt a több évtizedes politikát, hogy Pápán a fiataloknak értelmes sportolási és szabadidő eltöltési lehetőségeket tudjunk felmutatni - hangsúlyozta a projekt fő célját a polgármester.

Áldozó Tamás kiemelte, az egyes elnyert pályázatok beavatkozási területei gondos tervszerűséget mutatnak, hiszen a Zöld város projekt a Várkertet és az Erzsébet ligetet rendezi, a közlekedésfejlesztési projekt a Téglagyári út és Várkert út kereszteződésébe körforgalmat tervez és ehhez szorosan kapcsolódik területileg a barnamezős fejlesztés.
-Mindez egy jól behatárolható fejlesztési területet és nagyon intenzív beavatkozást jelent a városnak ezen a részén – erősítette meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Vasas pályát is szeretné a város idővel a fenntartásába venni és azt is rendezni, illetve az új 83-as út városba bevezető szakaszához is kapcsolódhatna majd egy út ezen a most megújítandó területen keresztül.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!