Kristályóriás


2017-06-13 22:17:58  | cikk: ha  | 


Kristályóriás főképe

A veszprémi Szent László templom kórusát Csóka Richárdné vezeti. Az éneklő közösség több mint két évtizede dolgozik együtt, szolgál szentmiséken és kórustalálkozókon, hitmélyítő alkalmakon is fellépnek. A kórus vegyes összetételű csoport, a legkülönbözőbb korosztályok képviseltetik magukat, kicsiktől az idősebbekig. Családias, szeretetre épülő közösség, mondta a karnagy. Sokan nem tudnak kottát olvasni, de ez nem akadálya annak, hogy nagy lelkesedéssel tanulják a dalokat és közösen énekeljenek.


A pápai Szent Anna templomban lépett fel a kórus, zenekarral kiegészülve. Sillye Jenő egyik legelső oratóriumát, a Kristályóriást mutatták be. Sillye Jenő magyar zeneszerző, egyházi könnyűzenész, aki 15 éves korában már nagykórusban énekelt, majd a beatzene nagy hatással volt rá, elkezdett gitározni. Életére nagy hatással volt Aimé Duval francia jezsuita atya: tőle hall egy magnófelvételt, amelyen az gitárral kísérve énekel - ez adta az irányt munkásságához. Bár érte kritika, miszerint a gitáros koncertekkel nem lehet szakrális műveket előadni, az idő őt igazolta, számos művét dalolják a keresztény közösségekben.


A veszprémi kórus és zenekar a gitáros oratóriumot nagy átéléssel mutatta be, igaz zenei és lelki élményt jelentett a koncert a résztvevőknek. A Kristályóriás tulajdonképp feltámadást ünnepli. Három részre tagoldódik a zenemű, az első részben a szenvedést érzékelteti a muzsika, majd felelveníti Jézus cselekedeteit a Példabeszédeken keresztül, végül a feltámadásban teljesedik ki az oratórium, mondta el a veszprémi csoport karnagya.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!