Mert a térkép mindenkié


2010-04-28 19:14:28  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mert a térkép mindenkié főképe
A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában kiállítás nyílt ma délután 16 órakor Pápa Város Térképeken címmel. A szép számmal megjelent érdeklődőket Somfai Balázs főlevéltáros köszöntötte, s egyben a kiállítást is bemutatta.

-  Ahogyan hozzátartozik az óra és a naptár az életünkhöz az idő vonalán, épp úgy kell, hogy hozzátartozzon a térkép is és az iránytű is. Mert ezek egyfajta tér- illetve időbeli keretet adnak annak, amit egyébként mi történelemnek vagy az élet folyásának nevezünk. Az ok-okozati összefüggés az életünk fő filozófiai vezérvonala- fogalmazott Somfai Balázs.

Mint mondta, városunk ábrázolása „foltként” a térképeken a török uralkodása óta megvan, hiszen a vár mindig is fontos pont volt az ország védelmében. Értékelhető térképeket a XVIII. századtól ismerünk. A kiállításon nagyon szépen kivitelezett, jó állapotban megőrzött, szakmailag is megfelelő műalkotásokat és szellemi termékeket láthatunk.

Somfai Balázs elmondta, a kiállítás célja, hogy a diákok figyelmét felhívja arra, hogyan lesz a mérőrudas földmérésből megvásárolható várostérkép, továbbá lássák a fiatalok, mit is jelent a térkép, mint iratfajta, és mint a várostörténet egyik legfontosabb forrása. Mindemellett tisztelgés is a szakma előtt, hiszen Pálóczi Horváth Ádám (1760-1820) költő, író, földmérő és térképész születésének 250. évfordulója alkalmából ezzel a kiállítással kíván a Levéltár emléket álltani vidékünk számos neves és névtelen mérnökének, térképalkotójának.

A kiállítás Pápa város egészének vagy részleteinek XVIII-XX. századi térképi ábrázolásaiból kíván bemutatni néhány jellemző darabot. Bemutatja a felméréstől a klasszikus kéziratos térképeken át a különféle célokat szolgáló mappákat, illetve a ma már bárki által megszerezhető nyomtatott várostérképeket, zsebtérképeket. A kiállítást Mórocza Eszter restaurátor, Gáty István reprográfus és Somfai Balázs főlevéltáros állította össze, egészen szeptemberig megtekinthető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!