A jó pedagógus fényes lámpásként, szeretettel világítja meg előttünk az utat - A pedagógusokat ünnepelte a város


2017-06-09 20:24:35  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


A jó pedagógus fényes lámpásként, szeretettel világítja meg előttünk az utat - A pedagógusokat ünnepelte a város főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola aulája adott otthont ma délután a városi pedagógusnapi ünnepségnek, ahol elsőként a munkácsys diákok köszöntötték rövid műsorral a város és környéke megjelent pedagógusait.
„Tisztelettel gondolunk vissza nagyszerű tanárainkra, de hálát azok iránt érzünk, akik megérintették a lelkünket.” – idézte ünnepi köszöntőjében Carl Gustav Jung svájci pszichológus gondolatait Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója. Mint mondta, a tanterv, az új ismeretanyag nagyon fontos, de a melegség életfeltétel a sarjadó növény és a gyermeki lélek számára. Majd hangsúlyozta, a szülők úgy gondolják, egy életre megalapozza gyermekük tanuláshoz, iskolához való viszonyát, későbbi eredményeit, hogy milyen a pedagógus. Ez így is van. Nem csak az első években, hanem mindannyiszor, ahányszor új tantárgy lép be a gyermek életébe, új tanár kezdi tanítani a diákokat. A televízióból ismert Öveges professzort említette példaként, akinek tévés előadásaiból mindenki megértette a fizika tudományának alapelveit és nagyon sokan beleszerettek ebbe a nem éppen könnyű tantárgyba.
„- Beszélhetünk bármiről az oktatással kapcsolatban, jöhetnek-mehetnek különféle reformok, tobzódhatunk a jobbnál jobb tankönyvekben, elérhetjük a legkorszerűbb tudást, a legfrissebb információt az interneten, ha nincs olyan pedagógus, aki fényes lámpásként, szeretettel világítja meg előttünk az utat, akkor biztos, hogy nem érjük el azt a célt, amit kitűztünk maguknak, vagy gyermekeink elé.” – mondta Sági István.

Sági István, a PSZC főigazgatója mondott köszöntő beszédet

A PSZC főigazgatója úgy fogalmazott, pedagógusnak lenni mindig is rang volt, hisz a közösségek legfontosabb tagjai a pap, az orvos és a tanító voltak. A pedagógusnak ma is élete szinte minden percében példát kell mutatnia tanítványainak. Emellett az is tény, hogy ahol jók a pedagógusok, ott jól működik az iskola, ott a társadalom értékrendjében, munkájában, gazdálkodásában is sikeresebb lesz. A felnövekvő generáció tudja mi a helyes, mert arra szocializálták. Reálisan látja a gazdasági folyamatokat, tudja, hogy csak munkával, teljesítménnyel lehet egyről a kettőre jutni. Ebben áll a pedagógusok felelőssége. 
Sági István rámutatott, életünk során mindig azok a tanárok hagytak nyomot bennünk, akik a tanításon túl a mélyben rejlő igazságokat vésték belénk kitörölhetetlenül. Egy idő után már nem emlékszünk a geometriai összefüggésekre, a kémiai képletekre, de követendő példaként mindig bennünk marad néhány pedagógus önzetlen embersége, másokra figyelése, őszintesége, becsületessége, bölcsessége, harmóniája az őt körülvevő világgal. Akik életük példájával tanítottak arra, hogy világosan látó, szabad gondolkodású, akaraterős és kötelességtudó emberekké váljunk. Megtanították, hogy mindennek oka van, s véleményt formálni csupán az okok megismerése után szabad. S, hogy soha ne felejtsük el, honnan érkeztünk és hová is tartunk. Ugyanakkor az oktatás és a nevelés közös munka, ahol a társadalom, a család és a pedagógus csak együtt tudja betölteni a feladatát, csak csapatként lehet a gyermekek biztos jövőjének záloga.
A rendezvény végén Unger Tamás alpolgármester, Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója és Sági István kitüntetéseket, elismeréseket adtak át a város és környéke oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusoknak.

Képek:

Kitüntetést vehettek át:

Pro Publico-díj és Pedagógus Szolgálati Emlékérem:
Antalné Ihász Mária - Pápai Városi Óvodák

Emberi Erőforrások Minisztere Elismerő Oklevele és Pedagógus Szolgálati Emlékérem:
Megyeriné Borsó Éva - Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Takácsné Horváth Éva - Ihász Gábor Általános Iskola (Vaszar)

Pedagógus Szolgálati Emlékérem:
Cserepesné Herczeg Anna - Pápai Városi Óvodák
Mórocz Zoltánné - Pápai Városi Óvodák
Nagy Ernőné - Pápai Városi Óvodák
Szalókyné Kövi Lilla - Pápai Városi Óvodák
Vaspöri Ferencné - Pápai Városi Óvodák
Khell Zoltán István - Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium
Mocskonyiné Varga Ildikó - Pápai Weöres Sándor Általános Iskola
Horváth Beáta - Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Jáger Lászlóné - Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Dr. Szatmáry F. Péterné Rédei Margitta - Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Benecz Károlyné - Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Dr. Varjuné Bartha Edit Ibolya - Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola
Bakóné Kiss Katalin - Tarczy Lajos Általános Iskola
Szűcs Julianna Edit - Tarczy Lajos Általános Iskola
Molnár Zoltánné - Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Gyürüsi Ottóné - Nemesszalóki Általános Iskola
Bárdosiné Császár Judit - Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Bíró Jenőné - Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Eisenbeckné Rábai Tünde - ápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Kádi Gézáné - Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma



Címkék: szakképzés
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!