Szolfézsverseny a Bartók Béla Zeneiskolában


2010-04-28 19:03:46  | cikk: Babos Petra  | 


A pápai Bartók Béla Zeneiskola szolfézsversenyt hirdetett zeneiskolások számára. A megye hat zeneiskolájából (Balatonalmádi, Balatonfüred, Pápa, Várpalota, Tapolca és Veszprém) 32 diák nevezett a mai megmérettetésre, köztük kilenc pápai tanuló.
- Szinte mindig a második helyre szorul a tanult hangszer mögött a szolfézs, és ez a mellőzött szerep sok gyermek és szülő gondolkodását is rossz irányba tereli - hangsúlyozta megnyitó szavaiban Falaki Csaba igazgató. Van egy mondás, miszerint a szolfézs szükséges rossz. A mondás fele igaz. Igen, szükséges, de csak annak rossz, aki nem szereti, és nem tudja. Ez a verseny is azért jött létre, hogy a szolfézstanuláshoz kötődő ilyen és hasonló téves, kártékony előítéleteket lerombolja. A versenyzők négy korcsoportban indulhattak. Összesen négy feladat várt ma rájuk. Népdalt énekelt a tanárnő, aminek a kottáját le kell írniuk. A másik feladatban dallamot kell leírni, valamint hangközök megadásával kell dallamot írni. Ezek a feladatok egyáltalán nem könnyűek. A zsűrit egyetlen tag alkotja, Spiegel Marianna, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola tanárnője. Minden versenyző oklevélben részesült, a legmagasabb pontszámot elért diák tárgyjutalmat is kapott – tette hozzá az igazgató. Végül Falaki Csaba egy idézettel zárta szavait: „… a legjobb zenész kellékeit négy pontban foglalhatjuk össze: 1. kiművelt hallás, 2. kiművelt értelem, 3. kiművelt szív, 4. kiművelt kéz. Mind a négynek párhuzamosan kell fejlődnie, állandó egyensúlyban. Mihelyt egyik elmarad vagy előreszalad, baj van… Az első két pontra a szolfézs tanít.”
A szolfézs szakmai napot egy hangverseny zárta a díszteremben.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!