Emlékünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából


2017-06-07 21:55:13  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából  főképe
A trianoni békediktátum 97. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata. Június 4-én, az Országzászló-emlékműnél helyezték el a megemlékezés koszorúit a megjelentek, ma pedig egy műsor keretében folytatódott a megemlékezés a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterében.
A Himnusz hangjait követően Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara Menyhárt János és Miklós Tibor: Ez az otthonunk című szerzeményét és az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalfeldolgozását hallhatta a közönség. Szólót énekelt Piller Ádám és Dani Mátyás.
Ezt követően a megjelentek megtekintették a Faragó Annamária rendezésében készült dokumentumfilmet, a Menaságra repülj című alkotást, amely a csíkmenasági székelyekről szól. A rendezőnő műve a Csíkszereda mellett levő székelyföldi település lakóit mutatja be. Megtapasztalhatjuk azt a rendkívüli összetartást, ami az ott élőket jellemzi, és ami nem kis részben az elszakítottság fájdalmából származik. A filmben megismerkedhetünk a helyi emberekkel, életmódjukkal, szokásaikkal, és általában a székely mentalitással, amely egyszerre sírós-nevetős. A székely humor mellett érezhető az ő fájdalmuk, nehézségük, kötődésük az anyaországhoz.
Az emlékünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!